Fazla vs Fazla

20 Mar 2007

Bé, el que intenti estar al dia de la música que es fa a Bòsnia i Hercegovina, que tingui cura de possibles confussions... Sempre pot passar que el nom artístic de dos cantants coincideixi, i aixó pot portar a certes confusions.

I aquest ha estat el meu cas, que al final m'he acabat confiant que eren els mateixos els que en realitat eren dos cantants diferents. Els dos responen al mateix nom artístic, i són ambdós ben reconeguts en el seu país, Bòsnia i Hercegovina, encara que no estrelles de primer ordre, sí però ben coneguts. Un s'anomena Zlatan Fazlić, i l'altre Muhamed Fazlagić, però ambdós reben el nom artístic de Fazla. Ara, per fí, ja puc estar segur de que són dos, i no un, com durant els últims mesos vaig creure que en Zlatan havia rejovenit una mica, però ara ja sé que ha estat un malentés.

Tinc un disc d'en Fazla (osia, de Zlatan Fazlić), titulat "Made in BiH", amb una sèrie de balades molt boniques i melòdiques, una fins i tot cantada mig en bosnià i mig en italià, que vaig comprar per internet l'any 2005, i que és un dels que més sovint em poso a escoltar, doncs encara que canta en bosnià, recorda una mica la música dels cantants clàssics italians.

El disc va ser grabat entre el novembre del 2002 i el novembre del 2003, i el disc en concret que tinc entre la meva col·lecció de CD's està editat per la discogràfica sèrbia City Records, una de les grans discogràfiques de la regió (resumidament, es pot dir que els artistes de les antigues repúbliques ex-iugoslaves, especialment els de Bòsnia, Croàcia, Sèrbia, Montenegro i Macedònia, compten amb totes les repúbliques ex-iugoslaves com a mercat discogràfic, i que les discogràfiques d'aquests països es reparteixen el pastís editant els discos per a les repúbliques que controlen, si no m'equivoco les dues grans són City Records, que publica per Sèrbia, i Croatia Records, que publica per a Croàcia. El mateix cantant publica el mateix disc amb dues discogràfiques diferents, depenent de si el disc es distribuirà en el mercat croat, en el mercat serbi o en el mercat bosni...)

I de cop i volta em trobo amb un videoclip al Youtube titulat "Zelena rijeka" ("Riu verd") on el cantant Fazla apareix més rejovenit, amb més cabell... Quin canvi, comparo amb el de la foto del disc, i no m'acabo d'empassar que siguin la mateixa persona... I encara que continúa amb la música melòdica, recoi, quin canvi, sembla que hagi canviat de registre i li hagi posat una mica més de marxeta a l'assumpte... Fins que avui, mirant els videos similars que surten al Youtube veig que el tal Fazla és el nom artístic de Muhamed Fazlagić, primer representant de la República de Bòsnia i Hercegovina en el Festival d'Eurovisió, l'any 1993, en plena guera civil, i amb la ciutat de Sarajevo passant el seu segon any consecutiu de setge.

Bé, dos cantants bosnians, dels que canten cançó melòdica, i que comparteixen nom artístic. I per cert, el primer Fazla, Zlatan Fazlić, també compartiex experiència eurovisiva, doncs va ser el compositor del tema que va representar a Bòsnia i Hercegovina l'any 1995.

Us posarè un tema de cadascun dels Fazles bosnians. Zlatan Fazlić-Fazla dedica l'últim tema del seu disc "Made in BiH" al cor de Sarajevo, al barri comercial, al barri turc, al barri antic de Baščaršija, titulat "Baščaršijska" o "Noia de la Baščaršija". Recordem que és un tema d'un àlbum publicat l'any 2004, però on es barregen imatges del barri turc de Sarajevo dels primers decenis del segle XX.

I ara el segon videoclip, del més jove Muhamed Fazlagić-Fazla, i el videoclip que vaig trobar aquest any passat, i que també m'agrada força. Es tracta del tema "Zelena Rijeka", i podreu veure durant el video els congosts per on passa el ferrocarril que seguiex el recorregut des de Sarajevo fins a Mostar... Segurament igual o més impresionant que el viatget per les Costes del Garraf amb els trens de la Renfe (si funcionen, es clar...). La cançó barreja la cançó melòdica italiana (de la que ja és un mestre l'altre Fazla) amb alguns tocs country i mexicans...

A fruir de la música...