RECULL D'ESCRITS CURTS - 06 -07 - D.

15 Abril, 2008 21:49
Publicat per anforsa, General

  1. General  --POSTRES.- Al menut i al vell en la seva excursió a la muntanya se’ls havia acabat l’aigua de la cantimplora.  És estiu i el líquid és necessari.. El vell diu : - A prop hi ha una fonteta a veure si la trobes, no et posis dins del toll, doncs la embrutaries i no podríem beure -. És una fonteta que brulla de la roca com una foia i s’escampa en el bassal per sortir cabellera més enllà i sequiada per profit dels hortolans de la vall.
  2. El menut amb una corredissa per els caminals dels horts es planta en el toll. Allí es posa de genolls com si pregués i baixant el cap recolza les mans a la vora, aplica la boca en el líquid quasi quiet i suau i es posa a beure amb ganes d’omplir el ventre. Va parant per poder respirar i torna  fins que mig esbafegant s’aixeca cansat, però satisfet de la proesa. El vell que arriba amb sa cama bona, la crossa, compren que el menut ja està satisfet. Venint ha vist l’operació que ha fet el net i li diu amb sorna:
  3. T’has tornat una cabreta, veritat?  Ara salta contenta que ja estàs tipa. Ai, carallet. Així com erets sol, haguessis anat amb els teus companys, potser, a hores d’ara estaries mes mullat que un poll, per que algun d’entremaliat al veure’t de genolls, una empenta i al mig del bassal hauries fet cap i xorrant d’aigua com en un bany – més conciliatori i volent explicar la llissó, continua amb el monòleg, per que el nin s’ha quedat parat ja que es creia que l’operació de beure l’havia fet de meravella.

  4. Ara veuràs com has de beure en eixos casos.- el iaio va per cloure les mans i ajupint-se les enfonsa en el clot i juntes les treu amb un grapat d’aigua que s’aguanta entre elles i, aleshores, la boca si que xucla amb comoditat.

  5. Veus, un got de carn per collir l’aigua! - . Com que la set no l’apaivaga amb el primer grapat, torna a ajupir-se i el menut que ha aprés la llisó, amb la crossa que ha abandonat el iaio, la posa com una espasa en l’esquena i apreta amb l’afany de gastar-li una broma que porta aigua.L’aguant del vell és admirable i aixecant-se rapit sols un peu es posa en el toll i es remulla. Com que veu la gràcia del net, diu com si parlés amb ell sol:

  6. - Aquest peu no caldrà que mel renti, per que ja ha entrat en el bany.-

  7.  I el menut li esbotza : Als rucs les ferradures encara que se’ls hi mullin no es constipen -.

  8.  –Ai, plaga, ets com la teva iaia que es burla dels confiats i bones fe.

  9.                      -----------------------------------------------------------

  10.                                --------------------------------

  11. 76.- Sempre el pare i la mare –sobretot ella – creuen i veuen el seu fill com un nen petit.
  12. 77.- Anem retallant a la paraula que ens claven a l’orella. Per exemple : CALLA,  -ALLÀ, -LLÀ, -A. – Calla .- que portis silenci, que no parlis./ Allà.- No deu ser el més allà, però senyala quelcom./ Llà .- No s’usa ara. Abans per fer creure els matxos, mules, etc. era dir-li que anés a la dreta. / A .- Encara la diuen els ases ases, els altres en fan una interjecció i l’acompanyen d’una H per que no es trobi sola.  AH !!  O sigui  que traduït és: Amor, Home? / I a l’inrevés : Call .- lloc jueu. / Cal.- Es necessita. / Ca.- que no s’ho creu. Que no! Potser és per això que no ens entenem les persones 
  13.  
  14. 78.- La il·lusió no és la felicitat, però pot portar-hi. Cal tenir vocació de feliç. 
  15.  
  16. 79.- Escoltem la mentida amb fruïció i bevem gota a gota i amb certa recança la veritat. 
  17.  
  18. 80.- Li garantien el peix que li venien : - Mira, si no el trobes bo me’l tornes i et retorno l’import -.Com que se’l menjà i li feu mal, ell, per tornar-lo i recuperar el diner li portà les cagarrines amb un orinal. Com si no?

  1.  

Comentaris | 0 RetroenllaçOs
 

technorati tags: , , ,