De blocs, de la investigació de Manuel Castells, d’una denúncia injusta i de la globalització de la por

02 Juliol, 2007 00:32
Publicat per bego, Escric

Aquesta ha estat una setmana de reflexions i de canvis en la comunitat blocaire tarragonina, especialment en la vinculada més directament al periodisme, amb l’obertura d’un debat sobre l’ús o el mal ús de la llibertat d’expressió a través dels bitàcoles.

Durant la campanya vaig comentar amb Jordi Salvat els meus dubtes sobre la idoneïtat o no de mantenir oberts i lliures els comentaris al bloc, tenint en compte la impunitat amb què algunes persones utilitzen aquesta eina d’expressió per faltar al respecte i difondre rumors falsos utilitzant l’anonimat. En aquell moment, en Jordi no es va pronunciar però ara ha estat un dels que ha subscrit la limitació dels comentaris no ben bé al seu bloc, però si a un altre ja conegut com és el Saló dels Penjats. Internet és un espai de relació social que té cada cop més força, amb regles no escrites que es van establint amb el dia a dia. En aquest sentit trobo molt interessant l’evolució que està tenint la comunitat blocaria político-periodística tarragonina i el debat que s’està produint al seu voltant.

La setmana també ens ha portat els resultats de la investigació duta a terma durant sis anys per part de l’equip dirigit pel professor Manuel Castells, a la Universitat Oberta de Catalunya. L’estudi demostra que  “internet és un espai de relació social i comunicatiu directament relacionat amb allò que fem a la nostra vida” i que Catalunya compta amb un 54% d’usuaris (un 42% actius) de la xarxa, proporció que puja al 88% entre els menors de 25 anys. La nostra existència, com diu Castells, és cada cop més virtual i presencial a l’hora i internet ens enriqueix com a èssers socials.

En una clau estrictament més local, aplaudeixo l’arxiu de la denúncia que l’ex-alcalde Joan Miquel Nadal va presentar contra la senadora Maria José Elices. Sobre aquesta qüestió recomano el post de Xavier Sabaté al respecte. Per què no ho paga ell i no nosaltres ? 

Acabo el post amb una profunda preocupació pels atemptats fustrats els dos darrers dies a Gran Bretanya. El primer ministre britànic, Gordon Brown, ha assenyalat avui Al Qaeda com a responsable d’aquests fets i de nou el radicalisme islàmic apareix amb força a les nostres vides. Al Qaeda i ETA, dues organitzacions que busquen la globalització de la por en major o menor mesura, quelcom que els demòcrates no podem permetre.

6 Comentaris | 0 RetroenllaçOs
 

technorati tags: , , ,