PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Exposicio: L'arqueologia a Barcelona

A g e n d a - — Publicat per josep.m @ 20:08
Barcelona

RIPOLL - La Generalitat impulsa un pla per protegir el monestir de Ripoll

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:05


M. L.
GIRONA
El monestir de Ripoll, considerat un dels conjunts escultòrics més importants del romànic català, tindrà un pla de protecció especial. La Comissió de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya a Girona ha donat llum verda al pla director, que pretén preservar la grandiosa portalada occidental del monument, que data del segle XII.
El pla prohibirà fer actes públics davant de la portalada de Santa Maria de Ripoll i obligarà a controlar l'accés del públic per evitar que les aglomeracions en degradin més la pedra.

NOUS ACCESSOS
El pla director pretén equiparar els usos de la portalada als dels monuments europeus "més importants", com per exemple la capella Sixtina del Vaticà o la capella dels Scrovegni de Pàdua, segons va explicar el director territorial de Cultura a Girona, Miquel Sitjar. A més a més d'evitar les aglomeracions, s'estudiarà la possibilitat d'obrir nous accessos al temple per facilitar-hi l'entrada.

La Comissió del Patrimoni també ha aprovat el pla de restauració del monestir de Sant Daniel de Girona. Un temple que data del segle XI i que se sotmetrà a una profunda operació de neteja per poder tornar a la façana principal la seva esplendor i eliminar unes intervencions fetes durant els segles XVIII i XIX.
 
 
 http://www.elperiodico.cat/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=
CAT&idnoticia_PK=538301&idseccio_PK=1049


FALSET - Troballes prehistòriques notables

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:37


C. FILELLA.
Falset
Al terme de Falset s'hi han localitzat fins a l'actualitat troballes prehistòriques de gran importància. Ja a l'any 1928, Salvador Vilaseca va descobrir un ric i notable jaciment neolític de sílex a la balma de Sant Gregori, que demostrava que en aquest indret s'hi havia desenvolupat una llarga i continuada activitat. El mateix Vilaseca va explorar el jaciment entre els anys 1931 i 1933. S'hi va descobrir una placa de llicorella amb la representació d'una cérvola gravada del període magdalenià (d'entre 16.000 i 10.000 anys d'antiguitat). A més, en un espai pròxim a l'ermita de Sant Gregori es van localitzar fragments de vasos campaniformes. En un altre indret, a la serra de les Quimeres, es van descobrir dos enterraments col·lectius de l'eneolític (entre el 2500 aC i el 1500 aC).
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2979384

FALSET - Investiguen l'origen preromà d'unes restes descobertes al terme de Falset 29-08-08

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:32



 
 

A la dreta, la terrassa natural de roca on hi ha les restes. Foto: J.P.

 

 
Es treballa amb la hipòtesi que són en una de les terrasses naturals utilitzada pels ibers per fer vi

JORDI PRADES.
Falset
La sorpresa va ser majúscula però les sospites (que les restes són dels segles IV-III aC) s'han de confirmar. Albert Coll, viticultor falsetà, va «obrir uns ulls com plats» quan va veure per la televisió, en un documental sobre l'elaboració del vi a la Rioja, allò que s'assemblava molt al que ell havia vist de petit a la finca familiar: una circumferència tallada a la roca amb un canalet que es dirigia ribàs avall. Encuriosit per la redescoberta es va posar en contacte amb estudiosos del Priorat i amb els serveis territorials d'Arqueologia per interessar-se sobre l'origen de les restes. Ara està pendent de conèixer els resultats de les prospeccions.

 


Carles Aguilar i Marta Maragall, arqueòleg i tècnica de l'empresa Estrats, treballaven ahir desenterrant amb la cura pròpia dels professionals del ram els fonaments d'un mur en una de les construccions que hi ha a la finca. «Ens pot donar informació a partir de la qual fer datacions.» Aguilar va preferir no arriscar-se en espera que acabin els treballs previs. «Pel que hem pogut veure i pel paral·lelisme amb altres restes similars sembla que es tracta de la base d'una premsa de vi», va avançar. El pendent que hi ha des de la primera terrassa fins al final del ribàs on s'han trobat les restes fa pensar que «s'aprofitava per fer el procés de decantació del most» que s'obtenia trepitjant el raïm. Aguilar va explicar que hi ha estructures similars a Olèrdola i al País Valencià.
 
De fet, experts consultats per Coll consideren plausible la possibilitat de datar les restes entre els segles IV i III aC. Els treballs duts a terme a l'indret i en dues zones més pròximes a la troballa (una on hi ha una pedra treballada i una altra on hi ha un antic mas amb cavalleries) han d'aportar noves dades per extreure'n conclusions fiables. Coll vol conservar les restes com un valor cultural i turístic afegit al valor agrícola de la finca.
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2979381

CUBA - En Pinar del Río muestra atípica en Cuba de arte rupestre - 29.07-08

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:58

 
 


San Cristóbal, 9 jul (AIN) El hallazgo en cuevas y solapas de una curiosa manifestación de arte rupestre, atípica en Cuba, atribuida a sociedades aborígenes pretribales, se confirmó en esta localidad pinareña, a 72 kilómetros al oeste de la capital del país.

En exclusiva con la AIN, el Licenciado en Historia, Luis Formigo Espinosa, a cargo del Grupo de Espeleologia Sierra del Rosario, explicó acerca del descubrimiento de series de hoyuelos, muy simétricos, tallados intencionalmente en formaciones secundarias: estalagmitas y o columnas de diversas localizaciones del carso del área.

Específicamente, el reporte se ubica en montañas del Consejo Popular de Niceto Pérez, y el experto sostiene que los agujeros fueron confeccionados con fines utilitarios para marcar determinadas apreciaciones o hechos, si bien no se pueden descartar los motivos artísticos.

Tienen- dijo- un diámetro alineado de menor a mayor oscilante entre los dos a siete centímetros, tipo de petroglifo influenciado por la tradición técnico- estilística de Banwari- Trace, procedente de Trinidad, en el Caribe oriental.

Tras el descubrimiento, expertos del Instituto Cubano de Antropología, especialmente de Artes Rupestres, catalogaron de singular en el entorno del país esa manifestación precolombina.

Durante años de expediciones y discernimientos en llanos, premontañas y cordilleras, el grupo Sierra del Rosario, en coordinación con distintos organismos e instituciones, ha detectado en San Cristóbal evidencias de alrededor de 10 asentamientos aborígenes de variados patrones en cuevas, solapas o al aire libre.

De modo general, fueron sociedades de apropiadores pretribales y entre las generalidades comprobadas destacan la recogida de moluscos terrestres perforados para usarlos con fines alimenticios, además de la abundancia de morteros múltiples oradados, útiles en la obtención del fuego.

Hasta 1996 el potencial arqueológico de la provincia de Pinar del Río, la más occidental de Cuba, era de unos 395 sitios, sólo superado por el territorio de Villa Clara, mientras el censo nacional de ese propio año - ahora incrementado- ascendía a dos mil 273 asentamientos.

 

Fuentes: RHC, AIN, GRANMA, TRABAJADORES, JUVENTUD REBELDE, PL, REUTER, EFE, IPS, ANSA, AFP, XINHUA, TASS, DPA, AP.

 

http://www.radiohc.cu/espanol/noticias/jul08/09jul/a1rup.htm

 


Powered by LifeType