www.iphes.cat Castellano |  Français |  English

21 Jun, 2012

L’IPHES estrena edifici

És la primera vegada que té una seu en propietat

Està ubicat estratègicament al Campus Sescelades,  al costat del Servei de Recursos Científics i Tècnic de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona

Les noves instal•lacions garantiran a Catalunya una continuïtat en el lideratge internacional de l’estudi de l’evolució i comportament humans

Coincidint amb el trasllat ja s'ha realitzat algun acte - Jordi Mestre / IPHES

Fa ja quasi 25 anys, concretament l’any 1988, va arribar a Tarragona l’arqueòleg Eudald Carbonell amb la idea de formar un equip d’investigació que fos referent mundial en l’estudi de l’evolució humana. En el marc d’aquest procés, “iniciat en forma de somni”, com li agrada dir a l’esmentat científic, l’IPHES (Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social), que ell dirigeix, ha estrenat durant els primers dies de juny la seva pròpia seu.

Ubicat al Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Tarragona, el nou edifici està situat estratègicament al costat del Servei de Recursos Científics i Tècnics de la mateixa universitat, concretament al carrer de Marcel•lí Domingo s/n (Edifici W3). 

L'edifici està ubicat al carrer de Marcel.lí Domingo, al campus Sescelades - Jordi Mestre/IPHES

Aquesta obra ha suposat una inversió total de 6 milions d’euros i ha estat finançada, en un 50%, pels Patrons de la Fundació (Generalitat de Catalunya, Universitat Rovira i Virgili i Ajuntament de Tarragona) i l’altra meitat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, en el marc del Programa Operatiu Objectiu 2 de Competitivitat Regional i Ocupació de Catalunya FEDER 2007-2013.

Les obres s’han desenvolupat en dues fases. La primera va començar l’any 2007 i va finalitzar l’any 2008; amb una inversió de 1,6 milions d’euros es va efectuar la cimentació i l’estructura vertical de l’edifici. Durant el maig de l’any en curs van finalitzar les obres de la segona fase que ha tingut un cost de 4,4 milions d’euros amb els quals s’han construït els tancaments de l’edifici, les instal•lacions (electricitat, clima, veu i dades...) i equipament interior (mobiliari de laboratoris i d’oficines).

La nova seu acull ja a la seixantena de membres de l’equip que fins fa pocs dies treballaven a l’edifici municipal de la Plaça Imperial Tarraco 1. Amb una superfície total de 3.000 m2, distribuïts en tres plantes, l’espai està destinat fonamentalment a laboratoris, despatxos, magatzems de col•leccions de fòssils i aules de docència. El projecte arquitectònic i d’instal•lacions ha estat redactat pels arquitectes Xavier Romaní, Joan Batet i l’enginyer Miquel Portell.

La nova seu ocupa d'una superfície de 3.000 m2 - Jordi Mestre/IPHES

La seva ubicació al Campus Sescelades és estratègica per a l’IPHES ja que tindrà al seu entorn més proper als grans equipaments científics necessaris per a desenvolupar una part molt important de l’activitat de recerca. Aquest institut s’ha convertit en els darrers anys en un dels tres centres d’investigació amb més alt impacte científic a nivell internacional en el camp de l’Evolució Humana. “El gran esforç en el treball de camp, al laboratori, a l’acadèmia i en socialització, junt amb una forta inversió pública, han convergit per acomplir un somni i les nostres aspiracions de tenir estructura i casa pròpies”, assegura Eudald Carbonell.

Nascut el 2006, l’IPHES consta d'una plantilla de 62 individus entre personal investigador, tècnic i administratiu. El pressupost de funcionament de l’IPHES per a l’any 2012 és de dos milions d’euros. Mai ha tingut edifici en propietat fins a la data. Durant un temps va estar en uns locals que la URV tenia llogats al carrer del Comte de Rius, al centre de la ciutat de Tarragona. En els últims anys, els espais que s’utilitzaven per a la recerca estaven dispersos entre l’edifici municipal de la Plaça de la Imperial Tarraco, i el Centre de Transferència de Tecnologia de la URV, al Campus Sescelades.

Eudald Carbonell

Eudald Carbonell, director de l'IPHES, al nou edifici - Jordi Mestre/IPHES

“Per aquest motiu, es va definir –indica el gerent de l’IPHES, Carles Prats- un projecte de nova seu, que acabés amb aquesta dispersió i respongués a les necessitats de les activitats d’investigació”. Aquest procés de finalització de les obres coincideix amb una nova etapa de creixement del nombre de personal investigador i de projectes de recerca que gestiona el centre. A més, suposarà també un estímul per a les activitats docents i de socialització, obrint encara més aquest centre a la societat en general. Les noves instal•lacions seran també un element clau per propiciar les accions de mecenatge.

“Finalment tindrem un lloc digne per investigar, conèixer, pensar i intercanviar informació científica”, assevera Carbonell. Per al director de l’IPHES, el nou edifici ha de convertir-se “en un cervell de pensament crític lligat a un cor que batega coneixement en el camí cap a la construcció d’una nova consciència d’espècie”.

technorati tags: , , , , , ,
Comentaris
Afegeix un comentari

Els comentaris d'aquest bloc estan moderats i son revisats pel seu propietari abans de ser publicats

 















La segona lletra de cotxe: