Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

La Bressola: l'escola nova al nord del país.

erdrag | 11 Febrer, 2008 17:50

Amics i amigues, avui poso la nota de premsa emesa per TV3 i que he rebut des de l'Associació d'Amics de la Bressola, ja que avui l'entre línies de TV3 emet un reportatge sobre aquesta xarxa d'escoles catalanes i en català (que no és el mateix), a la Catalunya del Nord.
Tot sigui dit, cal destacar la seva incansable lluita per fer del català llengua d'educació al nord del nostre país.

 

Mantenir la flama

Data d'emissió: Dilluns 11/02/2008

Aprofitant el reconeixement de l'oficialitat del català a la Catalunya Nord, a l'"Entre Línies" hem volgut saber com evoluciona el coneixement d'aquesta llengua a través de l'experiència d'una universitària barcelonina que fa un mes de pràctiques a l'escola Bressola de Prada de Conflent, on apliquen el sistema d'immersió lingüística. Vigilar de no introduir expressions d'influència castellana, com ara "vale" o "bueno", utilitzar el català en tots els espais de l'escola i estar especialment pendent que aquesta llengua sigui la d'ús habitual al pati seran algunes de les seves responsabilitats.

La Laura, de 21 anys i estudiant d'educació infantil a la Universitat Autònoma de Barcelona, UAB, ajudarà l'Ariadna, la tutora de la classe de P5. Ella li explica que, de la mateixa manera que a la Catalunya Sud la convivència de llengües fa que hi hagi situacions de preeminència del castellà al pati, la forta influència del francès a la zona fa que calgui fer un seguiment constant de l'ús del català a l'escola, i més tenint en compte que el 90% dels alumnes de la Bressola provenen de famílies francòfones. També li comenta que s'haurà de familiaritzar amb nous mots, com ara "fer a polit" per "vigilar", "espertinar" per "berenar" o "nins i nines" per "nens i nenes".
En Cesc, de Sant Cugat del Vallès, és el director de l'escola de Prada des de fa tres anys. Ell ens comenta les particularitats d'aquest sistema educatiu, en què, a més d'aplicar el sistema d'immersió, s'estudia sense llibres i les classes poden ser formades per alumnes de diferents edats. També explica que l'escola garanteix el coneixement tant del català com del francès, amb sis hores setmanals d'aquesta llengua a partir de tercer de primària.
També hem estat a casa dels Salmeron, una família francesa que ha escolaritzat les seves tres filles a la Bressola. Els ha motivat, en primer lloc, el sistema educatiu i el fet de considerar positius el bilingüisme i el senyal d'identitat que aporta el català. Fins al punt que la mare fa tres anys que també va decidir d'aprendre'l. En Felip i en Joan Jaume són dos nord-catalans que han portat els seus fills a la Bressola. En Joan Jaume, que ja és avi, recorda que de petit estava mal vist parlar en català, ja que li deien que feia "pobre" i "brut". Per això explica que, malgrat que els seus avis el parlaven, els seus pares ja no el van aprendre. En Felip, més jove, afirma que la introducció massiva dels mitjans de comunicació en francès ha contribuït decisivament en la reculada del català.
La xarxa escolar Bressola a la Catalunya Nord està formada per vuit centres -set d'infantil i primària, i un de secundària-, i compta amb 610 alumnes de 2 a 14 anys. És una institució que s'ha convertit en un dels puntals pel que fa a la normalització del català en aquesta zona. Actualment un 65% dels nord-catalans entenen el català oral, però només un 3'5% l'utilitza com a primera llengua.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb