PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


DELTEBRE - Finalitza la 1a campanya d'excavacions

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:26
El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) va acabar dimecres la campanya arqueològica que va iniciar fa dos mesos per estudiar el jaciment Deltebre I, les restes d'un antic vaixell afonat a prop de la desembocadura de l'Ebre, davant de l'illa de Buda. El vaixell, descobert fa un any per un pescador, dataria del segle XVIII i, segons han precisat els arqueòlegs, podria ser una de les tretze embarcacions que van ser sorpreses per una llevantada i van embarracar al delta de l'Ebre al juny del 1813. En plena Guerra del Francès, el vaixell podria formar part d'una flota de dinou vaixells que tornaven de bombardejar Tarragona, sense èxit, per alliberar-la de mans franceses.

Tot i que només és una hipòtesi, el fet que s'haja trobat una peça on apareix la inscripció Príncep de Catalunya, Ferran VII, 1811 dóna pistes de la data del naufragi. A més, es té el coneixement que una flota de dinou vaixells militars amb tripulació siciliana, anglesa i espanyola, van anar fins a Tarragona, en mans franceses, a bombardejar-la i intentar-la rendir, sense èxit. A la tornada, els va sorprendre un temporal de llevant i tretze embarcacions van embarrancar. D'aquestes, vuit se'n van poder sortir rumb a Alacant i les altres cinc es van afonar.

Així ho ha explicat aquest dimecres el director del CASC, Xavier Nieto, que ha reiterat la importància d'aquesta troballa pel seu "magnífic" estat de conservació. Precisament, la particularitat de la desembocadura de l'Ebre, on arribaven els sediments, va fer que el vaixell quedés catapultat i s'haja mantingut intacte. Amb tot, el fet que l'erosió que afecta la costa deltaica estiga avançant ha posat al descobert ara aquest vaixell. Tot i que no s'ha pogut precisar la nacionalitat del vaixell, s'estudia la possibilitat que siga anglès.
 
 
 
 
http://www.ebredigital.cat/ebredigital/web/index.php?idArea=
6&idnot=15497&idSeccio=7&idPes=1

Fins a tres anys de campanyes


La campanya arqueològica l'han dut a terme un equip de dotze persones a bord del vaixell Thetis. Tot i que l'estiu passat, quan es va trobar el vaixell, ja es va fer una actuació d'urgència per protegir l'embarcació de possibles llevantades, enguany s'ha dut a terme la primera campanya intensa. Concretament, s'ha treballat per la zona de popa en uns 100 metres quadrats d'excavació. Amb tot, la magnitud i importància del vaixell fa que s'haja previst dur a terme, almenys, tres campanyes més en els anys successius.




BEGUR - Troben les restes d'un vaixell romà del segle I enfonsat a Begur amb un carregament d'un centenar d'àmfores

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:23

Els arqueòlegs han descobert les restes d'un vaixell romà del segle I enfonsat davant les costes de Begur (Baix Empordà) que transportava un carregament d'un centenar d'àmfores. La zona on s'ha fet la troballa, la cala d'Aiguablava, ja és coneguda pels investigadors per ser una dels més prolífiques en restes arqueològiques. En aquest fondejador, fins ara ja s'hi havien trobat dues naus romanes més i una de medieval. Les restes d'aquest nou vaixell estaven amagades sota unes roques que la llevantada del desembre passat va remoure. Entre les peces més curioses que s'han localitzat destaquen un coll d'àmfora que encara conserva el tap de suro i un plom per mesurar la profunditat.

El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) porta a terme cada any diverses campanyes arqueològiques arreu de les costes catalanes. A les comarques gironines, els arqueòlegs del vaixell 'Thetis' han continuat fent prospeccions a la cala d'Aiguablava. En aquest fondejador fins ara ja s'hi havien descobert les restes de dues naus romanes i d'una tercera de medieval.Aquest 2009, els arqueòlegs hi han descobert un altre vaixell. Es tracta d'una nau romana datada a cavall del canvi d'era (entre els segles I aC i dC) i que transportava un carregament d'àmfores de vi. 'Fins ara, aquestes restes no s'havien localitzat perquè part de les parets de la cala van caure al seu damunt durant un despreniment', explica l'arqueòleg del CASC Gustau Vivar.La llevantada del desembre passat, però, va remoure el fons i va tornar a posar al descobert les restes. Vivar explica que el més possible és que la nau s'enfonsés després de picar contra un escull durant un dia de temporal. 'Segurament es va partir en dos, i tota la càrrega va anar a parar al fons', concreta.La nau que s'ha descobert -de la qual pràcticament només se'n conserva la càrrega- es dedicava al cabotatge, i repartia vi pels diferents ports.

 

Els arqueòlegs calculen que el vaixell transportava prop d'un centenar d'àmfores. D'aquestes, n'han recuperat una vintena que estan gairebé intactes. També n'han tret una trentena més a la superfície a les quals només els hi mancava algun tros. 'Tot i això, també hem trobat nombrosos retalls que ens ajuden a fer-nos a la idea de quin era el carregament', concreta Gustau Vivar.Tap de suro conservatEntre les peces que s'han recuperat, destaca un coll d'àmfora que encara conserva el tap de suro. A més, també s'ha localitzat un plom -anomenat escandall- que servia per mesurar la profunditat i la naturalesa del fons marí. 'Els romans posaven resina a la base del plom, i com que és enganxosa, podien saber si hi havia roca o sorra al fons', concreta l'arqueòleg. I hi afegeix: 'Quan tocava fons, l'anaven alçant i mesurant les braces'. Ara, els arqueòlegs estudiaran les diferents àmfores i les restes que conserven. 'Això ens ajudarà a saber si es van fer en tallers diferents o no, i si el vi que transportaven era del mateix productor', concreta Vivar.Continua l'estudi del 'Triumfante'A més de desplaçar-se fins a Begur, aquesta campanya el vaixell 'Thetis' també ha continuat estudiant les restes del vaixell de guerra 'Triumfante', que va embarrancar a la badia de Roses (Alt Empordà) la nit del 5 de gener de l'any 1795.

'En aquest cas, a diferència de la nau romana descoberta a Begur, el casc s'ha conservat però no el seu carregament, ja que la mateixa tripulació va treure'n part i les restes també han estat espoliades amb el pas dels anys', concreta Vivar.Aquesta campanya, el CASC ha fet un estudi sistemàtic de l'arquitectura naval del 'Triumfante', perquè el vaixell es va construir al Ferrol amb una tècnica molt específica -dissenyada per Jorge Juan-, que diferia dels models anglesos i característics de l'època. 'Es tractava d'un vaixell de més de 50 metres d'eslora i 74 canons, i tenim la sort que l'hem pogut estudiar in situ', explica Vivar.Apart de documentar-ne l'arquitectura naval, els arqueòlegs també han pogut recuperar algunes restes que s'havien conservat. Destaquen una sabata, que conserva la sola pràcticament intacta, i la culata d'un fusell de l'època.

 

 

http://www.avui.cat/cat/notices200910troben_les_restes_d_un_vaixell_roma_del

_segle_i_enfonsat_a_begur_amb_un_carregament_d_un_centenar_d_74810.php



SIRIA - Alemania desentierra la ciudad de Qatna tras 3.500 años de olvido

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:51

 

 

 

Alemania desentierra la ciudad de Qatna tras 3.500 años de olvido
Efe / Marijan Murat
 
Una mujer observa una estatua de piedra del siglo XVII o XVIII a.c. que se exhibe en la exposición '
Tesoros de la antigua Siria' en el Museo Nacional de Württemberg en Stuttgart

 

 Berlín. (EFE).- La misteriosa ciudad de Qatna, olvidada en el desierto sirio desde hace más de 3.500 años, ha vuelto a ver la luz para mostrar una hasta ahora desconocida y avanzada civilización en plena edad del bronce y los tesoros de un reino que nadó en el lujo durante siglos.

Aunque sus restos fueron descubiertos en la década de 1920, su excavación sistemática no comenzó hasta hace diez años y es hoy cuando se ha presentado por primera vez una visión completa de un reino que compitió por el dominio de la región de Oriente Medio.

Tesoros de la antigua Siria-El descubrimiento del reino de Qatna es el título de una muestra presentada EN el antiguo palacio de Stuttgart, en el suroeste de Alemania, sobre la civilización cuyos reyes cazaban elefantes, celebraban rituales con toros y nadaban en la abundancia de una ciudad cruce de caravanas del entonces mundo civilizado.

La exposición, que estará abierta al público entre el 17 de octubre y el 14 de marzo, tiene su base en la labor arqueológica del catedrático alemán Peter Pfälzner de la Universidad de Tubinga, su colega italiano Morandi Bonacossi y el sirio Michel al Maqdissi, que excavan juntos en las ruinas de Qatna, donde hoy se encuentra la localidad siria de Mischrife.

 

Alemania desentierra la ciudad de Qatna tras 3.500 años de olvido
Efe
 
 Mano de oro para enfundar que forma parte de la muestra 'Tesoros de la antigua Siria-
El descubrimiento del reino de Qatna' presentada en el antiguo palacio de Stuttgart, en el suroeste de Alemania
 

Potencia militar
Qatna, que alcanzó su máximo esplendor en el segundo milenio antes de nuestra era, disponía de fortificaciones y murallas de hasta 20 metros de altura, gran parte de ellas aun en pie, que protegían una superficie de 110 hectáreas. Su palacio, de 150 metros de largo, se encontraba situado sobre una terraza elevada y algunas de sus salas tenían el tamaño de pistas de tenis, cubiertas por techos sin columnas que se sostenían sobre vigas de gigantescos y costosos cedros del Líbano.

Los arqueólogos descubrieron en su interior salas decoradas con frescos con figuras de cangrejos, delfines y palmeras, como sólo se han visto en los palacios minoicos de Creta.Y por los restos de tejidos hallados dedujeron que las clases altas vestían ropas violetas, teñidas con las glándulas hipobranquiales de caracoles marinos.

El descubrimiento más importante durante las excavaciones fue una cámara mortuoria, intacta desde hace más de 3.000 años, en la que reposaban los restos de unas 30 personas junto a un amplio tesoro que abarca desde vasijas egipcias, armas lujosas, artículos de cosmética y una gran variedad de joyas. Situada en el subsuelo del palacio, la cámara tenía un acceso directo a la sala del trono, se encontraba sellada desde hacía tres milenios y en su interior se presumen los restos "de altos funcionarios, visires y princesas", según explicó Pfälzner.

 

Alemania desentierra la ciudad de Qatna tras 3.500 años de olvido
Efe
 
Rodillos con sellos, algunas de las 2.000 piezas encontradas en las excavaciones de la antigua
civilización de Qatna, que hoy vuelve a la luz pública tras 3.500 años de olvido gracias a una muestra en Alemania

 

Un centro comercial del mundo antiguo
Mas de 2.000 objetos recuperados hasta ahora en Qatna demuestran la situación estratégica y el carácter comercial de la ciudad, con piezas como tallas de ámbar procedentes del Báltico, lapislázuli de Afganistán, tallas de la India, incienso del Yemen y zinc de Persia.

Unas 400 piezas forman parte de la exposición, entre ellas una reproducción a escala del palacio.La muestra explica las bases económicas y las relaciones comerciales del reino, compara Qatna con los estados vecinos e informa sobre las confrontaciones bélicas, pero también sobre sus dioses, el culto a los muertos y los documentos recuperados.

Tres milenios bajo tierra
Después de más de tres milenios de olvido, el equipo de arqueólogos ha conseguido averiguar que el primer gran rey de Qatna fue Ischchi Addu, quien gobernó entre 1800 y 1750 a.C y fue probablemente quien hizo levantar las colosales murallas que protegían su ciudad y comenzó la construcción de su palacio.Las tablillas en escritura cuneiforme encontradas en las excavaciones han permitido averiguar muchas cosas más, como la dote de 300 kilogramos de plata que se dio a una princesa para contraer matrimonio en un reino vecino.

En una región de guerras constantes entre distintos pueblos, los reyes de Qatna consiguieron mantener a raya a sus vecinos con una red de fortalezas construidas de manera concéntrica en torno a la capital. Los arqueólogos calculan que fuera de los muros de la fortaleza vivían hasta 20.000 personas y sospechan que el interior de la muralla era en realidad una ciudad prohibida, a la que sólo tenía acceso la elite del país, los altos funcionarios, la clase noble, los artistas, altos militares y sumos sacerdotes.

 


Alemania desentierra la ciudad de Qatna tras 3.500 años de olvido

Efe
 
Cabeza de león trabajada en ámbar, una de las piezas encontradas en el antiguo reino de Qatna, en Siria

 

Ello se desprende de que, fuera del palacio, las excavaciones en el interior del recinto amurallado sólo han sacado a la luz edificios oficiales, templos y almacenes públicos.Unos 300 años se calcula que duró la era de máximo esplendor del reino y la ciudad de Qatna, hasta que sobre el año 1340 a.C fue arrasada, quemada y destruida por un ejército hitita, tras imponerse en los siglos anteriores a sus vecinos asirios, babilonios y egipcios.

 

 http://www.lavanguardia.es/cultura/noticias/20091008/53800062337/alemania-desentierra-la-ciudad-de-qatna-tras-3.500-anos-de-olvido.html

 


Powered by LifeType