Sushi vegetarià
Arròs
condimentat amb vinagre d’arròs, sucre i sal.
Ingredients (20-22 Norimaki sushi):
200g arròs .
2 alga Nori.
½ pastanaga.
1 cogombre.
½ alvocat.
Salsa de
soia (tamari).
2 cullerades
soperes de vinagre d’arròs.
6 cullerades
soperes de alcohol d’arròs “Mirin”
1 cullerada
de postres de sucre morè.
½ cullerada
de postres de sal.
1 cullerada
de postres de Wasabi.
Elaboració:
1.
Rentar
l’arròs varies vegades amb aigua fins
que aquesta quedi transparent, el que voldrà dir que hem tret tot el midó.
2.
Bullir l’arròs amb aigua (ha de quedar cobert
1,5 cm) durant 15 minuts i deixar
reposar 5 minuts més fora del foc.
3.
Posar
l’arròs en una safata de plàstic, ceràmica o de fusta.
4.
Elaborar
el vinagre: barrejar el vinagre d’arròs, alcohol d’arròs “Mirin”, sucre i sal.
5.
Posar
la barreja del vinagre pel damunt de l’arròs i anar removent amb una cullera de
fusta, aquest punt és important perquè amb una cullera metàl·lica pot canviar
el gust. L’arròs ha de quedar enganxifós.
6.
Tallar
les verdures a tires llargues i fines.
7.
Posar
una fulla d’alga nori per la banda menys rugosa sobre l’estora de canya “makisu”,
cobrir prèviament l’estora amb film transparent.
8.
Posar
una capa fina d’arròs pel damunt de
l’alga Nori, deixant un centímetre en la part més alta (zona per on tancarem el
Nori maki ).
9.
Posar
a lo llarg de l’alga les verdures que hem tallat, mirant que quedin una de cada
color a tot el llarg.
10.
Amb
l’ajut de l’estora anar rodant l’alga nori amb l’arròs i les verdures i al
mateix temps anar pressionant una mica l’estora.
11.
Deixar
reposar a la nevera el rotllo de sushi cobert només pel film transparent.
12.
Tallar
el rotllo de sushi amb un ganivet ben esmolat i prèviament mullat amb aigua.
13.
Deixar els talls de sushi en una safata i
posar una mica de wasabi*.
14.
Posar
salsa de soia en un bol i deixar dins de
la mateixa safata on tenim el sushi.
*Wasabi: rave japonès, molt picant. Condiment el qual
trobarem ja preparat com a condiment o bé el trobarem en pols i el prepararem
nosaltres, barrejant la pols del rave amb aigua.
Variant de norimaki sushi: agafeu l'arròs amb les mans, feu-ne
una bola, poseu-hi una mica de pebrot escalivat i alvocat a dins, premeu-lo bé i doneu-li forma
allargada (2 dits de llargada). Tallar alga nori de la mateixa mida i embolicar
l’arròs. Posar petits ous vegans de remolatxa amb tamari i de suc de taronja
amb tamari al damunt.
Per a elaborar
els petits ous vegans vermells: posar en un caçó el suc d’una remolatxa crua
(triturar la remolatxa amb una mica d’aigua amb la batedora elèctrica) amb un
raig de tamari i una culleradeta d’alga agar-agar. Coure al foc removent durant
2-3 minuts fins que l’alga quedi desfeta.
Per a
elaborar els ous vegans grocs: posar en
un caçó el suc d’una taronja amb un raig de tamari i una cullerada d’alga agar-agar.
Coure al foc removent durant 2-3 minuts fins que l’alga quedi desfeta.
Per a donar
la forma de petita bola: posar una tassa d’oli d’oliva al congelador perquè es
refredi (no congelar). Es treu l’oli del congelador i amb una pipeta o una xeringuilla
sense agulla agafar el suc de remolatxa o el de taronja i deixar damunt de l’oli fent gotes o bombolles.
Escórrer l’excés d’oli i posar damunt de la variant de norimaki sushi.
Nigiri: agafeu l'arròs amb les mans, feu-ne una bola,
poseu-hi una mica de pebrot escalivat i alvocat
a dins i premeu-lo bé i doneu-li
forma allargada i cobriu-lo amb pebrot
escalivat o del “piquillo” i amb una
cinta d’alga nori ho lligueu tot. Es pot acabar posant una mica de wasabi
damunt de l’alga.
Onigiri: agafeu l'arròs amb les mans, feu-ne
una bola, poseu-hi una mica de pebrot escalivat i alvocat a dins. Arrebossar amb sèsam negra i sèsam blanc.
Servir el sushi
en un safata decorada amb wasabi i acompanyar amb salsa de tamari o soia.