Erdrag

Un espai personal a la xarxa.

LSC: la veu d'un col·lectiu doblement marginat. (llengua de signes catalana)

erdrag | 19 Setembre, 2006 23:43

..........

Passejant per la xarxa he trobat aquests vídeos en LSC:

1.- curtmetratge "Aquell llunyà planeta"

2.- conte "El bosc blau"

Pels que no sabeu de què parlo, LSC són les sigles de la Llengua de Signes Catalana. I, us preguntareu perquè en diem catalana si els signes són universals, oi?

Doncs no, perquè la llengua de signes no és una mera traducció a signes dels caràcters gràfics o paraules, sinó que és la llengua en que moltes de les persones sordes esquematitzen el seu pensament, és a dir: conceben el món a partir d'aquesta llengua. Per tant, dues persones sordes usant dues llengues de signes diferents els costarà molt entendre's, o fins i tot pot ser que no ho puguin fer. Vaja, o almenys això és el que m'han dit, ja que aquest tema no el domino pas i tampoc sé usar la LSC. Tan sols en sabia dir algunes expressions que ara ja ni recordo.

En venir-me aquest tema al cap, he recordat que no fa pas massa es va aprovar quelcom al Congrés dels diputats (no em voldria equivocar dient si era una llei, proposició o el que era), que parlava de la protecció, suport, ús oficial, etc de la LSE (llengua de signes espanyola), com si fos la única llengua de signes existent a l'estat.

Cal recordar que a l'estat existeixen dues llengues de signes: LSE i LSC. A Catalunya s'usa pràcticament només la LSC i a la resta dels Països Catalans, varia en funció de la zona. L'Euskera i el Gallec no gaudeixen de llengua de signes.

Per tant, l'estat espanyol, un cop més, margina la cultura i la nació catalana. Aquest cop marginant un sector social molt vulnerable que hauria de gaudir de totes les facilitats per part de l'administració, i no pas les traves que tenen ara per usar la llengua de signes pràcticament única que hi ha a Catalunya, i que ells no en coneixen cap d'altra.

Intentaré buscar més dades sobre aquest tema i potser m'animo a fer-ne un article de denúncia, a vere si serveix per alguna cosa. Si algú pot corregir-me alguna dada incorrecta o aportar-me més informació al respecte li ho agraïré.

Moltes gràcies.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by LifeType - Design by BalearWeb