Una de les coses típiques dels dies nadalencs de la meva infantesa era allò d’anar a captar “guilandos”.  

  Aquesta paraula no la trobo a cap diccionari i només se m’acut que podria ser una catalanització de la castellana aguinaldo. De fet sembla ser que a la Ribera d’Ebre, li deien a aquells cartronets de felicitació nadalenca que feien els carters, serenos, escombriaires, etc. per demanar una propina aprofitant les festes nadalenques. Altrament en alguns indrets es dona aquest nom a allò que penja de l’entrecuix dels homes. Per això, m’agradaria que si algú sap que també ha emprat aquest mot al nostre poble, ho faci constar i així podríem enriquir la base de dades de paraules pròpies, encetada el bloc del Centru, que aprofito per a proposar que no la deixem estavellar a l’oblit.   

   Bé doncs, anar a captar guilandos per Nadal era una versió ampliada en el nombre de familiars escomesos i amb afany de millora de la quantia, del que era anar a buscar la “paga” dels diumenges de la resta de l’any, per anar a invertir-los a ca la Maria del Sereno. Crec que aquest costum fa anys que s’ha perdut, ja que molta canalla ja surten ben proveïts de casa per anar on millor els hi convingui.         

   A la meva infància aquest costum estava força generalitzat, de manera que no es tractava només d’una relació bilateral entre nen – avi/àvia/tia/oncle, sinó que era habitual anar a fer la capta amb els altres amiguets i així es multiplicaven les visites que, val a dir, eren de molt poca durada així que, quan teníem els 10 cèntims, ja ens en podíem anar corrent cap a la següent casa.         

   Com que era una tradició institucionalitzada, tothom l’acceptava com un delme d’obligat compliment. En tot cas, sempre hi havia algun parent al que notaves que l’emprenyava això de participar en la col·lecta de cèntims per a malgastar, en canvi altres et trobaven a faltar si no hi havies anat, tant era així, que si te’ls trobaves a mitja setmana et preguntaven el perquè de l’absència del diumenge passat i et comminaven a no faltar el següent.         

   Deixar d’anar a captar guilandos o anar a buscar la paga era senyal inequívoca de passar de nen petit a nen gran, és a dir que era una empremta que marcava una fita a les nostres vides.