Mostra de Vells Oficis a Ascó, 2013.

Llegeixo a la premsa, a posteriori, l’anunci de la celebració de la sisena Mostra d’Oficis Tradicionals, a la vila d’Ascó. Es preveu l’assistència d’uns seixanta artesans procedents de tot el país. Un bon espectacle, ben interessant de veure. Ara que ja s’ha esdevingut, espero que els visitants hàgin pogut descobrir i valorar la riquesa del treball artesanal.

En la nostra societat actual els productes ens arriben fets i embalats, i els trobem, normalment, al supermercat. No en sabem res del procés que segueixen per a arribar a ser allò que comprem. De fet, són el resultat d’una cadena de producció industrial. Gràcies a aquestes fires podem aprendre habilitats gairebé perdudes.

Un pensament que desseguida em ve al cap, associat al nom d’Ascó és la llarga i intensa lluita que el seu batlle Joan Carranza i el seu rector Mn. Redorat varen lliurar durant els anys 70, en contra de la instal.lació d’una central nuclear al poble i, en conseqüència, de l’energia nuclear en general. Varen recórrer pobles i pobles de Catalunya tot fent xerrades sobre els perills d’aquella energia i mostrant la bondat de les energies alternatives, respectuoses del medi ambient.

A Alemanya també va haver-hi gran protesta per la imminent instal.lació de diverses centrals. Per tot Europa corria un logo antinuclear on es veia un sol rialler i la llegenda: “Nuclears, no gràcies!”, escrita en les diverses llengües europees. N’hi havia en format d’adhesiu circular, d’uns 30 cm de diàmetre, que portàvem enganxat als cotxes. També n’hi havia de metàl.lics, d’uns 4 cm. per a portar agafat al jersei o camisa i uns altres de paper, per a enganxar en qualsevol lloc adient. En les manifestacioons es cridava: “Ascó, Vandellòs, goma dos”, com a sinònim d’explosivitat. Pensàvem que, tots plegats, guanyaríem la batalla però tristament no va ser així; les centrals es varen instal.lar i els anys ens han demostrat que hauria estat molt més interessant i saludable invertir en energies alternatives.

I ara ve la gran paradoxa: el batlle actual ha maldat per tal d’aconseguir la instal.lació d’un cementiri nuclear a Ascó! No ho puc entendre…

el ferrer

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *