PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


GUISSONA - Descubren en Guissona unas termas romanas del siglo I d.C

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:20

 La campaña de excavaciones de este año también ha completado la descubierta de una piscina de más de 70 metros cuadrados

 

Guissona (Lleida). (EFE).- La campaña de excavaciones de este año en la ciudad romana de Iesso, en el municipio de Guissona, ha permitido completar el hallazgo de termas públicas romanas construidas en los tiempos de los emperadores Claudio y Nerón, en el siglo I después de Cristo.

El director de las excavaciones Josep Guitart, miembro del Instituto de Estudios Catalanes (IEC) e investigador del Instituto de Arqueología Clásica, ha explicado que también han completado la excavación de una piscina, de más de 70 metros cuadrados de superficie, y se han encontrado restos de decoración arquitectónica.

Según Guitart, las excavaciones, que han finalizado hace dos semanas, han puesto al descubierto restos de las columnas que circundaban la piscina, así como las dos escaleras de acceso a la misma muy bien conservadas, un gran desagüe de plomo y parte de su pavimentación hidráulica y sus alcantarillas.

La restitución y consolidación de estos hallazgos arqueológicos formará parte del proyecto para crear un museo con el conjunto de las termas que se elaborará el año próximo, y se ejecutará más adelante, tras someterse a la aprobación del Patronato y la Dirección General del Patrimonio Cultural de la Generalitat.

Según los arqueólogos, el gran complejo termal de Iesso ocupaba una superficie de unos 1.500 metros cuadrados y se estructuraba en tres partes.

Una parte estaba dedicada a los baños termales, otra para los servicios, con los vestuarios, las salas de masajes y las letrinas y la tercera estaba destinada a la práctica de ejercicio físico, con dos palestras, una cubierta en forma de atrio, y un gran patio al aire libre donde se encontraba la piscina.

El director de las excavaciones ha explicado que la campaña de este año ha permitido valorar la magnitud del yacimiento y justificar la necesidad de continuar con nuevas excavaciones hasta completar el descubrimiento de todas las instalaciones romanas.

Los responsables de las excavaciones de Iesso han anunciado que en la próxima campaña de 2008 se completarán las excavaciones de las termas públicas del yacimiento, concretamente las zonas calientes: el caldarium, y el tepidarium de las termas que se encuentran debajo de un gran depósito de fuel del edificio contiguo de La Fassina, que será excavado en la próxima campaña.

 

http://www.lavanguardia.es/lv24h/20071126/53413814238.html 



TARRAGONA - Els museòlegs debaten a Tarragona els equipaments i els seus públics

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:03


EL PUNT.
Tarragona.
La Secció Territorial de Tarragona de l'Associació de Museòlegs de Catalunya (AMC) ha organitzat per dijous a Tarragona una taula rodona titulada Els museus i els seus públics, que debatrà «les diverses problemàtiques vinculades als públics dels equipaments museístics». Els ponents del debat, que tindrà lloc al Col·legi d'Enginyers Industrials, seran Pau Senra, consultor cultural i director de projectes de l'empresa KdV, que parlarà dels públics dels museus i la seva problemàtica; Antoni Laporte, director de ARTImetria, que comentarà sistemes per avaluar els públics i els seus costos, i Romà Escalas, director del Museu de la Música de Barcelona, que explicarà l'experiència concreta del museu per conèixer i modificar els problemes de la museografia.

 

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2644843 

 



OLOT - Inicien amb el tractament de 22 peces policromades un programa permanent de restauració al museu d'Olot

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:01
JORDI CASAS. Olot

+ Mallorquí, amb una de les peces policromades. Foto: J.C.

El Museu Comarcal de la Garrotxa d'Olot, que és secció del Nacional d'Art de Catalunya, ha posat en marxa un programa permanent de restauració de peces amb el tractament de 22 figures de fusta policromada de diverses èpoques i amb la pròxima actuació sobre 33 quadres d'entre els segles XVIII i XX provinents de donacions a l'hospital de la ciutat. La directora del museu, Montserrat Mallol, va anunciar que estan duent a terme un programa de restauració 2006-08 i que estan buscant recursos per consolidar-lo de forma permanent. Mallol va avançar que, ara, el museu no té cap tècnic fix especialitzat en les tasques de conservació i restauració i que, per tant, aquestes feines les han d'encarregar a experts forans. Per això, ara, l'Institut Municipal de Cultura de la ciutat d'Olot ja ha incrementat el pressupost destinat a aquest apartat i treballa en la recerca de més fons a altres institucions. Prèviament a l'aplicació del nou programa, el museu ha adequat un espai de la segona planta de la seva seu, a l'edifici de l'Hospici, com a magatzem on hi ha traslladat de les golfes el material del seu fons, catalogat en elements orgànics i no orgànics i en quadres.


La directora de l'equipament ha recordat que la secció dedicada a la restauració preventiva com a tal i a la conservació és una de les més importants del museu. Segons diu, es tracta de persones a l'ombra que fan una feina que permet tenir el fons del museu disponible per a qualsevol exposició.

El restaurador David Mallorquí, va explicar que ja ha treballat en la restauració d'un Ecce Homo (1815) de Ramon Amadeu, en la del quadre El bon pastor de Melció Domenge i en les 22 figures de fusta policromada.

 http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2644712

 



TORREDEMBARRA - La vil·la romana del Moro de Torredembarra serà visitable el 2010

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:58
Excavacions al jaciment arqueològic de la vil·la del Moro
de Torredembarra, ahir al matí. Foto: ROSER MATAS

S'hi podran veure restes de dues vil·les superposades, una del segle I aC i l'altra dels segles II i III

C. FILELLA ACN.
Torredembarra
Les excavacions de la vil·la romana del Moro de Torredembarra es podran començar a visitar a partir del 2010. La voluntat de l'Ajuntament és condicionar els accessos al jaciment on hi ha les restes d'una vil·la dels segles II i III dC i una altra de més antiga que dataria del segle I aC i que es podria tractar de la vil·la més antiga de tot Catalunya. De moment, i gràcies a un conveni entre l'Ajuntament i la URV, s'estan duent a terme les excavacions que han d'acabar de concretar quin és el sentit que es vol donar al conjunt del jaciment per tal que els visitants puguin entendre l'estructura i funcionament de les dues vil·les que hi ha superposades

Els estudiants del màster d'Arqueologia de la Universitat Rovira i Virgili (URV) hi posen els coneixements científics i la mà d'obra i l'Ajuntament de Torredembarra, una aportació de 12.000 euros anuals que fa possible que des del 2006 i fins al 2010 els estudiants del màster puguin posar a la pràctica els seus coneixements, a la vegada que ajuden a descobrir el patrimoni del municipi.

El regidor de Patrimoni, Gerard Ciuró, va explicar ahir que l'excavació servirà per conèixer exactament la magnitud i característiques de la vil·la. La voluntat del consistori és elaborar un projecte perquè les restes romanes siguin més intel·ligibles i que els visitants puguin comprendre fàcilment on estaven les diferents estances, així com que puguin observar les parts que s'han pogut recuperar de la vil·la anterior i que està construïda en un nivell inferior.

Josep Anton Remolà és el professor de la quinzena d'alumnes que participen en l'excavació de la vil·la romana. Remolà va explicar que la vil·la del segle I aC es va descobrir els anys setanta, quan una màquina estava intentant obrir un carrer just pel mig de la vil·la. Va ser llavors quan van començar a aparèixer restes romanes i es van aturar les obres. Si bé la màquina va malmetre part de la segona vil·la, també va permetre fer aflorar una gran part de l'edifici més antic i que, si no hagués estat així, segurament no s'hagués excavat tant extensament com s'ha pogut fer ara. Remolà va assegurar que no malmetran la segona vil·la per descobrir la construcció anterior, sinó que volen treballar paral·lelament i poder mostrar les diferències que hi ha entre les dues vil·les.

Un dels elements més destacats que s'han trobat en la primera vil·la són els peus d'unes columnes àtiques sense plint que devien formar part d'una façana monumental oberta a la via Augusta i al mar. Un dels trets que ajuda a datar l'antiguitat d'aquesta primera vil·la es troba en els banys: la seva construcció no disposava del sistema de doble paviment que posteriorment es va utilitzar, tal com es pot comprovar uns metres més enllà, en els banys de la segona vil·la. El doble paviment s'utilitzava com a sistema d'escalfament d'aquestes zones dedicades al bany, i abans d'utilitzar aquest sistema es feien servir els brasers.

Per tal que els futurs visitants puguin fer-se una idea clara de la planta de les vil·les romanes, des de l'Ajuntament es treballarà per construir una passarel·la elevada que ha de donar una vista superior de tot el conjunt del jaciment arqueològic. Remolà va apuntar que per facilitar-ne la comprensió, quan s'hagi acabat l'excavació que actualment s'està fent a la zona del jardí de la segona vil·la, es procedirà a enjardinar aquest espai amb la vegetació pròpia d'aquestes cases romanes.

