Les oportunitats d’aprenentatge a Internet centraran una nova edició de la TINETjornada aquest dissabte

 

La TINETjornada 2014, dedicada a “Les oportunitats d’aprenentage a Internet”, tindrà lloc aquest dissabte, 7 de juny,  al Palau de la Diputació de Tarragona. Un centenar de participants han confirmat ja la seva assistència a la cita anual amb les novetats sobre el món d’Internet i les Tecnologies de la Informació i Comunicació.

En el decurs de la jornada, professionals i experts mostraran les  diferents plataformes i  tècniques en matèria d’aprenentatge a través d’Internet així com la tecnologia i la metodologia que s’utilitza.  Les ponències abordaran qüestions com la innovació didàctica, el fenomen de la realitat augmentada, el mobile learning i els recursos educatius oberts. Les sessions es desenvoluparan en horari de matí, de 9.15 a 13.45h.

Inscripcions encara obertes i gratuïtes

La TINET Jornada és un tradicional punt de trobada de la comunitat tinetaire de casa nostra i és, alhora, oberta a tothom. Amb aquest esdeveniment, la Diputació de Tarragona vol difondre informació d’actualitat sobre els diferents aspectes d’Internet i de les TIC d’una manera planera i entenedora, però també exhaustiva i interessant amb la participació d’experts en els temes que es plantegen edició rere edició. La inscripció és gratuïta i encara pot formalitzar-se mitjançant un correu electrònic a info@tinet.cat

Les sessions també  podran seguir-se online. La retransmissió en directe es realitzarà a través del sistema de hangouts de Google+.  S’hi podrà accedir, també, a través del portal de TINET .  Passats uns dies, les diverses intervencions estaran a disposició de tothom en alta qualitat a través del canal de TINET a YouTube.

Enllaços
Emissio en directe al portal de TINET:  googleplus.tinet.cat
Més informació: http://jornada.tinet.cat
Canal de Youtube de TINET: http://www.youtube.com/TINETxarxa

 

Publicat dins de General, TINETjornada | Comentaris tancats a Les oportunitats d’aprenentatge a Internet centraran una nova edició de la TINETjornada aquest dissabte

Allò que pares i mares han de saber si els seus fills menors són usuaris de les xarxes socials

Des de fa quatre anys, TINET duu a terme la TINETescola una activitat adreçada als alumnes de primària i secundària amb l’objectiu de mostrar-los bones pràctiques a Internet per a què en facin un ús més segur i responsable. Les Xarxes socials és l’àmbit on es generen més riscos per a la seguretat dels més joves i on s’hi han detectat més problemes derivats d’un mal ús. És per això que volem difondre alguns d’aquests consells que habitualment adrecem als escolars i que fem extensius ara, també, als pares, mares i tots els adults que hi estan a prop.

L’ús de les Xarxes socials o altres eines com les pàgines personals permet als escolars i als adolescents publicar informacions, fotos i vídeos a Internet perquè tothom ho pugui veure i comentar. Una xarxa social els connecta amb tots els seus contactes i també amb els contactes del seus contactes. Tot allò que publiquen: text, fotografies, vídeos, és visible i accessible per als contactes agregats i pot ser compartit per aquests amb altres persones. En realitat, no podem saber qui acabarà veient tot allò que es publica a les xarxes socials.

Els nois i noies, i també els pares i les mares haurien de tenir present que:

1. Fins als 14 anys els menors no poden registrar-se a una xarxa social. Aquesta edat té una raó de ser. És difícil que els nens petits puguin tenir clares i arribar a comprendre les conseqüències que pot tenir fer comentaris públics o penjar fotos personals o d’altres. L’edat i l’experiència ens ajuda a avaluar la transcendència dels nostres actes. Cal tenir clar que els menors poden esperar a fer-se grans per tenir un perfil a les Xarxes. Si tot i així, el tenen, caldrà fer un seguiment de prop de l’ús que en fan i estar atents per ajudar i aconsellar-los.
2. Els menors han d’evitar registrar-se sols i mai han de posar l’adreça on viuen, el telèfon i altres dades personals especialment sensibles.
3. Cal conscienciar-los de les conseqüències que els seus actes poden tenir en d’altres persones. Que comprenguin que els comentaris despectius i ofensius mai s’han de publicar perquè poden provocar dany moral a d’altres. El consell que podem donar-los és senzill i de sentit comú: No facis el que no t’agradaria que et fessin a tu.
4. Han de procurar protegir al màxim la seva privacitat i intimitat, la seva imatge i també la dels altres. No l’han d’exposar públicament. No és necessari. Un cop penjada a la Xarxa serà molt difícil esborrar-la.
5. Convé que coneguin el funcionament de les plataformes on actuen per saber com denunciar, bloquejar, “deixar de ser amic” o donar-se de baixa. Cal que revisin la configuració amb adults al costat i restringeixin al màxim la privacitat.
6. Cal que tinguin molt present que no poden penjar imatges o vídeos de persones que no els han donat el seu permís per a fer-ho.
7. Tot sovint, les xarxes socials incorporen eines per a xatejar, fins i tot amb webcam. No han de xatejar amb persones que no coneixen, ni mostrar la seva imatge. Aquests serveis tenen riscos i no és el moment de fer-los servir si no és amb adults al costat.

Consells express per a un ús responsable d’Internet per a petits i grans
:

8. Evitem la difusió de la nostra imatge.

9. Tot allò que hi ha sobre nosaltres a Internet construeix la nostra identitat digital. Controlem tot allò que podem. Tingues molta cura amb:

  • Les informacions de caire personal, privacitat.
  • La webcam.
  • Les fotografies i vídeos a les Xarxes Socials i en la missatgeria al mòbil (Whatsapp).

 

10. No tinguem conductes assetjadores.

11. No en siguem còmplices. Si reproduïm, reenviem, amplifiquem… també estem assetjant.
12. No mirem cap a una altra banda.
13. Actuem amb respecte vers els altres i també amb nosaltres mateixos.
14. Prenem consciència que tots els nostres actes tenen conseqüències i que en som responsables.
15. Posem-nos en el lloc de l’altre.

 

 

Publicat dins de General, TINETescola | Comentaris tancats a Allò que pares i mares han de saber si els seus fills menors són usuaris de les xarxes socials

Cosins llunyans, de Pau Berenguer, s’endú el 17è Premi TINET de Narrativa

Cosins llunyans, un relat carregat de “fina ironia i divertida representació del poder” ha estat el guanyador de la dissetena edició del Premi TINET de narrativa. L’autor és Pau Berenguer Soriano (Sueca, 1978) professor de Geografia i Història d’educació secundària i Llicenciat en Història per la Universitat de València en l’any 2001. El veredicte del jurat es va conèixer dissabte durant la cerimònia de lliurament celebrada al Teatre Metropol de Tarragona.

Pel que fa a les altres categories, de les 19 obres rebudes per optar al 14è premi de traducció Vidal Alcover 2014, n’ha resultat guanyador el projecte de Miquel Cabal Guarro, de traduir el clàssic rus Petersburg, d’Andrei Beli, “perquè l’obra presentada té unes dificultats estilístiques importants i les mostres aportades permeten preveure un resultat immillorable”, tal i com ha destacat el Jurat. Miquel Cabal (Barcelona, 1977) és llicenciat en Filologia Eslava i té una àmplia experiència com a traductor del rus.
Pel que fa al veredicte del 17è Premi de narrativa curta per internet Tinet, dels 261 treballs presentats, el guanyador ha estat el conte titulat Cosins llunyans, de Pau Berenguer. Es tracta d’una història “de fina ironia i divertida representació del poder”, també segons informa el Jurat.

Miquel Cabal (dreta) i Pau Berenguer (esquerra), els dos guardonats

 

Finalment, enguany, el 23è Premi Pin i Soler ha estat declarat desert. De les 93 propostes presentades, el jurat no ha arribat a un acord per establir un guanyador final. El jurat estava integrat per M. Lluïsa Amorós, Margarida Aritzeta, Gerard Guix, Antoni Pladevall, Joan Rendé i Josep Rovira com a secretari. El premi està dotat amb 21.000 euros i l’obra guanyadora és editada per Columna edicions.

Els Premis Literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l’ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona. En l’edició d’enguany, l’organització valora l’alta participació i la correcta organitació de tot el procés. Pel que fa al veredicte, mostra satisfacció pels dos premis atorgats, un perquè obre les portes a nous autors (Tinet), l’altre perquè consolida propostes de molt alt nivell (Vidal Alcover).

El 17è Premi TINET: el relat guanyador, l’autor  i les obres finalistes
El Jurat  que va acordar atorgar el Premi TINET a l’obra Cosins llunyans de Pau Berenguer estava constituït per Noemi Bagès, Josep Ballester, Àngel-Octavi Brunet, Andreu Carranza, Rosa Pagès i Enric Brull com a secretari.
El premi està dotat amb 1.000 euros i l’obra serà editada per Cossetània edicions junt amb altres 14 contes, també seleccionats pel jurat.

Les obres dels catorze finalistes, són: La residència, Un pessic de cel, Foc creuat, Manuscrit trobat a Montsegur, Joc de Reis, El meu Djimas, Converses de rial de la Coma d’en Sala, La butaca, Magma, Porpra, Llacuna, La súplica, Un conte rus  i El passejant de Schönbrunn

Pau Berenguer (Sueca, 1978), és professor de Geografia i Història d’educació secundària i Llicenciat en Història per la Universitat de València en l’any 2001. La seva experiència laboral ha girat a l’entorn de l’arqueologia i l’ensenyament. Entre els anys 2001 i 2003 va fer d’arqueòleg a la fundació cultural Archäologishe Heimatkunde (Alemanya) i des de l’any 2005 és professor d’educació secundària.

Publicat dins de General, Tinetaires | Comentaris tancats a Cosins llunyans, de Pau Berenguer, s’endú el 17è Premi TINET de Narrativa

Celebrem el Dia d’Internet dins de l’aula i us mostrem en un vídeo com és la TINETescola

Aquest 17 de maig s’escau el Dia d’Internet, una efemèride que té com a objectiu difondre les possibilitats que ofereixen les noves tecnologies en la millora de la qualitat de vida dels ciutadans. Coincidint amb aquesta data, a TINET us volem apropar una de les iniciatives que fa ja quatre anys que tenim en marxa i que va adreçada als escolars. Es tracta de la TINETescola, una xerrada-taller que recorre escoles i instituts de les nostres comarques per acostar als alumnes consells i bones pràctiques a Internet per a fer un ús segur, responsable i eficient de la Xarxa.

A través d’un vídeo us ensenyem com es desenvolupa aquesta activitat dins de les aules, què és el que expliquem als escolars i com ho fem. Passeu i mireu com fem la TINETescola!

 

 

Publicat dins de General | Comentaris tancats a Celebrem el Dia d’Internet dins de l’aula i us mostrem en un vídeo com és la TINETescola

La ciutat de Tarragona des del campanar de la catedral

El campanar de la catedral és el mirador des d’on TINET ha captat una espectacular fotografia panoràmica esfèrica. Utilitzant  l’última tecnologia fotogràfica, us oferim una imatge dinàmica de 360º per 180º  que us permetrà descobrir la ciutat des de les alçades. Tarragona, tal i com l’observa La Capona, una de les emblemàtiques campanes de la seu tarragonina.

Utilitzeu el cursor per moure-us per la fotografia i gaudiu de les vistes. Cliqueu damunt la imatge per accedir-hi.

Trobareu moltes més imatges panoràmiques esfèriques de llocs i elements d’interès de les comarques tarragonines  a la pàgina web de TINET en aquest enllaç

 

Publicat dins de General | Comentaris tancats a La ciutat de Tarragona des del campanar de la catedral

Enquesta de satisfacció: millorem TINET amb la vostra col·laboració

La vostra opinió i les vostres valoracions són necessàries per a millorar TINET. Per això, un any més, us animem a participar en l’enquesta de satisfacció tinetaire, amb l’objectiu  d’avaluar el portal web i els serveis que us oferim.  També ens podeu fer arribar els vostres suggeriments i les propostes de millora.


Com com contestar l’enquesta?

Aviat rebreu a la vostra bústia un missatge de TINET amb un enllaç que us adreça a un senzill qüestionari tipus test que podreu contestar en uns minuts. A la part final, també hi trobareu un espai per afegir els comentaris que considereu oportuns.

L’enquesta és anònima i confidencial. Teniu temps per a respondre-la fins el dia 29 de maig.

Us agraïm la vostra col·laboració  i us recordem que podeu contactar amb TINET per a qualsevol consulta, proposta o incidència.

Gràcies per ajudar-nos a millorar TINET!

Publicat dins de General | Comentaris tancats a Enquesta de satisfacció: millorem TINET amb la vostra col·laboració

El Premi TINET coneixerà el guanyador de la seva dissetena edició aquest dissabte

El nom del guanyador de la dissetena edició del Premi TINET de narrativa curta es coneixerà aquest dissabte, 17 de maig, en el decurs de l’acte de lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Tarragona que tindrà lloc al Teatre Metropol . L’acte començarà a les 21:30 hores i comptarà amb l’actuació de Maria del Mar Bonet que cantarà versos del Poeta Joan Vinyoli en l’any del centenari del seu naixement.

En aquesta edició del Premi TINET s’hi han presentat un total de 260 obres.  A més d’un premi en metàl·lic de 1.000 euros per a  l’autor, el relat guanyador serà editat per Cossetània edicions, juntament amb una selecció de les obres finalistes.  Durant la nit també es coneixeran els guanyadors de les altres dues categories del cartell de premis: el de novel·la  Pin i Soler, que ha rebut un total de 93 treballs i el Vidal Alcover de traducció al qual hi opten un total  de 19 treballs.

Els premis literaris Ciutat de Tarragona són convocats per l’Ajuntament de Tarragona, Òmnium Cultural del Tarragonès i el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona i compten amb la col·laboració de la Diputació de Tarragona, la Joieria Blázquez i les editorials Cossetània, 1984 i Columna.

Publicat dins de General, Tinetaires, TINETbiblioteca | Comentaris tancats a El Premi TINET coneixerà el guanyador de la seva dissetena edició aquest dissabte

Les oportunitats d’aprenentatge a Internet centraran una nova edició de la TINETjornada

http://www.tinet.cat/portal/uploads/panoramica_jornada_20140422145234.jpg

La Diputació de Tarragona prepara una nova edició de la TINETjornada,  que amb el títol “Les oportunitats d’aprenentatge a Internet” tindrà lloc  dissabte 7 de juny. La jornada pretén acostar assistents l’àmplia oferta i els diferents mètodes per accedir i utilitzar de manera eficient i satisfactòria els coneixements que Internet posa al nostre abast, en àmbits tan diversos com l’acadèmic, el laboral i el personal.

Conèixer les eines, les plataformes i les tècniques per treure’n el màxim profit, sempre d’acord amb les nostres particulars motivacions són alguns dels reptes que es planteja aquesta nova cita anual de TINET amb les novetats en l’àmbit d’Internet i les Tecnologies de la Informació i la Comunicació.

Reconeguts professionals seran els encarregats d’apropar els assistents a l’àmplia oferta que Internet ens ofereix en matèria d’aprenentatge així com la tecnologia i la metodologia per a fer-ne un ús que s’adapti amb eficiència a les nostres inquietuds.

Els ponents abordaran qüestions diverses com ara la “Innovació didàctica i tecnologies emergents”, una xerrada que anirà a càrrec de Jordi Adell, del Centre d’Educació i Noves Tecnologies de la  Universitat Jaume I. Xavier Suñé, per una altra banda, oferirà una xerrada-taller d’iniciació al coneixement de la realitat augmentada i a la posada en pràctica amb aplicacions específiques. Durant la TINETjornada, també s’abordarà el mobile learning i altres formes d’aprendre al segel XXI, amb la doctora en Tecnologia Educativa, Mar Camacho. Altres ponents seran: Teresa Sancho (Universitat Oberta de Catalunya) que aportarà el seu coneixement sobre els MOOCs, els cursos online oberts,  i Fernando de la Rosa, Fundador de Foxize, la primera escola de negocis avançada amb formació personalitzada.

La TINETjornada 2014 tindrà lloc al Palau de la Diputació de Tarragona durant tot el matí del dissabte, 7 de juny, de 9.15h a 13.30h. La inscripció a la TINETjornada és oberta i gratuïta. Properament s’anunciarà el termini per a fer-la efectiva a través del web de tinet: ww.tinet.cat

 

Publicat dins de General, TINETjornada | Comentaris tancats a Les oportunitats d’aprenentatge a Internet centraran una nova edició de la TINETjornada

La gigafoto del retaule de l’Altar Major de la Catedral: tots els detalls a la vista

Tinet us permet observar fins l’últim detall del retaule de l’Altar Major de la Catedral de Tarragona, perquè el vegeu com mai ho havíeu fet fins ara. Una gigafoto realitzada per l’estudi Mateu fotògraf descobreix tots i cadascun dels petits detalls de les diferents escenes i del conjunt de l’obra de l’artista Pere Joan en què hi destaquen les imatges de la vida i el martiri de la patrona de Tarragona: Santa Tecla.

 

Gigafoto del retaule de l'Altar Major de la Catedral. Fotografia: Mateu Fotògraf. Feu clic a la imatge per a interactuar

La tècnica

Per a obtenir la imatge final han calgut fer 360 fotografies diferents

Una gigafoto és una fotografia d’altíssima definició i resolució formada per moltes fotos individuals, posteriorment muntades amb un programa informàtic  que en permet veure la totalitat de la imatge. S’hi pot  interactuar aproximant-se i allunyant-se de la imatge per obtenir-ne els màxims detalls

Per aquesta imatge del retaule, ha estat necessari fer un total de 360 fotografies.

El retaule

El retaule de l’Altar Major de la Catedral de Tarragona és obra de Pere Joan, principal representant del gòtic internacional a Catalunya. La seva creació està datada entre 1426-1436.

L’obra està construïda en alabastre policromat amb la figura central de la Verge i el Nen amb les imatges de sant Pau i santa Tecla a ambdós costats, a més a més de les escenes de la vida de Crist i la vida i martiri de Santa Tecla amb nombroses figures de mida petita, de gran gracilitat. Està coronat per pinacles amb motllures i traceries. Al sòcol de la seva base, de pedra calcària, presenta una decoració de motius vegetals amb figures humanes i d’animals. També es poden  veure també els escuts dels arquebisbes Dalmau de Mur i Pere de Sagarriga i de Pau.

Els autors

Mateu Fotògraf ha estat l’estudi encarregat de realitzar aquest treball fotogràfic. Empresa familiar de fotografia, amb més de 25 anys d’experiència, i estudis oberts al públic a Riudoms i Montbrió del Camp, han estat pioners en l’aplicació i estudi de la fotografia digital. Des dels inicis, han experimentat amb la fotografia panoràmica i virtual en el web.

Des del 2011, són membres de la International Virtual Reality Photography Association, així com també de la The World Wide Panorama.

Publicat dins de General | 3 comentaris

El Patronat de Turisme de la Diputació convoca un concurs de vídeos per a usuaris d’Instagram

Els usuaris de la xarxa social mòbil Instagram ja poden participar al concurs “Moments a les #TerresdelEbre”, un certamen organitzat pel Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona que premiarà el millor vídeo sobre les Terres de l’Ebre. El guanyador d’aquest concurs serà obsequiat amb un dinar per a dues persones al Restaurant Les Moles, d’Ulldecona , que ha obtingut una estrella Michelin aquest any 2014, i un guiatge al castell medieval d’Ulldecona. Instagram és una xarxa social per compartir fotografies i vídeos a través dels telèfons mòbils. Amb més de 100 milions d’usuaris, s’ha convertit en una de les xarxes més concorregudes i amb major creixement arreu del món.

Del 15 de març al 15 de juny , els usuaris d’Instagram podran captar, amb els seus mòbils, indrets, moments o situacions que considerin evocadores i màgiques a les Terres de l’Ebre. Per poder participar en aquesta iniciativa cal ser seguidor del compte a Instagram @terresebre, realitzar un vídeo dins de l’àrea geogràfica de les Terres de l’Ebre utilitzant l’aplicació Instagram, pujar el vídeo al compte personal de l’usuari, i afegir la informació d’ubicació (afegint el mapa o anomenant la ubicació). Caldrà etiquetar el vídeo amb #terresdelebre #momentsTerresdelEbre #igersebre @terresebre , i compartir el vídeo a Instagram.

A l’hora de valorar les peces audiovisuals es tindran en compte criteris com la qualitat, la creativitat, l’originalitat, l’execució artística i el grau de relació amb el tema proposat. Al microsite web http://www.terresdelebre.travel/instagram, s’hi poden trobar consells i recomanacions per a la realització dels vídeos, així com també les bases del concurs.

El lliurament del premi tindrà lloc durant la segona quinzena de juliol a la seu del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, i els vídeos rebuts seran susceptibles de formar part d’un clip promocional de les Terres de l’Ebre de 2 a 4 minuts de durada. Per organitzar aquest concurs, el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona ha comptat amb la col·laboració del Restaurant Les Moles, Turisme d’Ulldecona i IgersEbre.

Publicat dins de General, Novetats | Comentaris tancats a El Patronat de Turisme de la Diputació convoca un concurs de vídeos per a usuaris d’Instagram