Les aigües ferruginoses del bosc de Poblet

A la zona baixa del bosc de Poblet hi podem destacar una sèrie de fonts minerals, amb un particular gust a ferro i magnesi. Les propietats minero-medicinals d’aquestes aigües, juntament amb altres brolladors que neixen pels voltants, van donar sentit a la instal·lació del balneari que encara avui trobem a la zona de les Masies dins el terme de l’Espluga de Francolí.

L’origen d’aquestes mineralitzacions és sens dubte el marcat caràcter ferro-magnesià de les roques existents en la zona.

Postal dels anys vint de la font de la magnèsia

Estat actual de la font de la Magnèsia

Són varies les fonts amb propietats ferruginoses, si bé dues de les fonts més importants anys enrere, actualment es troben mig perdudes. Es tracta de la font de la Magnèsia (al costat mateix de l’accés a la pista de la Pena) i la font del Ferro de Castellfollit (situada a la dreta de l’entrada al barranc).

La font de la Magnèsia fou assecada quant els propietaris de la finca van desviar l’aigua per regar. Anys més tard (a la dècada dels seixanta del s.XX) la mina d’aigua que alimentava aquesta font fou conduïda fins la font de l’Abat Siscar, de nova construcció.

Font de l’Abat Siscar

La font del Ferro de Castellfollit es troba gairebé perduda, abans havia estat una font on la gent hi anava a fer berenades o estades d’un dia, aprofitant que es troba a prop de la font de Nerola i de la cova dels Eixeregats. Actualment encara hi podem veure córrer l’aigua ferruginosa que es recollida en diferents arquetes per ser conduïda cap algun indret que desconec.

Aigües ferruginoses de la zona de la font del Ferro de Castellfollit

 

 

Quant a Manel

Bloc realitzat per Manel Martínez i Garcia. Vimbodinenc i admirador del bosc de Poblet. He publicat diferents llibres i treballs relacionats amb aquest espai, especialment sobre la seva història.
Aquesta entrada ha esta publicada en Fonts, RACONS DEL BOSC DE POBLET. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Les aigües ferruginoses del bosc de Poblet

 1. Eduard diu:

  A Masia Sagués hi ha dues fonts ferruginoses i una mina d’aigua. La font del botó i la font de l’embut.
  De fet Masia Sagués es nodreix d’aquestes fonts. On també. Antigament, abans de ser restaurant pujaven famílies senceres a buscar aigua degut a les seves propietats i els hi llogaven taules i graelles.
  Es interessant descobrir que debien saber els monjos de les propietats mineromedicinals d’aquestes aigües, que en època mitjaval van fer construir un aqüeducte desde Castellfollit (no m’estranyaria que des de la font del ferro d’allà, passant per Masia Sagués i acabant al monestir.
  Qualsevol informació que tinguis serà benvinguda.
  Felicitats per la tasca que fas

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *