Un xic de reage i dub des de Bòsnia i Hercegovina... No pas des de Jamaica

5 Feb 2007

Cada país té els seus estereotips, i aixó també passa musicalment parlant. Si en pla de conya, com vaig fer uns quants anys, comences a cantar una cançó en plan flamenc a unes noies eslovenes, i ho fas cantant la lletra en serbo-croat (el poc nivell que tens, però que sempre les cerveses ajuden a millorar de forma increïble, us ho asseguro, la millor manera d'aprendre un idioma és a base de nits cerveseres, cosa que fa anys que no practico)... Doncs les noies eslovenes et respondran immediatament: Aixó és música bòsnia...

Bé, un que intenta cantar una "espanyolada" en serbo-croat, i li contesten que canta una cançó bòsnia... Després, un escolta unes quantes cançons bòsnies, i resulta que gairebé tenen raó...

Però no tot és "flamenc" a Bòsnia i Hercegovina... Hi ha molta música per escoltar, i de ritmes ben variats, i els bosnians no han d'estar gens envejosos de la música que es fa en altres països. Avui us proposo dos grups, un sobre el que ja he postejat en aquest bloc més d'una i dues vegades, els Dubioza Kolektiv, i una nova troballa (pel que fa als grups que vaig coneixent mentre investigo a la xarxa), els Dub Rebellion. Es tracten de dos grups que barregen diversos ritmes, en pla fusió, però on primen el dub (aquest nom no el coneixia fins conèixer aquest grup, ja veieu que no sóc un expert, però si agrada parlar del tema, aquí estem, per apredre) el reage i el rock.

Començo pels Dub Rebellion. Podeu escoltar quatre temes seus a la seva plana del Myspace. Es tracta d'una banda formada al Districte de Brcko, al nord de Bòsnia i Hercegovina, i un dels punts on fa poc més d'una dècada es lliureven les batalles més importants, doncs era la cruïlla de tots els camins que unien els territoris de les bandes en contenciós durant la guerra del 1992 al 1995. La banda es formà el març del 2003, i des d'aleshores ha publicat tres àlbums (un d'ells en realitat una maqueta). L'any 2004 va ser quan la banda va definir quin estil de música havia de sonar en els seus concerts. A la banda es van integran nous components als cinc membres originals, fins i tot un empleat jamaicà de les Forces en Missió de Pau a Bòsnia, Nasi Ben-Yisrael, el qual va acabar de definir sobre la base dub de la música dels Dub Rebellion el so del reage. Nasi marxa per causes laborals, però la resta de membres de la banda el continuen tenint present en la seva ment.

Els Dub Rebellion, com molts altres grups, estan esperant noves oportunitats en el món discogràfic. Actualment la banda està formada per Miro (bateria), Bingi (guitarra), Aco (baix), Dragan Electro Doc (guitarra), Pedja (veu, sintetitzador-guitarra, melòdica), Bare (enginyer de so, dubs). Amb ells també s'ha de tenir en compte la presència de Dujke (trombó) i Jasko (percusió).

Us deixo un enllaç a un mp3 de la seva pàgina web, per a que us feu una idea de la música dels Dub Rebellion. Es tracta del tema "Trip to Jah". No hi ha videoclips al Youtube, que jo sàpiga, però podeu disfrutar d'un parell de videos seus d'actuacions a la seva plana del Myspace.

Ara ens anem al cor geogràfic de Bòsnia i Hercegovina. De la unió de dues bandes musicals de dues ciutats relativament properes, Zenica i Sarajevo, neix Dubioza Kolektiv, l'any 2003. L'abril del 2004 publiquen el seu primer àlbum, de nom homònim al del grup, i el desembre del mateix any publiquen el segon, "Open Wide".

El juny del 2006 Dubioza Kolektiv publica el seu tercer àlbum, Dubnamite. Dubioza Kolektiv ha participat en festivals d'Hongria, Eslovènia, Sèrbia, Països Baixos, Eslovàquia, República Txeca, Itàlia i Austria, així com en nombrosos concerts a Bòsnia i Hercegovina, Croàcia i Eslovènia.

Actualment la banda bòsnia compta amb set membres, la cantant Adisa Zvekic, acompanyada amb les veus de Almir Hasanbegovic i Adis Zvekic (suposo que l'Adis i l'Adisa són germans, a més de que ès molt comú que un germà i una germana tinguin el mateix nom a Bòsnia, només diferenciant el gènere), Brano Jakubovic als teclats i el sampler, Vedran Mujagic al baix, Armin Busatlic a la guitarra, Orham Maslo oha a la percussió i Senad Suta a la bateria.

Els Dubioza Kolektiv fan música de fusió, on predominen el dub, el reage, el hard core, algun toc de música ètnica bòsnia, i en els treballs del 2006 també hi apareix el hip hop. Podeu gaudir de la seva música a través de la pàgina que els Dubioza tenen al Myspace, així com també a la seva pàgina web. En aquest bloc ja s'han publicat quatre articles on es parla dels Dubioza Kolektiv.

I com no podia faltar, un videoclip del youtube, en aquest cas el tema "Zatvor" (Presó), dels Dubioza Kolektiv. Potser un tema força apartat del dub i del reage, però força impressionant. No oblideu de visitar els myspace dels dos grups per escoltar la seva música!!!!