La cova de fra Marginet

A l’alçada de la casa forestal de la Pena i propera al curs del barranc dels Boixets podem trobar la balma o cova de fra Marginet.

Per accedir-hi hem d’agafar la “senda del Colom”

Fra Marginet, mort l’any 1435, originà la seva pròpia llegenda. Fill de l’Albi, encara que algunes fonts el fan fill de Vallclara, ingressà al monestir de Poblet als voltants del 1384, i el 1413 era ja prevere del monestir. Els anys 1403 i 1404 és el majoral de la granja del monestir al Vilosell. El 1411 és cellerer al monestir, un càrrec dels més importants dins de la comunitat, però segons la llegenda aqueix mateix any el propi Marginet fa una mena d’estafa a un lleidatà, la qual cosa provocà la fugida del monjo del monestir acompanyat de dues dones, una d’elles monja del convent de la Serra de Montblanc. Després de fugir es convertí en bandoler. Va agafar molta fama pels pobles on havia realitzat les seves malifetes. Dos anys després, el 1413, tornà penedit al monestir i l’abat l’imposà una penitència que consistí en recórrer tots els llocs on va actuar de bandoler  i a la plaça del poble tocava un xiulet, cridant l’atenció de la gent, anunciant que ell era el traïdor Fra Marginet: seguidament es despullava fins a la cintura i s’assotava davant de tothom.

Després d’aquesta penitència Fra Marginet es retirà a la granja de La Pena per a viure com a penitent, però no va tenir prou amb residir a la granja, i es refugià a una cova propera a la granja, on va construir una petita ermita, fent vida penitent i solitària. En el transcurs de la seva penitència agafà molta fama de sant i se li atribuïren alguns miracles.

Pica de pedra que servia per recollir l’aigua de la pluja.

Quant a Manel

Bloc realitzat per Manel Martínez i Garcia. Vimbodinenc i admirador del bosc de Poblet. He publicat diferents llibres i treballs relacionats amb aquest espai, especialment sobre la seva història.
Aquesta entrada ha esta publicada en Història, RACONS DEL BOSC DE POBLET. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *