Els castellers tenen un lema, sorgit d’un vers de l’obra Els Xiquets de Valls d’en Josep Anselm Clavé[20]:
“Força, Equilibri, Valor i Seny”. Aquest resumeix les característiques d’un casteller:
Força : Són persones que antigament acostumaven a ser corpulentes. L’origen dels castells rau en una època en que el poble estava acostumat a feines molt dures. En aquells temps els castellers eren persones acostumades a fer grans esforços en el seu dia a dia. Tot i que sempre és aconsellable un bon estat físic, actualment es valora molt més la tècnica que la força.
Equilibri : El fet d’estar una persona sobre l’altra i, en la majoria de castells, a més amb altres persones en el mateix pis, implica un sentit de l’equilibri i la confiança en els altres molt fort. De totes maneres el més important és tractar de ser equilibrats en tots els sentits.
Valor : Una característica de tots els castellers, especialment dels que pugen al castell, sobretot la canalla, però també dels que aguanten la construcció des del seu peu.
Seny : Tant a l’hora de planificar un castell, com a l’hora d’assajar-lo i tirar-lo a plaça, es necessita que tothom tingui seny ja que de l’esforç i concentració de tots depèn l’èxit del castell.
Tot i que el lema casteller es fonamenta tradicionalment en aquests quatre mots, n’hi ha molts d’altres igual, tant o més importants, necessaris per a la bona execució de la pràctica castellera: constància, treball, esforç, regularitat, confiança, compenetració, germanor, sort, etc.