Els Cinc Elements: Espai o Éter

L’Espai

En ayurveda el concepte d’elements de la natura és essencial per comprendre aquesta medicina, els doshas o tipus constitucionals.

Espai

Element Espai Ayurveda
El primer element és l’espai, també anomenat èter.

El terme original sànscrit, Akasha, denota l’espai en termes d’una qualitat o suport capaç de que es duguin a terme tots els fenomens de la natura. En termes de la física moderna, podríem dir que és el camp o espai energètic que dóna suport a la fenomenologia.

Akasha és descrit com a buit, lleuger, subtil, il·limitat, omnipresent y omnipermanent.
En Ayurveda se suposa que l’element espai omple totes les cavitats de l’organisme, com ara la boca, nas, aparell digestiu, respiratori, fins i tot gots capil·lars. En síntesi aquest element “plena” les cavitats.

L’Espai es un dels elements que conformen l’energia VATA (Espai i Aire).

Pel que fa a l’àmbit mental, tot fenomen d’expansió de la consciència es produeix per aquest element, a l’igual que els sentiments d’amor, compassió, pau, llibertat.

Per contra, quan aquest element està pertorbat, apareixen sentiments d’abandó, separativitat, aïllament, vacuïtat, inseguretat, por, falta d’autoconfiança i desconnexió amb el medi circumdant.

Tradicionalment se li assigna el color blau- violeta que, ja que vibra en l’esfera més subtil de l’espectre. Akasha és també anomenat la quinta essència, perquè d’ell es formen els restants elements, per un procés anomenat quintuplicació.

També és anomenat so sagrat, ja que és el suport del so, el tanmātra bàsic i subtil per excel·lència. El seu color és el blau – violeta. Totes les teràpies on el so és primordial, l’element espai és l’afectat o modificat per restaurar la salut.
En el ioga i l’ayurveda clàssic, s’empren mantres, cants, recitacions d’himnes. La disciplina que s’encarrega de l’estudi i pràctica de el so és el Sabda ioga.

Tots els sons provenen de la síl·laba sagrada OM i aquesta resona constantment en Akasha.

Publicat dins de General | Desactiva els comentaris

Una petita introducció al Ayurveda.

Que és l’Ayurveda?

Ayurveda Tarragona

Ayurveda és un estil de vida i engloba una sèrie de principis que ens ajuden a entendre com viure aquesta vida.

L’Ayurveda neix al Nord de l’Índia, als peus dels Himalaies. És un gran sistema filosòfic, mèdic i científic; és un Art Universal que neix de les Filosofies Vèdiques. Encara que va néixer a l’Índia, els seus principis son universals i imperibles.

Ayurveda va experimentar un període de prosperitat. Els textos vèdics van ser ensenyats i compartits, però aquest període va ser seguit per lluites polítiques de l’Índia amb diversos països invasores com l’Imperi Britànic. Tot i això,  l’Ayurveda es va practicar al marge de la societat conquerida, mantenint viva la tradició fins que l’Índia va obtenir la seva independència en 1947. Ayurveda després va ressorgir com un sistema important de medicina complert que perdura a l’Índia fins al dia d’avui.

Durant el moviment de la Nova Era del segle 20 , l’Ayurveda va començar a fer el seu camí cap a l’oest, ajudat per la creixent popularitat de l’ioga i l’espiritualisme oriental. Gràcies en part als ensenyaments de metges reconeguts i respectats com els Drs. Vasant Lad, Deepak Chopra i David Frawley, l’Ayurveda ha guanyat notorietat entre una població creixent de persones conscients de la salut a tot el món.

Ayurveda ens dóna el coneixement i unes pautes per poder investigar per nosaltres mateixos qui som i com trobar l’equilibri a través de l’alimentació correcte, el descans, i l’activitat. També ens ensenya sobre l’entorn que ens envolta i com ens afecta, tant el decurs de les estacions, com les relacions, el clima, …

Ayurveda es el sistema mèdic complert més antic del mon que té mes de 5000 anys.

Ayurveda defineix la salut com el resultat final i natural de una vida en harmonia amb la pròpia constitució i amb la Natura. La nostra constitució és l’equilibri inherent de les energies físiques i mentals del nostre cos i la nostra ment. Aquest equilibri únic de aquestes energies (Vata, Pitta, Kapha) ho determina tot, des de la nostra estructura òssia, la nostra digestió, la comprensió, la memòria, … i la nostra predisposició a certs problemes de salut. De fet, la nostra constitució defineix el que ens atreu naturalment així com el que ens repel·leix. Defineix el que està en harmonia amb la nostra naturalesa i el que ens porta fora del nostre equilibri (innat i únic), ja que tots tenim un equilibri bio-energètic diferent, Ayurveda posa de manifest que el camí cap a una salut òptima és diferent per a cada persona depenent de la seva constitució.

Els dos principals principis rectors d’Ayurveda

  • La ment i el cos estan estretament connectats
  • Res té més poder per curar i transformar que el cos i la ment

 

L’espai és res però ho conté tot.
L’Ànima no és res i a el mateix temps és la nostra essència.
Només la res pot contenir tot i per això és Absoluta.
L’Absolut és la causa de tot i tot ve del no-res.


 

Publicat dins de General | Desactiva els comentaris