Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

rodalies, gran velocitat... i la resta què?

erdrag | 19 Novembre, 2006 20:17

Aquests dies es parla molt de la xarxa de rodalies de renfe, que si està malament, que si cal millorar-la, que si aquestes noves inversions no solucionaran res, que si l'excap de rodalies ha estat un cap de turc, etc...
I, segurament tenen raó, però... jo em pregunto: I els que no som tan afortunats de viure allà on arriben els rodalies?

Si al servei de rodalies cal una inversió urgent (que cal!), a l'anomenat servei de regionals o de mitja distància hi cal una inversió moltíssim (però molt!) més gran, per a netejar una mica la cara al servei i posar-lo mínimament al dia.

Més aviat crec jo que el que cal és la unificació dels regionals i els rodalies per a crear una xarxa única de trens de proximitat a Catalunya, gestionats des d'aquí, integrats al territori, amb un sistema de tarificació integrada no només per BCN-província (i aviat també tgn-reus) sinó per a tot el principat.

Però... abans de tot això (que de moment és somiar) el que cal és millorar i racionalitzar les línies. No pot ser que hi hagi línies amb 4 o 5 trens al dia. No pot ser que hi hagi estacions on només hi pari 1 tren al dia. No pot ser que si anem, per exemple, de Valls a Barcelona, no poguem tornar més enllà de les 7 de la tarda, tinguent rodalies a St Vicenç. No pot ser que el país, segons Renfe, s'acabi a St Vicenç pel sud, Manresa, pel centre, i Vic o Maçanet-Massanes, pel nord.

No pot ser que el govern no exigeixi inversions en línes com Manresa-Lleida, Reus-Móra, Reus-Lleida, St Vicenç-Valls, etc.
Però, a part d'invertir en aquestes línies, cal que els dirigents de renfe es posin a la pell del ciutadà i adaptin els recorreguts, línies i freqüències a les necessitats i demandes reals de la població, ja que hi ha alguns serveis actuals a regionals que potser no son rendibles perquè no són lògics i en canvi, amb altres canvis, ho arreglariem molt millor.

Per exemple: si es sap que el diumenge a la tarda els trens de Reus-Tgn-Bcn (per exemple) van saturats, perquè no disminueixen la freqüència?

ampliar

Us recordeu d'aquests trens? Són els primers trens que recordo, d'una forma especialment melancòlica, ja que els recordo com els trens que agafava de petit els dissabtes al matí amb el cau i que tornava a agafar els diumenges a la tarda per tornar cap a casa. Normalment agafàvem el de les 8 i poc del matí que anava direcció a Lleida (amb transbord a Picamoixons), i tornàvem amb el que arribava a Reus sobre 1 quart de 6 de la tarda, o a vegades amb el següent, sobre 1 quart de 8 del vespre.

Doncs, des de llavors, han canviat les màquines, els vagons, els usuaris, els horaris de tothom, excepte dels serveis de renfe, ja que els trens (ara uns de nous) continuen passant a la mateixa hora i amb les mateixes freqüències que quan jo era petit i anava d'excursió amb tren.

Si senyor !
Si jo tingués una empresa i em modernitzés tant com renfe, ja faria temps que hagués desaparegut. Però... com que el director de Renfe no paga de la seva butxaca....

Perdó... una cosa si que s'ha modernitzat: el preu. Això no ha deixat d'actualitzar-se puntualment !

Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb