Excel·lent troballa al Tillar

En David Bové, encarregat de la brigada de manteniment del Paratge Natural de Poblet, em va fer saber que havia localitzat una construcció que feia temps que buscava i de la qual li havia parlat feia anys en Rafel Obis Corts de Prades. Es tractava d’una construcció feta amb volta de pedra amb un forat tapat damunt de la volta. Les pedres de la volta eren totes carejades i d’una bona manufactura, fet que feia pensar que podia ser alguna cosa més que una senzilla barraca de pedra seca.

Vàrem quedar per anar a fer una visita juntament amb l’Anton Vallvey, exdirector del Paratge Natural de Poblet. La visita va resultar molt profitosa doncs vam arribar a la conclusió que, molt probablement, la construcció trobada pel David podria tractar-se d’un petit pou de gel i, el més important encara, l’emplaçament on es trobava podria tractar-se del lloc on hi havia hagut l’antiga granja cistercenca del Tillar.

L’indret es troba a la partida de Sellarets o els Cellerets, al costat del camí Vell de Poblet a Prades avui completament oblidat baixant de Prades a mà dreta.

La construcció trobada té una planta rectangular 3,95 x 2,90 m i una alçada de 2,34 m, amb una volta de canó apuntada feta amb pedres carejades i amb argamassa (és probable que el pou tingués més fondària i que fos reomplert de terra). A la volta hi ha un forat quadrat (actualment tapat amb llosses) que fa pensar que es tracta del forat de carga del pou. Tres de les parets també estan construïdes amb pedres treballades i amb argamassa. La paret frontal, on hi ha la portalada d’accés, es veu clarament que es va construir posteriorment, les pedres ja no estan treballades i estan col·locades en sec. Probablement l’antic pou de gel deuria estar una mica derruït i fou reaprofitat com a barraca (possiblement per alguns carboners).

Els voltants del “pou de gel” estan plens de pedres (majoritàriament de granit, però també algunes de sauló vermell que deurien ser transportades fins aquest lloc), algunes d’elles carreus treballats i també alguna paret en peu que no sembla pas cap marge. Tot això fa pensar en l’existència d’una construcció al costat de la construcció del pou.

Si tenim en compte un document de fitació de les deveses del bosc de Poblet datat a 3 d’abril de 1753, en que es fa esment de la col·locació dels motllons de la devesa del Tillar, podem comprovar que fa referència a la situació del que quedava de l’antiga granja cistercenca del Tillar, precisament al costat del camí vell de Poblet a Prades.

La troballa d’aquesta construcció envoltada de pedres carejades ens pot fer pensar que es tracta de les restes de l’antiga granja del Tillar. No es pot confirmar al cent per cent, però les probabilitats són moltes. Hem de tenir present també que altres granges cistercenques, com la de la Pena i la Mitjana, també tenien pous de gel a seu voltant.

 

 

Quant a Manel

Bloc realitzat per Manel Martínez i Garcia. Vimbodinenc i admirador del bosc de Poblet. He publicat diferents llibres i treballs relacionats amb aquest espai, especialment sobre la seva història.
Aquesta entrada ha esta publicada en Història, Patrimoni Arquitectònic. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *