Les alzines sureres del riuet de Pruners

A l’entrada del bosc de Poblet, a la mateixa llera del riuet de Pruners, trobem uns exemplars d’alzines sureres (Quercus suber) que són tota una raresa en aquest territori dominat per l’alzina (Quercus ilex).

Per accedir-hi ho farem seguint el recorregut de l’itinerari de l’alzinar de la Pena. Quan deixem la pista forestal i agafem el sender només ens caldrà recórrer uns cent metres i a la dreta veurem una caseta a baix del barranc. Per baixar fins a la llera no hi ha cap camí i hem d’anar baixant amb precaució pel pendent.

Tocant al curs del riuet i per sota de la caseta semi derruïda trobarem les alzines. Actualment només es conserven tres exemplars, fins no fa gaire temps hi havia un quarta alzina que ara es troba morta i caiguda al mig del barranc.

Els perímetres del tronc van des de 1,20 cm a 1,70 cm, fet que ens indica que es tracta d’arbres d’una edat avançada (les sureres poden viure fins a 250 anys).

No tenim cap constància ni referència de la seva existència en aquest indret, però tot fa pensar que s’ha de tractar d’exemplars que deurien ser plantats. Podria ser que haguessin hagut més exemplars i que haguessin estat plantats amb la intenció d’aprofitar el suro. La zona on es troben fou explotada agrícolament, amb gairebé tota seguretat plantada de vinya durant el darrer quart del segle XIX, tot just abans de l’arribada de la fil·loxera.

Quant a Manel

Bloc realitzat per Manel Martínez i Garcia. Vimbodinenc i admirador del bosc de Poblet. He publicat diferents llibres i treballs relacionats amb aquest espai, especialment sobre la seva història.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de Vegetació i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *