Schönau im Schwarzwald és un poble del districte de Lörrach a Baden-Württemberg , Alemanya . Situat a la regió de la Selva Negra , al riu Wiese , a 35 quilòmetres al nord-est de Basilea , Suïssa i a 23 al sud de Friburg . Compta amb uns 2.500 habitants. També és el lloc de naixement de l’actual entrenador alemany de futbol masculí Joachim Löw . Després de l’accident de Chernòbil al 1986 Schoenau va decidir generar i gestionar la seva pròpia energia sabent que s’acabava la nuclear. Per tal donar aquest pas, a partir d’un referèndum van recuperar la xarxa d’electricitat i la van convertir en pública. Era l’any 1988. Hamburg i Berlin ho van fer el 2013, és a dir, 25 anys desprès. Ara ja són 300 les empreses locals d’energia que existeixen a Alemanya. A Califòrnia en energia mana l’associació d’empreses locals d’energia. La capdavantera va ser Sacramento on els seus ciutadans i ciutadanes escullen els i les membres del Consell d’Administració de l’empresa d’energia, però també Colorado, Nova York, tenen empresa local d’energia. A Xina les ciutats i pobles tenen un inusual protagonisme en la gestió de l’energia. Per què no a Flix ?
L’empresa publica elèctrica de Schönau, les seves sigles EWS, va ser impulsada per Ursula Sladek, professora de primària i el seu marit. Avui aquesta empresa pública gestiona les xarxes locals, impulsa el desenvolupament local de renovables i té una comercialitzadora. Va a concursos per subministrar energia a altres municipis, té centenars de milers de clients a Baden-Württemberg tot i que Schönau no supera els 3000 habitants. Han obtingut el premi Nòbel alternatiu i van ser rebuts per Obama.Schönau és un exemple de capacitat d’entendre els canvis socials i econòmics i de com això genera llocs de treball i riquesa. Han entès que els problemes mediambientals són també oportunitats i aquestes es poden convertir en iniciatives econòmiques per tenir un lideratge global tot i ser un petit poble de la regió de la Selva Negra. És un exemple més d’Alemanya on amb un terç menys de sol que al nostre país han instal·lat deu vegades més plaques a les teulades que nosaltres.
He agafat l’exemple de Schönau pel seu tamany similar al de Flix. Des que Schönau va prendre la decisió d’intervenir en energia, generar-la i distribuir-la, ha augmentat la població en un 10 % i s’ha convertit en referent mundial. A Flix necessitem treure’ns els estigmes negatius de població més coneguda els darrers anys per la contaminació, l’abandonament industrial i a mig termini el tancament de la Nuclear condemnats cada cop més a la despoblació i a l’oblit com si no tinguéssim ja remei. Però Flix té futur. No és gens fàcil, gens. No podem simplificar ni prometre res per demà mateix. Tot allò que té valor requereix idees, esforç i que aquest sigui constant.
Però Flix té condicions en el camp de l’energia que s’han incrementat els darrers temps amb el tomb que ha donat la tecnologia i la necessitat del món de girar cap a la renovable i l’emmagatzematge per reduir dràsticament la pol·lució i aprofitar els recursos propis. Flix pot jugar un paper important. Però no vindrà de fora del poble la solució. Al menys no inicialment. Cal que ens posem d’acord primer nosaltres i desprès saber jugar les nostres cartes amb els governs de Catalunya i d’Espanya, decidir ser protagonistes de l’energia que ja tenim a la Central Hidroelèctrica, la solar que ja existeix i la que podem generar que és molta, emmagatzemar la que ens sobri i saber comercialitzar i gestionar de forma intel·ligent tot plegat amb una Formació Professional reformada i al servei del nostre sistema productiu.Un Flix amb 100 % d’energia renovable que afavorirà que s’estengui la Reserva de la Biosfera també al nostre municipi on la Reserva de Sebes, una de les nostres joies, tingui un paper encara més important. Un poble amb energia renovable enforteix l’economia, genera innovació, reparteix prosperitat i beneficis tecnològics.Nosaltres treballem ja des d’ara per aquestes noves alternatives econòmiques que generin nous llocs de treball i aturin l’hemorràgia de la despoblació. Perquè estem segurs que Flix té futur si sabem posar-nos d’acord i encertem en l’estratègia. Si no ho fem nosaltres ho faran altres.
Quant a XAVIER SABATE IBARZ
Nascut a Flix (Ribera d'Ebre), sóc Llicenciat en Filologia Catalana i mestre.
Vida laboral: He treballat: al camp des de petit totes les vacances d'estiu i d'hivern, també he fet de manobre, de carter, de repartidor de diaris i fotos a la Costa Daurada, de mosso de magatzem descarregant camions, d'administratiu en una empresa constructora, de mestre durant deu anys - quatre dels qual compaginant amb els estudis nocturns de Filologia Catalana - i tres anys al Port de Barcelona – 90-93 - durant els quals es va desenvolupar la transformació del Port Vell i la preparació per als Jocs Olímpics del 92 i on vaig reingressar a finals de 2015.
Compromís social i polític: Vaig iniciar el meu compromís social i polític amb el sindicalisme d'ensenyament essent un dels fundadors de la USTEC ( Unió Sindical de Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya ) i de la UCSTE a Espanya, dels Moviments de renovació pedagògica i també un dels impulsors de la primera escola en català a Tarragona – el col·legi PAX gestionat a través d’una Cooperativa - el 1975 quan encara vivia el dictador Franco . Em vaig integrar a l’Assemblea de Catalunya el 1975 i vaig participar en el procés de constitució del Partit dels Socialistes de Catalunya, al qual em vaig afiliar el 10 de desembre de 1976. He estat soci de diverses entitats culturals i ciutadanes com Omnium Cultural durant vint anys, el Centro Aragonés de Tarragona; la Creu Roja, Green Peace, i donant de sang. Sóc afiliat a la UGT, soci de la Cooperativa Obrera, del Nàstic, del Centre d'Estudis de la Ribera d'Ebre (CERE),. He estat regidor de l’Ajuntament de Tarragona, al govern del 1983 al 1989, posant en marxa, entre altres, l'Institut Municipal de Serveis Socials. I a l’oposició fins al 2003. Vaig ser senador del 1986 al 1989 i diputat al Congrés per Tarragona des del 1993 fins el 2004. Retornat a Tarragona vaig ser designat Delegat a Tarragona del Govern presidit per Pasqual Maragall que em va nomenar Conseller de Governació i Administracions Públiques el 2006. Durant aquesta època vaig impulsar el fallit projecte Zefir d’investigació en energia eòlica off-shore a l’Ametlla de Mar i la creació de l’IREC ( Institut de Recerca en Energia de Catalunya ). Des de llavors que treballo en temes de Transició Energètica assessorant encara el Grup Socialista al Parlament i nombrosos grups socialistes en ajuntaments de tot Catalunya. Diputat al Parlament de Catalunya 2012-2015 vaig presidir el Grup Socialista els darrers compassos de la legislatura 2010-2012 i presidint la Comissió d’Ensenyament i Universitats.
Vaig tornar a activitats professionals al Port de Barcelona el 2015 en el camp de la Transició Energètica com a Cap de Projectes Ambientals. Els darrers anys 2019-2023 he exercit de regidor a Flix com a responsable de Transició Energètica impulsant una planta de bio-metà i preparant comunitats energètiques . També sóc President de la Comissió Logistics Green Deal de BCL ( Barcelona Centre Logistic Catalunya), assessor de la nova empresa pública “L’Energètica” i d’AEMES ( Associació d’Empreses per la Mobilitat Sostenible ). El 2020 vaig ser un dels iniciadors de la Vall de l’Hidrogen Verd de Catalunya nascuda des de la URV. M’interessen els principals problemes de la humanitat: l'economia, l’emigració, les desigualtats socials, el canvi climàtic, el medi ambient, l'energia i altres temes més propers: El Camp de Tarragona i la ciutat que li dóna nom que és on resideixo des de l'any 1.970; l’ús i el present i el futur de la llengua catalana que és el principal tret que ens identifica com a nació. Per això em vaig llicenciar en filologia catalana i vaig adoptar com a compromís cívic impulsar la normalització lingüística a l'ensenyament i a la resta d’àmbits socials. Per això també he exercit com a voluntari lingüístic. En l’àmbit musical, he reprès els estudis de piano, canto amb la Coral de la Universitat Rovira i Virgili i he co-fundat l’Associació de la Lírica a Tarragona de la que sóc Vice-president i des d’on promovem programes de foment de la música al Camp de Tarragona amb representacions destacades com l’òpera Tosca l’estiu de 2023 i la Traviata en preparació per l’estiu de 2024. També faig castells amb la colla Xiquets de Tarragona. És a dir, sóc ratllat i/o matalasser. De tant en tant m'atreveixo amb la mitja marató de Tarragona Darrerament he intensificat la meva lluita ecologista i a favor de les energies renovables i estic enfrascat en diversos projectes i col·lectius: vaig fundar el Fòrum Ecològic; formo part del CMES ( Col·lectiu per un Model Econòmic i Social) i he co-fundat OIKIA – propostes verdes per avançar-. He publicat nombrosos articles al Diari de Tarragona i col·laboro regularment amb Ebre Digital. Sóc actiu a les xarxes en aquest bloc, al facebook http://www.facebook.com/xsabateibarz, al twitter @xaviersabate i a linkedin https://www.linkedin.com/in/xavier-sabat%C3%A9-ibarz-0385441b/ i bastant menys a instagram https://www.instagram.com/xsabate/
Aquesta entrada ha esta publicada en
General. Afegeix a les adreces d'interès l'
enllaç permanent.