Amb aquest títol, s’ha publicat fa uns dies una novel·la de Joaquim Biendicho que es situa en el temps, en aquest segon any de la guerra. Els que ja som grans no li posem adjectius, ja que és la que ha marcat una part important de les nostres vides, encara que no la visquèssim directament.

   El mateix dia que vaig saber de la seva publicació, la vaig comprar, per dues raons. Una és que s’ubica al terme municipal de Vila-seca, en una figurada descripció de la partida dels Prats, el Prat de Ponç i el Prat d’Albinyana. L’altre, per què encara que no conegui l’autor, conec alguns membres de la seva família, fins i tot amb un dels quals, varem coincidir a l’Escuela Nacional Graduada de niños de Vila-seca.

   Me l’he llegit en un dia, quasi tot seguit, perquè el relat “enganxa” i he de dir que m’ha agradat molt, i que la recomano a tothom, sigui de Vila-seca o d’arreu. No endebades ha estat guardonada amb el premi Pere Calders del 2008.

   A més, he trobat molt adient, que el cognom de la família a l’entorn de la qual gira la trama narrativa, sigui el que s’escau ser el nom real del mas dels avis de l’autor, i que es correspon a un dels cognoms més insòlits entre la població catalana.