Cromos, salsitxes i cap argument

Que parlin de tu, encara que sigui malament. Si el que volia el senyor Abelló, flamant cap de llista de CiU, és fer soroll a la precampanya, no hi ha cap dubte que ho ha aconseguit. Ha aconseguit ser notícia a tot arreu gràcies a accions de màrqueting pur i dur, primer per repartir salsitxes «solidàries», ara per distribuir els àlbums de cromos, amb la seva imatge, a través del Camp d’Aprenentatge, som si fos un material pedagògic.

Ha al•legat el senyor Abelló, en el seu descàrrec, que el material no contenia cap missatge polític. I vés per on, li he de donar la raó. Fins ara no hem sentit a l’alcaldable de Convergència cap argument que puguem anomenar polític. No sabem quin model de ciutat defensa més enllà d’un Tarragona rock and roll que no vol dir absolutament res i que per tant cadascú pot interpretar com li doni la gana.

S’ha queixat el senyor Abelló dels que ho volen polititzar tot. I no es pot negar que dient això és coherent amb el seu discurs de presentar-se com un no-polític, un «independent». Diu que han volgut fer «una campanya que no vol caure en els tòpics missatges buits de contingut». Però és que encara no li hem sentit cap proposta concreta. Quins missatges ens ha donat fins ara? En aquest temps de descrèdit de la política, sembla que per a l’alcaldable de CiU l’alternativa és no parlar de política. Però qui es presenta a unes eleccions encapçalant la llista d’un partit és un polític, li agradi o no el terme al senyor Abelló, i el primer que es demana a un polític és assumir les responsabilitats, no amagar-se darrere dels professionals que han creat l’àlbum (per encàrrec) o de la funcionària amb qui diu que es va posar en contacte per oferir-li el seu material de precampanya com a «material pedagògic», que per ara és l’única que ha assumit responsabilitats, cosa que l’honora, però de cap manera aquesta senyora ha de ser el cap de turc d’aquest despropòsit.

Responsable n’és qui volent assumir la màxima responsabilitat en el govern de la seva ciutat no és conscient que un material de precampanya no es pot distribuir entre els centres escolars. Que podríem esperar com a alcalde d’algú que com a candidat no sap respectar la necessària neutralitat de l’administració?

I que podríem esperar com a alcalde d’algú que per fer-se propaganda (electoral) edita un material on apareix ell, omnipresent, amb l’eslògan, «el teu alcalde» acompanyat de les imatges de «tarragonins» des del segle III ac fins als nostres dies, al costat dels Escipions, de Santa Tecla,de Sant Magí i del Maginet Pelacanyes? (i de Marcel•lí Domingo, que deu estar regirant-se a la seva tomba perquè el fan aparèixer de comparsa del senyor Abelló!). No és això l’enèsima manifestació d’un discurs tronat, carrincló, propi d’aquella Tarragona conservadora i rància que volem deixar enrere per sempre més? S’emmirallen en el passat, però no aporten cap idea per al futur.

I si parlem del fons, certament resulta preocupant la visió de la història que es desprèn d’un material que l’alcaldable de CiU insisteix a qualificar com «d’indubtable interès pedagògic». Dels 144 personatges que hi apareixen (i no entraré a valorar si són o no de Tarragona, tant se val) només hi ha 22 dones, entre les quals una santa, unes quantes religioses i una fantasma, la de la Casa Castellarnau. Cap contextualització, cap relat històric. Això sí, amb la imatge del senyor Abelló a tot color, en un exercici desacomplexat de culte a la personalitat sense, és veritat, cap missatge polític. Quan és justament això el que hem d’exigir a un candidat, a un polític. Un relat polític, propostes. Un programa.

Quant a Arga Sentis Maté

Vaig néixer a Tarragona, l'any 1964. Tinc un fill i una filla. Vaig estudiar filologia i treballo al Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Sóc d'esquerres, ecologista i feminista, milito a ICV i des del del 2011 sóc regidora per ICV-EUiA a l'Ajuntament de la meva ciutat.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *