Pensaments i bons propòsits

30 Desembre, 2005 15:56
Publicat per aladern, tal com surt

Ho llegia l’altre dia a Can Suntory i em va agradar molt : “Si tu ja has fet l’anotació al diari, quan t’arriben Demian, Siddharta o el Llop Estepari et semblen convencionals, literatura de la repetició, veritats que ja has interioritzat. Ombres xineses.
Si quan t’arriba Hesse tu encara no has fet l’anotació al diari, Demian et sembla el profeta, Siddharta el Salvador, el Llop Estepari tu mateix retrobant el rumb i Herman Hesse déu fet escriptor, el puto amo, una revelació
.” Millor no ho podia dir, i avui ho he recordat quan he llegit al bloc de la jaka que li han regalat un llibre que es diu “Sabidurías 365 pensaments de mestres de l’Índia”. O sigui, que ja podem començar bé l’any perquè sabem que ens acompanyaran dotze mesos de saviesa (i si no defallim i fem bé els deures, potser el 31 de desembre del 2006 ja podrem fer “l’anotació al diari” de que parlava l’Albert. Del mateix tema, o molt semblant, enraonàvem amb l’Aina al seu bloc, i ella crec que ho va entendre molt bé.

He de reconèixer que aquests llibres a mi també m’agraden força (¿no és millor començar el dia amb un bon pensament, que no pas obrir la ràdio de bon matí i aguantar com ens vomiten a sobre?). Però també he de reconèixer que aquestes lectures, últimament, les tinc una mica arraconats, tot i que no oblidades. Perquè un ja té una certa edat i ha vist moltes coses i, encara millor, n’ha viscut moltes més. Per això mateix, fa temps que me n’he adonat que no serveix de res tenir aquests pensaments al capçal del llit (i, fins i tot, potser també arribar a llegir-los) si la nostra pràctica diària va en un altre sentit. La saviesa antiga ja ho deia, i aquesta no falla mai: Val més una unça de pràctica que tota la teoria del món. Exactament el mateix és el que passa amb els bons propòsits, que si no van acompanyats de bones accions no valen per a res. Si tornem al refranyer popular, ja ens ho diu: De bons propòsits l’infern n’és ple.

Amb això no vull dir pas que jo hagi assolit el nivell d’haver “interioritzat totes les veritats”, que seria el desitjable però, malauradament, molt utòpic. Només dic que ara més aviat procuro posar en pràctica el poc o molt que he après. I creieu-me si us dic que això sí que costa, més que no pas llegir una pàgina cada dia.

D’aquí a poques hores tots farem llistes quilomètriques de bons propòsits per a l’any que ve (i no dic que estigui malament, que ho fem). Si us plau, apuntem-nos-ho i dintre d’un any tornem-ho a repassar, val? Quin diríeu que serà el resultat que ens trobarem a les mans?

4 Comentaris | 0 RetroenllaçOs