Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

Els primers catalans

erdrag | 04 Gener, 2007 13:31

nens classe

Com ja és tradicional, cada any els mitjans de comunicació ens informen de quin ha estat el primer català de l'any. Pel que fa al principat de Catalunya i al País Valencià, les úniques dades que he trobat han estat relatives al primer naixement de cada província (fins i tot TV3 només parla de províncies). A les illes, en canvi, aquesta dada la donen per illes.

El resum, seria, per tant, aquest:

- Tarragona: Basma
- Barcelona: Omar
- Lleida: Anna
- Girona: Arnau
- Castelló: Ihsan
- València província: discusió: Asmae o Cristina
- València ciutat: Yoseff
- Alacant: Mario
- Mallorca: Aitana (Palma) i Arantxa (Manacor)
- Menorca: Alexander
- Pitiüses: Sanaa Yousra

El comentari fàcil seria dir que hi ha hagut molts naixements estrangers, bàsicament marroquins, però si digués això seria totalment fals.

Ja que com molt bé he dit al títol i molt bé diuen els mitjans de comunicació, estem parlant dels primers catalans de l’any per la qual cosa, ens hem de conscienciar tots que aquests nadons, es diguin com es diguin, parlin com parlin i pensin com pensin són catalans, són tan catalans com qualsevol de nosaltres.

I, per tant, per extensió, les nostres ciutats estan plenes de persones d’aparença o d’origen estranger, d’establiments de restauració d’arreu del món, etc. Aquestes persones, però, també són catalanes. I, és feina de tots nosaltres aconseguir que a part de ser-ho, s’hi sentin. Cal que els parlem en la nostra llengua, en la llengua que usem a casa, amb la llengua amb que comprem el pa, amb la llengua en que reneguem, etc. Cal que els tractem com a catalans, com a reusencs (o del poble/ciutat que sigui). Només així aconseguirem una plena integració i la cohesió social i nacional tan necessària actualment.

Hi ha certs grups, partits polítics, ideologies, persones en general, que els agrada aquesta confrontació i que estarien tota la vida jugant a la doble societat: els d’aquí de tota la vida i els de fora. Hi ha gent que va arribar al nostre país fa 50 anys i encara el consideren de fora. Curiós: porten aquí més anys que jo, però són de fora.

Es hora de trencar amb allò dels catalans de tota la vida i els catalans arribats l’any X, i per tant, de desmuntar el discurs de determinats sectors de la dreta.

[foto: www.xtec.cat/lic]

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb