PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


SANT CUGAT DEL VALLES - Descobreixen a Sant Cugat la vil·la romana més important del Vallès

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 05:33

Les troballes, des de sitges i forns fins a una necròpoli, daten des del segle III d.C. fins al VII


Dalt, una fossa simple. Foto: E.A
 

Els treballs d'excavació arqueològica a la zona de Can Cabassa, davant de l'Hospital General de Catalunya, han deixat al descobert el que els arqueòlegs no dubten ja de qualificar de la vil·la romana més gran i important de la comarca. El jaciment ocupa uns 21.000 metres quadrats, si es té en compte la primera fase excavada entre els anys 2000 i 2001, i en aquesta segona fase s'han trobat una vuitantena d'estructures arqueològiques, des de sitges i forns fins a una necròpoli de 42 enterraments. La datació de les restes permet fixar tot el període de la romanitat i el començament del visigòtic, des del segle III d.C. fins al VII.

L'existència del jaciment romà es coneixia des que l'any 2000 es van iniciar els primers treballs arqueològics en una àrea que ocupava uns 18.000 metres quadrats. Ara els treballs se centren en una superfície de 5.000 metres més, al costat de la primera, situada entre els carrers Arnau de Vilanova i Astúries de Mira-sol, a la zona de Can Cabassa. A hores d'ara i fins que finalitzin els treballs arqueològics, el 31 de març, les primeres troballes ja han superat les expectatives, de manera que des de l'Ajuntament de Sant Cugat ja s'han programat unes jornades de portes obertes, el dissabte 21 de març, a càrrec dels arqueòlegs de l'obra.

 

 

Dalt, una fossa simple i a la dreta, enterrament amb caixa de teules. A baix a l'esquerra, forn domèstic.  Foto: E.A.
Dalt, forn domèstic. Foto: E.A.

 

 

La visita permetrà observar dues parts ben diferenciades d'aquesta vil·la romana. A la primera hi ha dos forns de terrissa, un de planta quadrada i un altre de circular, en un molt bon estat de conservació, i que mantenen la cambra de combustió, on es dipositava la llenya, i la part de cocció on es col·locava la terrissa i també el material d'obra que es volia coure. En aquests espais s'emmagatzemaven també els cereals. En aquesta àrea tot just ahir es va localitzar un molí per premsar els cereals, igualment en un estat molt bo de conservació. Aquestes dues troballes daten dels segles IV i V d.C. i demostren la importància que les feines agrícoles tenien en aquest assentament rural. Aquesta és una de les zones més interessants del jaciment, que es deixarà al descobert per tal de crear un centre d'interpretació de l'època romana, segons avançava ahir el director del museu de Sant Cugat, Lluís Campins. De fet, aquests treballs arqueològics formen part del procés d'urbanització segons el qual l'empresa Promusa ha de construir habitatges de protecció oficial amb criteris de ecoeficiència i amb zero emissions de CO2 a l'atmosfera. Ahir, Lluís Campins ja va anunciar que el projecte serà revisat, vista la importància del jaciment.

 

 

Dalt, una fossa simple i a la dreta, enterrament amb caixa de teules. A baix a l'esquerra, forn domèstic.  Foto: E.A.
Dalt, una fossa simple . Foto: E.A.

 

La segona àrea està formada per la necròpoli, en què s'han localitzat 42 enterraments de diferent tipologia, ja sigui en àmfores, en caixes de teules, en taüts de fusta o en fosses simples, on el cos, amb el sudari, s'enterrava directament a terra. Aquestes troballes pertanyen a una època més tardana i van fins al període visigòtic. Durant els treballs també s'han trobat restes del neolític; una altra prospecció es dedicarà a delimitar-ne la importància.

 

 

http://www.elpunt.cat/tarragona/article/5/19-cultura/

13099-descobreixen-a-sant-cugat-la-vilmla-romana

-mes-important-del-valles.html



MEJICO - Restauran el Altar del perdón en la Catedral Metropolitana

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:30
 
 
 


Foto: CONACULTA/A.L.
 
 

Al presentar la restauración del Altar del Perdón de la Catedral Metropolitana, el presidente del Consejo Nacional para la Cultura y las Artes, Sergio Vela, anunció la primera etapa de la reparación del remate de la Torre Poniente, del Sagrario y sus anexos, así como otros trabajos de conservación que se realizarán este año en el monumento de la capital mexicana.

“Estoy seguro de que esta obra será el mejor estímulo para que sigamos trabajando con el mismo entusiasmo y compromiso en la conservación y la restauración de la Catedral Metropolitana, al igual que de todo nuestro patrimonio cultural”, afirmó Vela, después de destacar los esfuerzos de la sociedad y el gobierno para ese propósito.

La ceremonia fue presidida en compañía del arzobispo Primado de México, cardenal Norberto Rivera, quien ofreció su agradecimiento a nombre de los fieles que asisten a la Catedral para tener un momento de oración. “Quisiera agradecerle sinceramente al maestro Sergio Vela, quien tanto empeño ha puesto en esta obra”, mencionó el prelado.

La restauración del Altar del Perdón, uno de sus bienes artísticos más valiosos del edificio, se logró con apoyo de la Asociación de Amigos de la Catedral y del Consejo Nacional Adopte una Obra de Arte, bajo la supervisión del Instituto Nacional de Antropología e Historia y la Dirección General de Sitios y Monumentos del Patrimonio Cultural.

El Altar del Perdón es uno de los tres principales de la nave central, junto con el Altar Mayor y el Altar de los Reyes. Se le conoce con ese nombre por ubicarse frente a la puerta principal o del Perdón, al igual que en las catedrales españolas.

Al retablo del siglo XVIII, atribuido a Jerónimo de Balbás, se le removió polvo y hollín acumulado, se le reintegraron elementos ornamentales y se le aplicó una capa de oro en algunas partes deterioradas. La restauradora María Straulino encabezó la obra durante diez meses.

Sergio Vela recordó que el Conaculta ha dado continuidad al Plan Maestro de la Catedral cuyo acuerdo se firmó en 2001 y donde se establecieron las acciones necesarias para la conservación de espacios y obras de arte contenidas en este monumento histórico.

Este año, recordó, se realizará la primera etapa de restauración del remate de la Torre Poniente; la colocación de los cristales de protección e instalaciones eléctricas; trabajos de consolidación en la estructura y de conservación en las cubiertas del conjunto catedralicio y la restauración del Sagrario y sus anexos.

Otra colaboración entre el gobierno y la sociedad para la conservación del patrimonio es el montaje del órgano del Evangelio, restaurado de manera conjunta con Fomento Social Banamex y la Asociación de Amigos de la Catedral, el cual estará terminado durante el mes de abril.

Por otra parte, se colocará la puerta de la Cripta de los Arzobispos, una donación del Grupo Salinas, y se montará en el coro el óleo de gran formato que fue restaurado con el apoyo del Festival del Centro Histórico.

Como parte del Plan Maestro de la Catedral, el año pasado se concluyó una etapa de la restauración de la Torre Oriente, se colocó la nueva Caja del Tiempo, se restauró la portada oriente de la fachada norte y comenzó la restauración de los vitrales de Mathias Goeritz.

Después de la ceremonia, Sergio Vela, el cardenal Norberto Rivera e invitados recorrieron las capillas de San Felipe de Jesús, Nuestra Señora de Zapopan y San Isidro Labrador, restauradas recientemente, además del coro, cuyo órgano monumental comenzará a funcionar a mitad de este año.

Foto: CONACULTA/A.L.

Autor/Redactor: CONACULTA 

Editor: Manuel Zavala y Alonso  

 

 

http://www.arts-history.mx/semanario/index.php?id_

nota=03032009123139


Powered by LifeType