Els Cinc Elements: Espai o Éter

L’Espai

En ayurveda el concepte d’elements de la natura és essencial per comprendre aquesta medicina, els doshas o tipus constitucionals.

Espai

Element Espai Ayurveda
El primer element és l’espai, també anomenat èter.

El terme original sànscrit, Akasha, denota l’espai en termes d’una qualitat o suport capaç de que es duguin a terme tots els fenomens de la natura. En termes de la física moderna, podríem dir que és el camp o espai energètic que dóna suport a la fenomenologia.

Akasha és descrit com a buit, lleuger, subtil, il·limitat, omnipresent y omnipermanent.
En Ayurveda se suposa que l’element espai omple totes les cavitats de l’organisme, com ara la boca, nas, aparell digestiu, respiratori, fins i tot gots capil·lars. En síntesi aquest element “plena” les cavitats.

L’Espai es un dels elements que conformen l’energia VATA (Espai i Aire).

Pel que fa a l’àmbit mental, tot fenomen d’expansió de la consciència es produeix per aquest element, a l’igual que els sentiments d’amor, compassió, pau, llibertat.

Per contra, quan aquest element està pertorbat, apareixen sentiments d’abandó, separativitat, aïllament, vacuïtat, inseguretat, por, falta d’autoconfiança i desconnexió amb el medi circumdant.

Tradicionalment se li assigna el color blau- violeta que, ja que vibra en l’esfera més subtil de l’espectre. Akasha és també anomenat la quinta essència, perquè d’ell es formen els restants elements, per un procés anomenat quintuplicació.

També és anomenat so sagrat, ja que és el suport del so, el tanmātra bàsic i subtil per excel·lència. El seu color és el blau – violeta. Totes les teràpies on el so és primordial, l’element espai és l’afectat o modificat per restaurar la salut.
En el ioga i l’ayurveda clàssic, s’empren mantres, cants, recitacions d’himnes. La disciplina que s’encarrega de l’estudi i pràctica de el so és el Sabda ioga.

Tots els sons provenen de la síl·laba sagrada OM i aquesta resona constantment en Akasha.

Quant a ayurveda

Practicant Ayurveda.
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.