www.iphes.cat Castellano |  Français |  English

7 Oct, 2010

Adjudicades les obres de la segona fase de la construcció de l’edifici de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social

Els treballs van començar el passat més de juliol i tenen un termini d’execució de 13 mesos; es preveu fer-hi el trasllat a les acaballes del 2011

Està ubicat estratègicament al Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili, a Tarragona, al costat del Servei de Recursos Científics i Tècnics

Les noves instal·lacions garanteixen a Catalunya una continuïtat en el lideratge internacional de l’estudi de l’evolució i comportament humans

La Fundació Privada Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) ha adjudicat les obres de la segona fase de construcció de la nova seu corporativa d’aquest centre de recerca a l’empresa Sastre Hermanos SA per un valor de 2.357.278.37 € (sense IVA) i un termini d’execució de 13 mesos.

Aquesta segona fase inclou la construcció dels murs, l’estructura horitzontal, els tancaments, la coberta i els paviments, així com els acabats i les instal·lacions bàsiques i específiques referents als subministraments i a les telecomunicacions. Aquests treballs van començar el passat més de juliol.

La construcció de l’edifici de l’IPHES, ubicat al Campus Sescelades de la Universitat Rovira i Virgili (URV), a Tarragona, concretament al davant dels Serveis de Recursos Científics i Tècnics (SRCiT), es va iniciar en una primera fase el 2008 amb el moviment de terres, els fonaments i l’estructura vertical (pilars...). Es finança  a través del Patronat de l’IPHES, integrat per la Generalitat de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament de Tarragona.

Edifici en 3D

Detall cantonada

Dues imatges en 3D d eocm serà l'edifici de l'IPHES, ubicat al carrer de Marcel.lí Domingo, al Campus Sescelades de la URV - IPHES

La seva ubicació a Sescelades és estratègicament ideal per poder disposar dels grans equipaments científics necessaris per a la recerca que desenvolupa l’IPHES, un centre de investigació a l’elit mundial en el seu camp, ja que el seu personal de recerca és el que més impacte ha obtingut a Espanya, al llarg dels deu darrers anys, per les seves publicacions internacionals en Prehistòria i Evolució Humana.

Obres octubre 2010

Estat actual deles obres de construcció de l'edifici - Jordi Mestre / IPHES

“La nova seu de l’IPHES permetrà disposar de l’espai necessari, modern i equipat suficientment, que garanteixi a Catalunya una continuïtat en el lideratge internacional de l’estudi de l’evolució i comportament humans”, assegura Carles Prats, gerent d’aquest institut. “Un centre d’aquestes característiques requereix d’un espai propi pel correcte desenvolupament de les seves activitats”, assegura

“Pel que fa a la recerca bàsica, el ritme de publicacions amb factor d’impacte internacional va en augment, a pesar de no haver disposat de les instal·lacions adequades, i l’objectiu és consolidar amb la nova seu el lideratge en aquest àmbit”, observa.

Carles Prats, considera que el nou edifici “serà magnífic perquè permetrà disposar d’unes instal·lacions cientificotècniques de primer nivell, necessàries per aconseguir els reptes científics de futur i poder mantenir-se entre un dels tres primers centres de recerca en el camp de l’evolució humana a nivell mundial”.

En total l’edifici de l’IPHES constarà de 3.000 m2, distribuïts en tres plantes, que es dedicaran a laboratoris, despatxos, magatzems de col·leccions de fòssils i aules de docència. Es preveu fer el trasllat a les acaballes del 2011.

L’IPHES, dirigit per Eudald Carbonell, es va crear el 2006, consta d'una plantilla de 62 persones entre investigadors, tècnics i administració. Mai ha tingut edifici propi. Durant un temps va estar en uns locals que la URV tenia llogats al carrer del Comte de Rius, a Tarragona. Actualment, els espais que s’utilitzen per a la recerca estan dispersos entre l’antiga Facultat de Lletres de la URV, pertanyent a l’Ajuntament de Tarragona, l’altre patró fundador de l’IPHES, i el Centre de Transferència de Tecnologia de la URV, al Campus Sescelades.

Carles Prats, gerent de l'IPHES

Carles Prats, gerent de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social - Jordi Mestre / IPHES

“Per aquest motiu, es va definir –indica el gerent- un projecte de nova seu, que acabés amb la dispersió d’espais i respongués a les necessitats de les activitats de recerca”. El projecte bàsic per a la construcció de l’edifici per a l’IPHES al campus universitari de Sescelades de Tarragona ha estat redactat per la UTE IPHES formada pels arquitectes Joan Batet i Xavier Romaní.

Alhora, “la nova seu permetrà visualitzar el centre institucionalment, permetent incrementar i concretar millor acords de col.laboració i projectes conjunts amb altres institucions i empreses que fins al moment no reeixien per la falta d’instal.lacions adequades”, puntualitza Carles Prats. En aquesta línia, l’IPHES disposarà d’una plataforma idònia per aprofundir i seguir generant nous béns i serveis que emanen de les activitats de recerca i que contribueixen enormement a la divulgació de l’estudi de l’evolució i comportament humans.

Pel que fa a l’àmbit de la socialització del coneixement, la nova seu permetrà, a més a més de la seva visualització com a centre, de disposar de l’espai necessari per a l’assaig i disseny d’activitats tant importants com les exposicions, els productes audiovisuals i les activitats didàctiques.

L’acabament d’aquest equipament facilitarà redimensionar una tasca ja iniciada anteriorment: la realització d’activitats de transferència que emanen de l’arqueologia i l’estudi de la Prehistòria, l’evolució humana i de les formes de subsistència de la humanitat al llarg del temps.

technorati tags: , , , , , , , , , ,
Comentaris
Afegeix un comentari

Els comentaris d'aquest bloc estan moderats i son revisats pel seu propietari abans de ser publicats

 















Com se li diu al dia 25 de desembre: