Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

Escola, inmigració i llengua.

erdrag | 20 Gener, 2008 12:12

Estem en campanya electoral per les eleccions espanyoles i això es nota a les escoles. Sembla que en aquesta campanya el tema de l'educació es tocarà i a fons. Alguns fan propostes, més o menys agosarades, més o menys innovadores o antigues; d'altres usen el tema per a crear confrontació on no n'hi ha. D'altres les veuen venir i les intenten esquivar com poden.
Dir d'entrada que totes les accions de qualsevol govern són (o haurien de ser) coses serioses i importants. Però, està clar, que el tema de l'educació ho és especialment de seriós i important. Darrerament les polítiques educatives, les lleis, les accions que es fan a cadascuna de les escoles del país, estan tenint una durada cíclica basada en les legislatures. Les coses canvien massa a base de cop de llei contra els altres, en comptes de cop de llei per una millora educativa.

nens tolerànciaEl conseller Maragall es despenjava l'altre dia amb una proposta bastant xocant: escolaritzar els alumnes nouvinguts en uns centres municipals a l'espera de l'inici del curs, per evitar la seva entrada a les escoles amb el curs escolar ja iniciat. Al principi semblava ser tan sols un "globus sonda" per veure com respirava el sector abans de tirar-ho endavant. No sabem si no hem respirat prou fort (tots els sindicats i partits en contra, fins i tot algunes veus discrepants dins el PSC), o si realment era ja una proposta en ferm. La qüestió és que en cosa de dies hem vist com Reus i Vic passen a ser les dues ciutats pilot.
Jo rebutjo aquesta proposta per diversos motius:

a) La seva funció és que els alumnes aprenguin llengua i costums abans d'entrar a l'aula. On aprendran això si no és en una escola amb companys que parlin català i mostrin uns costums a partir de la pràctica diària? Com poden aprendre una llengua en un centre on tan sols la parlarà el mestre?
b) Els nens/es nouvinguts quan arriben el primer que necessiten és integrar-se, conèixer uns companys, sentir-se acceptats per la societat d'acollida. Aconseguiran això anant a uns centres especials per a immigrants mentre veuen que els nens de la seva edat van a les escoles?
c) És cert que el gran nombre de matrícula viva és un problema en alguns centres, però això es soluciona amb més recursos humans i materials, més formació i menys ràtio en alguns centres en concret.
d) El projecte de les Aules d'Acollida, iniciat fa 2 anys, és un projecte molt bo basat en la integració dels alumnes en un grup-classe per a socialitzar, aprendre costums i llengua, però alhora, uns reforços en petit grup unes determinades hores per a dotar l'alumne d'eines de comunicació i autonomia personal. Ara, aquesta proposta es carrega tot això.
e) La proposta és original ja que el departament decideix crear uns espais, que no pagarà ell, ja que han de ser gestionats pels ajuntaments, on hi haurà alumnes, però no seran escoles, i el personal que hi haurà no seran mestres. On posaran aquests nens??????
I, el més fort és que la regidora d'educació de Reus, la sra. Dosaiguas, ofereixi Reus per ser proba pilot d'aquest racisme amagat. Des d'aquí aprofito per dir-li a la regidora socialista que no pensi tant en el seu partit i pensi en els infants de la nostra ciutat.

Un altre tema que està sacsejant aquests dies la vida a les escoles és la brutal campanya que el PP està portant a terme a nivell de tot l'estat espanyol per a fer creure que aquí som uns sectaris.  No penso valorar la seva campanya i entrar en el seu joc. Només diré un parell de coses al respecte:
a) Des del més absolut convenciment que TOTS els alumnes han de sortir de l'etapa obligatòria dominant perfectament la llengua del país i la llengua castellana, també usada aquí; tinc molt clar que la única forma de que això sigui possible, ateses les circumstàncies lingüístiques de la nostra societat, és que la llengua vehicular de TOTES les escoles sigui el català.
b) Les escoles del nostre país, i de tots, han de ser un element de cohesió social, un punt d'unió entre persones de diferent procedència, de diferent nivell social, de diferentes creences, i per unir a tota aquesta gent s'ha de fer en una sola llengua, en la llengua pròpia i natural de l'indret on està situada l'escola, per assegurar-se que l'alumne en sortir cada dia de l'escola pugui comprendre el món que l'envolta. I, això no es pot fer a partir de guetos lingüístics.No podem marginar àrees o col·lectius atribunit-los un rol de foranis en adjudicar-los una llengua diferent pel sol fet de que l'escola estigui situada en un carrer o altre. Hem d'entendre la llengua com un fet de riquesa cultural i d'adhesió al territori i a l'indret. L'escola no només educa, sinó també socialitza.

I, finalment, un altre tema que afecta, i força, les escoles és la redacció de la nova llei d'educació de catalunya (LEC), la primera llei integral que regularà tot el món educatiu del país. Serà una llei d'educació pròpia, no com fins ara que teniem pedaços: lleis educatives que regulaven alguns aspectes, o n'adaptaven d'altres a la normativa estatal. Crec que és necesari una llei així, a partir del que s'extragué del Pacte Nacional. 
Pel proper dia 14 hi ha convocada una vaga general del sector de l'ensenyament no universitari. Sincerament, no ho tinc gens clar què cal fer aquell dia. Tampoc puc opinar molt bé al respecte. Sóc conscient que a la proposta (de moment només hi ha un document de bases) hi ha coses que no m'agraden, i d'altres que sí. Però també veig l'oportunisme i la demostració de força que volen fer els sindicats, fent una vaga amb una gran precipitació.  No sé què faré. De moment: informar-me millor, llegir-me tota la informació que arribi a les meves mans i assistir a les diverses reunions i assemblees informatives  que hi hagin.

Buff...  quina rallada que m'ha sortit avui. Si arribeu llegint fins aquí, opineu i deixeu algun comentari, que sempre fa gràcia crear debat.

ACTUALITZACIÓ:
Sembla que l'aplicació a Reus d'aquesta proposta serà diferent del que s'ha dit fins ara. A Reus sembla que les coses es faran diferent i es faran de forma que serà prou acceptable. Millorable, cert, però suficientment acceptable.
Una vegada més es demostra la necessitat de que Esquerra sigui al govern per parar les males idees que solen tenir sovint els socialistes.

 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb