PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


La Conca de Barberà difon per internet 500 dels seus elements patrimonials més valuosos

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:46



+ El molí de Solivella és un exemple de tots els edificis que s'han documentat. 
Foto: EL PUNTEl Consell Comarcal ha catalogat més de 1.100 edificis i monuments

N. ROCA. Montblanc
Tots els municipis de la Conca de Barberà excepte Montblanc ja tenen un inventari dels seus elements patrimonials més característics. El Consell Comarcal va impulsar l'any 2000 una tasca de documentació que ha culminat ara amb la realització dels llistats de Rocafort de Queralt, Blancafort, Solivella i Vimbodí i Poblet. En total són més de 1.100 fitxes, la meitat de les quals es poden consultar per internet. El proper pas és afegir les dades referents a la capital de la comarca.


La pàgina web patrimoni.serviconca.org posa a disposició de l'usuari prop de la meitat de la documentació que s'ha recopilat al llarg dels darrers nou anys, és a dir, uns 500 elements del patrimoni arquitectònic, cultural i social de la Conca de Barberà. A més, 300 d'aquests ja s'han introduït també a l'eina de posicionament geogràfic Google Maps.

L'àrea de cultura de l'organisme supramunicipal ha recopilat els edificis i monuments més rellevants i n'ha elaborat una fitxa individualitzada per a cadascun d'ells, en les quals es defineixen les característiques més destacades i se situa geogràficament, i a més s'acompanya d'una fotografia i se'n detalla l'estat de conservació i l'època de construcció.

En total, es tracta de la catalogació de 1.100 elements patrimonials i Blancafort, Rocafort de Queralt, Solivella i Vimbodí i Poblet han estat els últims termes municipals de la comarca on s'ha executat aquest treball. La feina, però, no està tota feta, i encara queda fer l'inventari relatiu a Montblanc, tasca que es preveu desenvolupar durant aquest any i el que ve, així com també falta incloure a l'arxiu les fitxes fetes a l'Espluga de Francolí.

Segons el cap del departament de cultura de l'ens, Gabriel Serra, aquest és un projecte que tindrà continuïtat perquè és imprescindible fer-ne un manteniment i perquè també s'hauran d'acabar de traspassar totes les fitxes pendents a internet.

La iniciativa ha estat impulsada pel Consell Comarcal, però també hi han participat els ajuntaments implicats i la Diputació de Tarragona, que l'ha finançat.

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=3537590


ITALIA - Hallan un yacimiento arqueológico submarino al descubrir a sus saqueadores

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 00:28
Roma | EFE

La conversación de dos aficionados a la arqueología en un restaurante llevó a la Policía italiana a descubrir en la costa de Toscana (centro) un yacimiento arqueológico submarino cuyos restos datan de los siglos I aC al III dC.

Los Carabineros (policía militarizada) encontraron ocho ánforas íntegras y fragmentos de otras nueve en el domicilio de un pensionista de 72 años de la zona y otros restos en posesión de amigos de éste.

El pensionista ha sido denunciado por ocultación de material arqueológico, cuyo valor total se estima en 60.000 euros, pero también se sospecha que podría haber participado en el saqueo del yacimiento.

Los agentes dieron con la pista del yacimiento por una conversación que dos aficionados a la arqueología mantenían en un restaurante y que fue escuchada por un agente del servicio naval vestido de paisano.

En el yacimiento submarino, situado a 50 metros de profundidad frente a la costa de Grosseto (Toscana), se han encontrado ánforas para el transporte de aceite y otros contenedores de líquidos provenientes del naufragio de naves romanas.

Los restos, recuperados por el equipo policial de Protección del Patrimonio Cultural de Florencia, han sido datados entre los siglos I aC y III dC.
 
 

http://www.lostiempos.com/noticias/03-02-09/03_

02_09_ultimas_cul1.php


Powered by LifeType