El viver forestal de la Pena

La reforestació del bosc de Poblet iniciada a principis del segle XX fou una tasca que s’anà perllongant durant dècades.

Amb la finalitat de tenir planter forestal per poder-ne fer repoblacions l’any 1906 s’expropià la finca de la Pena (aleshores de propietat particular), on es construïren varies terrasses amb murs de pedra seca per fer planta forestal. Més tard també es feu planter als terrenys de les cases forestals de Castellfollit i del Tillar, i també al barranc del mas d’en Llort (aquest fora dels límits del bosc de Poblet).

Foto realitzada l’any 1907 per l’enginyer Josep Reig. Es pot apreciar com la casa forestal encara no estava construïda. L’edifici que es veu son les restes de l’antiga granja pobletana de la Pena.

Terrasses del viver al costat de la casa forestal de la Pena

El meu germà i la meva germana, el José i l’Antònia, m’han explicat algunes vegades com pujaven a peu des de l’Espluga per anar a treballar al viver de la Pena. Ho feien a la temporada de finals d’hivern, per tal de preparar el planter per la primavera. Aleshores tenien 17 i 13 anys respectivament, era als voltants de l’any 1957. Sortien fosc de casa per arribar a les nou del matí a dalt de la Pena. Eren una colla de vuit o nou nois i noies de l’Espluga. Pujaven pel camí de les Masies i després pel sender que passava per les pedreres (el mateix sender que actualment és l’itinerai de l’alzinar de la Pena). També anaven a treballar cinc o sis nois més, que venien, també a peu, des de Montblanc passant per la Trinitat.

La feina de les noies era la de col·locar els petits pins amb l’arrel nua dins d’uns petits recipients de ceràmica i omplir-los amb terra. Les restes d’alguns d’aquests testos de ceràmica són els que podem trobar actualment per alguns llocs del bosc de Poblet on es realitzaren les darreres repoblacions.

Els nois feien tasques de manteniment a les pistes forestals, netejaven les cunetes i tapaven els clots amb grava.

Restes dels recipients de ceràmica utilitzats per la plantació de pins.

Plantació de Pinus pinastre al barranc dels Torners

Les terrasses del viver actualment

Quant a Manel

Bloc realitzat per Manel Martínez i Garcia. Vimbodinenc i admirador del bosc de Poblet. He publicat diferents llibres i treballs relacionats amb aquest espai, especialment sobre la seva història.
Aquesta entrada ha esta publicada en Història. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a El viver forestal de la Pena

  1. Hola Manel,

    tens o existeix algun registre on constin les espècies que es produïen al viver o que es plantaren a la zona?

    Moltes gràcies i enhorabona pel blog!

  2. Josep Pau Jàvega Bulló diu:

    Manel : Felicitats per la feina que fas. En una de les fotos es veu la caseta de termómetres i el pluviónetre, saps qui agafava les dades de meteorologia, saps on es poden consultar ? en definitiva saps rés de observatori que hi hagué instalat a la Casa Forestal de la pena ?

    Gracies.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *