Modificatius de crèdit _ Introducció

El web de l’Ajuntament de Tarragona té penjats els pressupostos, com ha de ser. Els té penjats en PDF, jo crec que seria millor penjar-los en un format que permetés treballar més fàcilment.

pressupost tarragona 2014

Només té penjats els de l’any en curs. Seria interessant tenir penjats els dels anys anteriors per tenir-los més a l’abast i poder-los comparar i, naturalment, caldria penjar els pressupostos inicials i les liquidacions.

El pressupost que en aquest moment té penjat l’Ajuntament de Tarragona al web és el que va aprovar el plenari el mes de novembre de 2013 (no pas per consens, com li agrada dir al tinent d’alcalde d’hisenda, és va aprovar amb el vot en contra del grup municipal d’ICV-EUiA i l’abstenció de l’oposició de dreta municipal).

El pressupost inicial és una foto fixa, i jo diria a més que és d’aquelles fotos que saps que has d’ensenyar i procures anar ben pentinat i arreglat…  però el pressupost no és fix, perquè es van aprovant modificatius de crèdit que el van canviant,  de vegades molt. Som al mes de març i ja portem 8 modificatius de crèdit. I el pressupost que l’ajuntament té penjat al web ja no és el pressupost aprovat.

No dic pas que no se n’hagin de fer, de modificatius, és inevitable que calgui canviar coses, sempre hi ha coses que no es poden preveure, sempre poden sorgir noves necessitats o noves oportunitats.

El que no tindria gaire sentit seria que cada any s’aprovessin modificatius de crèdit per incloure conceptes que any rere any no es pressuposten inicialment, o per incrementar any rere any la mateixa aplicació,  perquè això voldria dir que, o bé s’ha pressupostat malament o bé no hi ha cap intenció d’ajustar-se al pressupost. Per entendre’ns, si parléssim d’un pressupost familiar, si  em faig un pressupost per organitzar les meves despeses i decideixo que no gastaré ni un euro en  xocolata i galetes  però continuo comprant xocolata i galetes cada vegada que vaig al súper,  o m’ho prenc seriosament o més val que ho pressuposti i em deixi de romanços. Si preveig gastar 100 euros mensuals en llibres i revistes  i me’n gasto 200, i el mes següent torno a pressupostar 100 i me’n gasto 250, tinc dues alternatives: o  bé deixo de comprar revistes i em faig assídua de la biblioteca,  o bé hi pressuposto 200 euros i intento rebaixar per una altra banda.   I si no faig ni una cosa ni l’altra, tinc un problema d’interpretació de la realitat. Si em passa a mi amb els meus diners, pitjor per a mi, però amb els diners de tots això no hauria de passar. Tampoc hauria de passar que els modificatius de crèdit servissin per incloure conceptes que al pressupost inicial, el que s’aprova al ple, es comenta i  veu tothom, quedessin massa evidents, com ara determinades subvencions, confiant que quedin més discrets.  I per evitar, o bé que aquestes coses passin o bé les sospites que puguin pugui passar, i per ser conseqüents amb el compromís de transparència, el millor és penjar els modificatius al web, amb el pressupost.

Cada vegada que han aprovat un modificatiu al plenari he demanat que el pengin al web, amb el pressupost inicial… i ho continuaré demanant, però mentre decideixen si ho fan, com ho fan i quan ho fan, aniré penjant aquí, al meu bloc, els modificatius de crèdit que es portin al plenari, perquè tots els ciutadans i ciutadanes puguin tenir accés al pressupost aprovat pel seu Ajuntament (l’inicial i les modificacions). Em sap greu no haver pogut aconseguir (encara) que els pengessin al web de l’Ajuntament,  però mentre els trobareu aquí.

Quant a Arga Sentis Maté

Vaig néixer a Tarragona, l'any 1964. Tinc un fill i una filla. Vaig estudiar filologia i treballo al Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. Sóc d'esquerres, ecologista i feminista, milito a ICV i des del del 2011 sóc regidora per ICV-EUiA a l'Ajuntament de la meva ciutat.
Aquesta entrada ha esta publicada en Coses de l'Ajuntament, El pressupost. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *