PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


El vaixell enfonsat a Deltebre és un buc militar de la guerra del Francès

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:28

 

 

Els responsables de l’excavació subaquàtica descobreixen estructures claus de la nau i molts objectes

El port pesquer de Deltebre va acollir ahir en motiu de la Diada Nacional de Catalunya una jornada de portes obertes per a mostrar tot el material que els arqueòlegs del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) han extret del fons del mar durant les primeres setmanes de treball al Jaciment Deltebre I.

Fins ara s’han excavat prop de 100 metres quadrats del jaciment i de manera excepcional, els arqueòlegs han descobert estructures claus de la nau i molts objectes en molt bon estat de conservació. Segons el director del Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), Xavier Nieto, entre totes les peces destaca, per sobre la resta, el descobriment del timó de vaixell, un peça de 9,60 metres de llargada i folrat de coure, que es conserva íntegre i intacte. Per a Nieto, la troballa «és excepcional» ja que es tractaria, «del timó de vaixell més ben conservat que hi ha al món». A més, davant les dimensions del timó, els arqueòlegs poden calcular que el vaixell enfonsat tindria una alçada d’entre 12 i 13 metres.

El màxim responsable del CASC oferí aquells detalls durant una conferència que pronuncià a Deltebre la nit del passat dijous. Fou en aquest acte on també s’informà que entre el material recuperat fins ara hi ha munició de mosquetó, munició de canó i barrils de pólvora, objectes que fan pensar que el vaixell enfonsat davant l’illa de Buda havia estat un buc de transport de material militar.

Durant l’excavació d’enguany, també s’han trobat objectes de la tripulació com ara un compàs, una aixeta, un tinter, ampolles i un morter, entre d’altres. Tot plegat ha de permetre conèixer la vida a bord del vaixell, un aspecte que interessa molt als arqueòlegs.

Pel que fa a la nacionalitat del vaixell, l’equip subaquàtic no pot concretar ni afirmar res tot i que s’ha recuperat material com un canó de bronze amb un escut del rei Jordi III d’Anglaterra, un botó militar amb el mateix escut i una moneda de la mateixa època de Jordi III d’Anglaterra. Tot plegat podria fer pensar que el vaixell és de nacionalitat britànica, però també s’han descobert monedes russes, de l’època de Catalina II de Rússia, Catalina la Gran, i monedes encunyades a Catalunya, a Barcelona el 1811, i amb la inscripció del rei Ferran VIIè. Juny de 1813
Tanmateix i d’acord amb el material recuperat, els arqueòlegs si que han pogut concretar la data de l’enfonsament del vaixell, el 19 de juny de 1813, durant la Guerra del Francès.

El buc podria formar part d’una flota britànica que es retirava a Alacant després d’intentar atacar Tarragona. Segons les cròniques de l’època, una forta tempesta va fer embarrancar un mínim de 5 vaixells a la desembocadura de l’Ebre. 

 

 

 

http://www.diaridetarragona.com/ebre/034318/vaixell/enfonsat/deltebre

/es/buc/militar/guerra/francs



ISRAEL - Excavadores descubren un edificio romano de 1.800 años

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:11
 
 
Un edificio espacioso del período romano (siglo III d.C.), aparentemente una mansión que perteneció a un individuo adinerado, fue recientemente encontrado en las excavaciones que la Autoridad de Antigüedades de Israel está llevando a cabo en el “Estacionamiento Guivati'' en la Ciudad de David, en las murallas que rodean el Parque Nacional de Jerusalén.

Las excavaciones están siendo conducidas en cooperación con la Autoridad de Parques y Naturaleza y la Fundación “Ir David''.

Según el doctor Dorón Ben Ami, director de la excavación junto con Iana Tchejanover, “Aunque no hemos completado las dimensiones de la estructura podemos estimar que el edificio cubre un área de 1.000 metros cuadrados aproximadamente. En el centro de este había un gran patio rodeado por columnas. Las galerías estaban esparcidas entre líneas de columnas y los cuartos que daban al patio. Las alas del edificio se elevan a una altura doble''.

Una gran cantidad de fragmentos de frescos también fue descubierta en las ruinas. Precisamente de este hallazgo, los excavadores deducen que algunas de las paredes de los cuartos estaban decoradas con pinturas de colores. Los diseños pintados consistían principalmente en figuras geométricas y motivos florales.

La riqueza arquitectónica, el planeamiento y particularmente los artefactos descubiertos en las ruinas no dan lugar a dudas sobre la precedencia romana del edificio. Entre los hallazgos, el más impresionante es una figurilla de mármol y un arete de oro con piedras preciosas.

El edificio, que fue construido durante el tercer siglo de la era común, fue destruido por un temblor en el siglo IV y los resultados se ven claramente. Los hallazgos representan evidencia arqueológica del temblor que azotó la región en el año 363 d.C.

Ben Ami agregó: “No conocemos otros edificios del período romano que fueron descubiertos en Israel que tengan un plan similar al del edificio de la Ciudad de David. El paralelo contemporáneo más parecido esta localizado en sitios de los siglos II a IV excavados en Siria. Estos edificios son mansiones urbanas descubiertos en Antioch, Apamea y Palmyra. Este, en especial, a pesar de su tamaño y opulencia, pudo haber sido usado como residencia privada de alguna adinerada familia''.

La revelación del edificio romano en la Ciudad de David es una contribución significativa a nuestro entendimiento y mejor conocimiento sobre el tipo de construcción utilizado en la ciudad romana, y es una evidencia importante sobre el crecimiento del asentamiento a finales del período romano en las áreas sureñas de la ciudad.

Asimismo, demuestra a los académicos profundos estudiosos de la historia que la suposición según la cual la Ciudad de David estuvo al margen del área del asentamiento romano en tiempos de Aelia Capitolina, ya no es válida.
 
 
http://www.aurora-israel.co.il/articulos/israel/Israel_en_7_dias/24059/

Powered by LifeType