DEMOCRÀCIA DELS PARTITS O DEMOCRÀCIA DEL POBLE?

24 Novembre, 2010 23:48
Publicat per eblanch, General



Actualment vivim en un món on ens diuen, des de petits, que la democràcia és “el sistema menys dolent” de govern. Ens ensenyen altres sistemes com les ‘dictadures’, les ‘monarquies totalitàries’, i així ens queda clar quel sistema menys dolent és la democràcia. Això si, s’obliden d’ensenyar que la democràcia ‘bàsica’ és millorable, o sigui que allò de ser demòcrates per què votem cada quatre anys és millorable!!. A Europa tenim exemples d’Estats o entitats més petites com els ‘cantons suïssos’, on s’hi practica formes ‘més evolucionades’ de democràcia…, com?…, doncs preguntant més sovint, i més directament a la societat civil sobre allò que els preocupa, qüestions que estan al carrer, però que els polítics volen decidir per ells mateixos, o simplement ho ignoren.

Actualment tenim un parell d’exemples, a les nostres comarques, del que podria ser una ‘democràcia evolucionada’ o 'democràcia del poble'..., l’exemple de Vinebre, i l’exemple del Pinell de Brai. En els dos casos el problema a tractar és mediambiental. A Vinebre, el mateix Ajuntament va muntar una jornada informativa sobre el Cementiri Nuclear amb ponents de cada posició, i a continuació una consulta popular, amb victòria aclaparadora del ‘NO’. Al Pinell de Brai, una plataforma anti-abocador de residus va muntar una jornada informativa, i l’Ajuntament es va veure obligat a fer una consulta popular amb un altra victòria aclaparadora del ‘NO’. D’una forma o una altra s’ha preguntat al poble fora de període electoral sobre un tema que preocupava a la ciutadania (democràcia ampliada)..., això mateix s’hauria de fer a moltes poblacions sobre temes diversos, però no es fa..., perquè?, doncs perquè la democràcia que tenim actualment, és democràcia de partits, i no una democràcia del poble i per al poble. En el tema del Magatzem Temporal Centralitzat (cementiri nuclear), s'hauria hagut d'optar per la Democràcia del Poble, al menys a la zona nuclear d'Ascó, doncs en cas de triomfar un 'SI al cementiri', seria inapel·lable, a l'igual que un 'NO'.La conseqüència d’això, és un sistema polític que té por del ciutadà, un sistema polític que abans de pensar en la societat, pensa en ell mateix, o sigui primer salvem el partit, i desprès si queda temps, ja farem alguna cosa pel ciutadà.
Resumint, les monarquies absolutes del S. XVIII van situar-se tan lluny del poble que van provocar una "desafecció absoluta" amb la Revolució Francesa. Actualment l'equivalent a l'Aristocràcia allunyada del poble el podríem trobar a l'anomenada "classe política", en aquest cas la desafecció no farà roda caps en sentit literal, però segurament "alimentarà" l'abstenciò que també pot fer rodar caps, en sentit polític es clar!.

3 Comentaris | 0 RetroenllaçOs