PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


SIURANA - Cultura publica una guia per divulgar el patrimoni de Siurana

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:49

 
 

La nova guia posa en relleu el valor patrimonial i natural de Siurana. Foto: A.P.



+
Editada en català i en castellà, està prevista la seva traducció a altres llengües

CARINA FILELLA.
Cornudella de Montsant
La singularitat i l'atractiu del patrimoni natural de Siurana, a més de la seva riquesa cultural i arquitectònica, porta anualment nombrosos visitants a aquesta població. Ara, l'Associació de Propietaris, Veïns i Amics de Siurana, amb la col·laboració dels serveis territorials de Cultura de la Generalitat, ha editat la Guia breu de Siurana, una eina de divulgació «adreçada a un visitant curiós i interessat a conèixer Siurana des d'un punt de vista cultural».

La guia sobre Siurana es presentarà oficialment demà, a dos quarts de vuit del vespre, a l'església de Santa Maria de Siurana, precisament un dels espais d'interès històric més important del municipi i que protagonitza la nova publicació. D'època romànica, Santa Maria de Siurana és conserva íntegrament. Va ser construïda entre els segles XII i XIII, amb l'arribada de les tropes de Berenguer IV, el 1154.

La Guia breu de Siurana neix sota l'impuls de l'Associació de Propietaris, Veïns i Amics de Siurana amb el suport i la col·laboració dels serveis territorials del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya a Tarragona. El seu objectiu principal és «donar a conèixer el patrimoni cultural, arquitectònic i natural de la localitat». Per això, s'hi pot trobar informació sobre el patrimoni arquitectònic, el paisatge, les llegendes, les creences o les persones que al llarg de la història hi han tingut un pes específic.

Segons el director dels serveis territorials de Cultura i Mitjans de Comunicació a Tarragona, Adam Manyé, la guia és «el primer pas per apropar el patrimoni al visitant de Siurana, un espai natural singular i excepcional que fins ara no disposava de cap publicació d'aquestes característiques». Per manyé, la nova publicació «és un exemple de com societat civil i administració pública es posen al servei de la cultura per tal de donar resposta a una demanda cultural molt concreta». Adreçada «a un visitant curiós i interessat a conèixer Siurana des d'un punt de vista cultural», la Guia breu està pensada per acompanyar la visita. Per això s'ha editat en un format desplegable, «per tal de ser una eina útil durant tot el recorregut de la població».

Editada en català i en castellà, està prevista la seva traducció a altres idiomes properament.

La presentació de demà serà a càrrec d'Adam Manyé, del president de l'Associació de Propietaris, Veïns i Amics de Siurana, Ramon Roig, i de l'autora de la guia, la museòloga dels serveis territorials, Montserrat Caballero. A continuació hi haurà un refrigeri a l'hotel La Siuranella de Siurana (Cornudella de Montsant).

 

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2975976


TARRAGONA - L'arqueòleg Theodor Hauschild rebrà el títol de fill adoptiu de Tarragona


+ Theodor Hauschild, en una visita al MNAT, l'any 2006. Foto: JP.R.

C. FILELLA. Tarragona

L'Ajuntament de Tarragona entregarà el títol de fill adoptiu de la ciutat a l'arqueòleg i arquitecte alemany Theodor Hauschild, una de les persones que més han investigat sobre el patrimoni romà de Tàrraco. L'acte tindrà lloc el dijous 4 de setembre, al saló de plens, a les vuit del vespre. Hauschild ha treballat en la recuperació de diversos monuments de Catalunya, però destaquen especialment els que ha realitzat sobre el mausoleu romà de Centcelles i sobre la muralla romana de Tarragona, on l'any 1983 va descobrir en un dels carreus de l'interior de la torre de Sant Magí o de Minerva (que exhibeix cinc enigmàtics caps llorejats) la dedicatòria a la deessa Minerva, «M. Vibio Menrva», que esdevé la inscripció llatina més antiga de la península Ibèrica. Hauschild és autor dels llibres Arquitectura romana de Tarragona (1983) i, juntament amb Helmut Schlunk, La vil·la romana i el mausoleu constantinià de Centcelles (1986). L'any 1996 la Generalitat de Catalunya li va concedir la Creu de Sant Jordi per la seva investigació del patrimoni romà de Tàrraco.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2975974


CHINA - Se descubre un sepulcro de 1.400 años en Nanjing

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:56

 
 
Recientemente, los arqueólogos del Museo de Nanjing han descubierto un sepulcro de 1.400 años de antigüedad bien conservada enterrada en el área rural del Distrito Jiangning, ciudad de Nanjing.

El sepulcro, el cual los arqueólogos creen que pertenecía a un aristócrata, presenta puertas, pasillos y una cámara de ataúdes bien conservada. Según Chen Dahai, un experto del equipo arqueológico, un número de sepulcros parecidos han sido conservados en la zona montañosa periférica del distrito.

El techo situado en las afueras de la cámara de ataúdes fue consolidada por capas de lima y barro. La puerta de 3,3 metros de altura en las afueras de la cámara fue fabricada por ladrillos grises tallados con varios diseños, como lotos. Asimismo, también se descubrieron tallados decorativos en el área triangular situado encima de la puerta de la cámara, donde un material parecido a la madera presentaba figuras de seres humanos.

 

 

 

 

 

Los arqueólogos también descubrieron una lápida inscrita de 50 centímetros de largo en la tumba. Debido a que los caracteres se desvanecieron debido a años de erosión, aún no se conoce a los propietarios de la tumba. No obstante, Chen señaló que el tamaño de la tumba indica que el dueño fue un aristócrata.

El equipo arqueológico también descubrió a 13 reliquias de alfarería y cerámica dentro de la tumba, los cuales planea enviar al Museo Nanjing.

Se seguirá excavando la tumba durante los próximos cuatro o cinco días.

 

http://spanish.china.org.cn/culture/txt/2008-07/

17/content_16024749_5.htm

 
 


Powered by LifeType