També està previst fer la reconstrucció de les columnes que hi ha en un dels corredors laterals. Tot i que es desconeixen les dimensions de la vil·la més antiga, sí que se sap que la que es va construir al damunt feia 2.500 m², una mida mitjana per una vil·la del segles II i III dC.

  http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2644853
 


TARRACO - Descobreixen les escales de l'entrada triomfal de l'amfiteatre de Tàrraco

noticies del mon -, noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 18:54
 
 La regidora Rosa Rosell, ahir, mostrant les escales de la porta Triumphalis,
a l'amfiteatre de Tàrraco. Foto: JUDIT FERNÀNDEZ

L'Ajuntament preveu construir-hi un pas elevat perquè el visitant en tingui una bona visió

CARINA FILELLA.
Tarragona
Els arqueòlegs que treballen a l'amfiteatre de Tàrraco han descobert les escales que portaven a la porta Triumphalis, que era l'accés principal a l'arena, per on entraven les grans pompes gladiadores. S'han localitzat sis grans esglaons, que confirmarien que l'entrada al monument es feia, en l'antiguitat, des del que avui dia és el passeig de les Palmeres. La regidora Rosa Rossell va anunciar ahir que, per tal que el visitant tingui una visió millor de l'amfiteatre, es construirà un pas elevat a l'entorn de les escales. De moment, però, construiran un accés provisional perquè el monument estigui llest per a la celebració de l'Any Jubilar.

A mitjans de l'any passat van començar unes obres d'urgència a l'amfiteatre romà de Tàrraco per frenar els esllavissaments que hi havia a la zona del mur de contenció del vial Bryant. L'excavació que els arqueòlegs de l'empresa Cota 64 han dut a terme en aquest espai ha posat al descobert les escales que conduïen a la porta Triumphalis, que era l'accés principal a l'arena de l'amfiteatre, per on entraven les grans pompes de gladiadors en l'inici dels jocs. A l'altra banda del recinte hi havia una segona obertura, la Porta Libitinensis, que pren el nom de Libitina, deessa dels morts, i que era per on es treien els cossos dels difunts durant les lluites.

Els arqueòlegs han posat al descobert sis esglaons (un dels quals està malmès), amb grans carreus, que es trobaven amagats sota la runa que es va acumular quan la ciutat va ser bombardejada durant la Guerra Civil espanyola. La tinent d'alcalde de Patrimoni, Rosa Rossell, va destacar ahir la importància de la troballa, ja que les escales «confirmen que l'entrada principal a l'amfiteatre es feia des d'allò que avui dia és el passeig Arqueològic», que és cap on es dirigeixen les escales. Es desconeix, però, «si les escales eren rectes o si feien algun tipus de volta», segons Rossell.

Les intervencions d'emergència a l'amfiteatre s'han dut a terme en dues fases, segons l'arquitecte Miquel Balcells, el seu director tècnic. En una primera fase s'ha realitzat l'excavació arqueològica, i en la segona s'ha construït un mur de consolidació del vial Bryant.

Balcells va destacar que l'actuació ha estat «complexa» ja que la runa que s'acumulava en aquest espai «s'ensorrava» i dificultava les obres. Aquests treballs d'urgència, que han comportat una inversió de 450.000 euros, estaran acabats a finals d'any, quan l'amfiteatre hauria de quedar llest per a les celebracions del 2008, entre les quals destaca l'Any Jubilar, que començarà el 21 de gener.


UN PAS ELEVAT


Per això, construiran un accés provisional, que posteriorment se substituirà per un «pas elevat» a l'entorn de les escales, que permetrà «donar una visió diferent a la que hem tingut fins ara de l'amfiteatre», segons Rossell, que va afegir que, si s'aconsegueix la dotació pressupostària necessària, també condicionaran i enjardinaran tot aquest espai on han aparegut les restes. Si el consistori rep els diners necessaris, aquestes obres podrien començar a finals de l'any que ve. Durant l'execució de les obres, l'amfiteatre s'ha mantingut parcialment obert al públic.D'altra banda, la regidora Rosa Rosell va avançar que el consistori preveu museïtzar tots els monuments que, com l'amfiteatre, són patrimoni mundial de la Unesco. A més, el consistori disposa d'una subvenció de dos milions d'euros procedents de l'1% Cultural dels ministeris de Foment i de Cultura per dur a terme una restauració integral del Pont del Diable.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2644845

EGIPTO - Por primera vez muestran al público el sarcófago de "Geheset" en Egipto

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:45
 

 

 

Fotos: EFE

La gran conservación del sarcófago de "Geheset", de 3.800 años de antigüedad, y sus decoraciones están dispuestas por primera vez al público en el Museo de Luxor ciudad donde fue encotrado en 2004 por arqueólogos alemanes, en la necrópolis de Dra' Abu el-Naga.

Geheset" fue la esposa de "Imeni", un juez faraónico. El sarcófago originalmente se hizo para el juez faraónico "Imeni", pero fue usado para su esposa y se adornó con textos religiosos e inscripciones en los que se puede leer "querida esposa Geheset".


agi

 

http://www.cronica.com.mx/nota.php?id_nota=333744

 

 

 
Fotos: EFE  


Powered by LifeType