Presentem aquesta proposta el PSC davant la inquietud generada pel Departament de Salut de la Generalitat entre la societat de les comarques tarragonines i entre els treballadors i treballadores del centre. Han estat massa anuncis, desmentits, globus sonda sobre regulació de plantilla, desplaçament a altres institucions assistencials d’usuaris i, per tant, d’indefinició de tot tipus com perquè ens quedem creuats de braços. Per això passema l’acció i instem al Govern a aclarir quin ha de ser el futur i que això es faci de forma consensuada entre el Departamnet, els ajuntaments i les treballadors que han de poder tenir un paper actiu en la definició i gestió del centre .
Exposició de motius
L’empresa Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GIPSS) és una empresa pública de Tarragona creada l’any 1992 i adscrita al Servei Català de la Salut mitjançant el Decret 167/1992 de 20 de juliol, per al qual es van crear tres empreses pú-bliques (IAS de Girona, GSS de Lleida i GiPSS de Tarragona) per gestionar i ad-ministrar els serveis sanitaris traspassats de les Diputacions de Girona, Lleida, i Tarragona a l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
L’empresa Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GIPSS) és una empresa pública de Tarragona creada l’any 1992 i adscrita al Servei Català de la Salut mitjançant el Decret 167/1992 de 20 de juliol, per al qual es van crear tres empreses públiques (IAS de Girona, GSS de Lleida i GiPSS de Tarragona) per gestionar i administrar els serveis sanitaris traspassats de les Diputacions de Girona, Lleida, i Tarragona a l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
Des de la seva creació, GiPSS Tarragona ha anat ampliant els seus serveis i actualment engloba la seva activitat en l’Hospital Sociosanitari Francolí (159 llits de pacients subaguts, cures pal•liatives i convalescència i llarga estada), l’Hospital de Dia Francolí, el CAS drogodependències, Rehabilitació ambulatòria de Tarragona i Terres de l’Ebre, UFISS de Cures Pal•liatives (Hospital Joan XXIII), UFISS de Geriatria (Hospital Joan XXIII), suport amb personal assistencial propi a Clínica de Dolor i servei de pneumologia de l’Hospital Joan XXIII, professionals de fisioteràpia i infermeria a la Fundació La Muntanyeta (atenció de nens amb Paràlisi cerebral), PADES Tarragona i PADES Tarragonès, SAC (servei d’atenció continuada de Tarragona i SUE (Servei d’urgències i Emergències al Camp de Tarragona), Servei de Valoració de la dependència, SEVAD 19 Camp Tarragona Nord i l’Equip de Valoració i Orientació EVO 57.
Actualment GiPSS és un mitjà propi de CatSalut des de desembre de 2012. Té una plantilla de 275 treballadors amb un pressupost de més de 18M€ pel 2012 i ha demostrat, en les darreres auditories, una bona gestió econòmica, sense presentar pèrdues; però en el darrer any s’han pres una sèrie de mesures que posen en perill que això continuï així:
El desembre de 2012, el CatSalut decideix adjudicar la gestió de l’ABS Muralles (fins el moment gestionada per GiPSS) a una Societat Professional Limitada (Muralles Salut SL) amb la creació d’una EBA (Entitat de Base Associativa).
A finals d’abril de 2013 el Departament de Salut decideix traspassar el concert de 15 llits de Llarga Estada a una nova Residència geriàtrica propietat de la Xarxa Tecla alhora que es comunica al comitè d’empresa de GiPSS el tancament d’uns 40 llits a l’Hospital Francolí i l’acomiadament d’uns 27 treballadors abans del mes de juny. La mobilització dels propis treballadors, la difusió en mitjans de premsa, la petició als representants polítics i el recolzament ciutadà van fer que intervinguessin responsables del CatSalut i que finalment, i de moment, l’Hospital Sociosanitari Francolí continuarà amb el mateix nombre de llits sociosanitaris reconvertint la llarga estada en llits de subaguts.
El Govern de la Generalitat ha decidit que la valoració de la dependència deixi d’estar feta per les empreses públiques del Departament de Salut i passi al Departament de Benestar i Família; per tant, GiPPS també perdrà aquest servei altament valorat i útil pel Camp de Tarragona.
El Departament de Salut a través de la Direcció de Serveis Territorials de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona ha signat un acord estratègic de reordenació dels serveis sanitaris de la ciutat de Tarragona bàsicament entre l’ICS i la Xarxa Santa Tecla sense definir el paper de GiPPS, perillant fins i tot per les retallades sanitàries algun dels serveis de suport de GiPPS a l’ICS.
A les regions sanitàries de Girona i Lleida s’està avançant en un procés iniciat fa anys de sinèrgies entre l’Hospital Josep Trueta (ICS) i l’Hospital de Santa Caterina de Salt (IAS) i a Lleida entre l’Hospital Arnau de Vilanova (ICS) i l’Hospital de Santa Maria (GSS de Lleida). Donat aquest tracte de cooperació entre dos empreses públiques del Departament de Salut-CatSalut, el mateix que s’està produint a Girona i a Lleida cal fer-ho a Tarragona.
La indefinició, les decisions preses que han comportat retallades i minva de serveis a GiPPS poden estar posant en qüestió la viabilitat d’aquesta empresa pública, afectant ciutadans, i els seus treballador.
Per aquests motius, el Grup Parlamentari Socialista presenta la següent:
Proposta de resolució
El Parlament de Catalunya insta el Govern de la Generalitat a:
1 – Impulsar una aliança estratègica de cooperació entre GiPPS i l’ICS, entre les dues empreses públiques de base territorial, atorgant a GiPPS tot el lideratge d’atenció sociosanitària com-plementària a l’atenció primària i de l’Hospital Joan XXIII.
2 – Definir el paper de GiPPS en la regió sanitària del Camp de Tarragona presentant un Pla de serveis, d’activitat, de plantilles, de pressupost, 2013-2016, durant el mes de setembre de 2013.
3 – Revisar i acordar, liderat pel Departament de Salut i amb els professionals de GiPPS, els Ajun-taments del territori i l’empresa pública ICS la composició del consell d’administració de GiPPS, garantint l’absència de conflicte d’interessos entre els patrons.