L’ús d’Internet segueix creixent a la demarcació. En 10 anys, el nombre d’internautes ha augmentat un 40%

L’Observatori d’Internet 2013 de la Diputació de Tarragona constata la tendència a l’alça en l’ús d’Internet que fa que, en l’actualitat, un 81% de la població es connecti regularment a la Xarxa, davant el 77% de l’anterior enquesta. La comparativa evolutiva dels darrers deu anys mostra que l’ús d’Internet ha crescut un 40% a les comarques de Tarragona en aquest període de temps i que s’ha minimitzat el risc a l’escletxa digital entre la població de més edat.

 

L’estudi, elaborat per l’empresa Ceres per encàrrec de la Diputació, posa de manifest el canvi d’hàbits pel que fa a la manera d’accedir a Internet i cada cop són més aquells que ho fan a través de dispositius mòbils: tauletes tàctils i smartphones. Per primer cop, es constata un major nombre d’usuaris d’Internet que d’ordinadors, confirmant així la tendència a fer ús d’altres aparells per a navegar.

 

La cerca d’informació i el correu electrònic són els serveis d’Internet més utilitzats pels internautes. Segueix la lectura de mitjans de comunicació, que fa habitualment el 70% dels usuaris d’Internet i més de la meitat del global de població (el 57%). No hi ha variacions importants respecte l’any passat en relació a l’ús d’altres serveis: Xarxes socials, oci, missatgeria banca electrònica, compres online o tràmits amb l’Administració, que són per aquest ordre els serveis que més s’utilitzen.
Els perfils que presenten un menor ús d’Internet corresponen a residents de municipis de menys de 2.000 habitants, aquells que no tenen estudis o amb estudis primaris, persones que es dediquen a tasques de la llar i jubilats, i entre majors de 55 anys.

 

10 anys d’Observatori: 40% més d’usuaris i reducció del risc d’escletxa digital

L’Observatori d’Internet de la Diputació de Tarragona realitza estudis complerts de caràcter anual sobre la penetració de la Societat de la Informació i l’ús de les noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC) a les comarques de Tarragona des de l’any 2004. La de 2013 és, per tant, la desena edició d’aquest estudi basat en enquestes directes a la població. D’acord amb les dades obtingudes durant tot aquest temps, es pot concloure que l’ús d’Internet ha crescut un 40% a les comarques de Tarragona en els darrers deu anys. La manera de créixer, sobretot entre les franges de més edat, ha eliminat el risc  d’una escletxa digital entre la població més gran que es detectava fa una dècada.

L’any 2004 utilitzaven Internet un 41% de la població davant el 81% de 2013. Durant aquesta darrera dècada hi ha hagut una constant i progressiva tendència a l’alça en l’ús d’Internet per part dels ciutadans d’aquestes comarques que ha anat de forma paral·lela a la disponibilitat de connexió.

La manera com s’ha produït aquest increment ha fet que s’incorporin a l’ús d’Internet i de les noves tecnologies grups d’edat on la incidència era mínima fa deu anys. Així, és especialment destacable l’augment entre la població de 55 a 69 anys, que registrava només un 13% d’internautes fa 10 anys i que ara arriba al 70%. Entre les ciutadans de més edat aquest increment també ha estat molt pronunciat. L’ús per part de persones de més de 69 anys era fa 10 anys pràcticament nul (0,7%) i en la darrera enquesta arriba al 31%.

Observatori 2013 en pdf

Tots els Observatoris de 2004 a 2013 en pdf

 

Aquesta entrada ha esta publicada en General, Novetats. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.