PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


CCACERES - Una pieza descubierta entre Cáceres y Malpartida revela comunidades de 400.000 años junto al río Salor

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 19:35
pieza

 
Imagen realizada ayer en Malpartida de Cáceres de
la pieza encontrada en el campamento.
 

Las excavaciones que desde el domingo y hasta el 30 de septiembre se desarrollan en los yacimientos de El Millar y la Cueva de Santa Ana, -entre Cáceres y Malpartida de Cáceres-, dieron ayer su fruto después de que se localizara un bifaz -herramienta prehistórica- de cuarzo. Antoni Canals, que codirige los trabajos junto con Eudald Carbonell e Isabel Sauceda, señaló que la pieza "es muy importante" puesto que pone de manifiesto la existencia de comunidades achelenses de hace más de 400.000 años junto a los humedales del río Salor, unos datos muy reveladores si se tiene en cuenta que hasta ahora las únicas referencias que se tenían eran de 150.000 años.

Canals explicó que este objeto, que revela la presencia de la cultura más importante del Paleolítico Inferior en Europa Occidental, mide entre 30 y 40 centímetros, es oblicuo y termina en punta. En concreto, se ha descubierto en El Millar y ahora la pieza está en la Escuela Taller Los Barruecos. Los trabajos, en los que participan 25 jóvenes, son del VII Campo de Trabajo Primeros Pobladores de Extremadura, iniciativa de la Junta y del Equipo de Investigación Primeros Pobladores y colabora el consistorio malpartideño.
 
 
http://www.radiointerior.net/index.php?op=noticia&id=665

 



TARRAGONA - Acaba la segona fase d'excavacions arqueològiques a la zona del Mercat Central

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:35
font:GdP / Aj. Tarragona
publicat:
20-09-2007 (CET)
La segona fase d'excavacions arqueològiques motivada pel projecte d'obres del nou Mercat Central ha finalitzat a principis d'aquest mes de setembre. Els resultats d'aquesta segona fase han estat similars a la primera, havent-se documentat el mateix nivell de regularització del terreny de l'àrea extramurs de la ciutat romana, així com la continuació d'alguna de les estructures muràries documentades parcialment durant la primera fase d'excavació en extensió, junt a un retall al terreny diagonal al sentit del carrer. A aquestes troballes s’han de sumar la localització d’un sistema de canalitzacions d’època romana, el qual es troba format per un canal de parets de pedra obert en el terreny que va a donar a una mena de galeria oberta al tapàs. Finalment, els arqueòlegs que treballen en l’excavació han localitzat un retall circular en el tapàs, és a dir un possible pou, l’excavació del qual s’ha iniciat en aquests dies.

Properament es procedirà a tapar aquest tram d’excavació a excepció del pou i la galeria, que es continuaran excavant. Per altra banda es procedirà a continuar les obres al carrer Reding, combinant-se amb els darrers treballs de finalització del nou mercat provisional a la plaça Corsini.

Aquesta intervenció està motivada pel projecte d’obres del Nou Mercat Central, que preveu una profunda transformació d’aquest equipament, amb la construcció d’un pàrking subterrani i un espai comercial, a banda de restaurar i modernitzar l’actual edifici del Mercat Central. Atès que aquest projecte pot tenir afectació en el subsòl arqueològic de la ciutat, des dels primers moments en que es va treballar en aquest projecte es va estudiar la problemàtica arqueològica de la zona. Els primers carrers que es van excavar van ser Cristòfor Colom, Governador González i Reding.

Una vegada finalitzades les excavacions, es realitzarà l’informe final i en base a les restes que hi puguin haver i la seva importància, es procedirà a la redacció del projecte executiu del mercat. Cal recordar que aquest projecte estarà supeditat a aprovació de la Comissió Territorial del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, atès que el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació del govern autonòmic és l’únic òrgan competent en la decisió del tractament de les restes arqueològiques.

En època romana la zona que ens ocupa es trobava fora muralla, i prop d’un portal de sortida de la ciutat que es situaria aproximadament a la plaça Ponent. Ens trobaríem en una zona amb poblament suburbà, amb habitatges i alguns equipaments de serveis, junt a habitatges aïllats i possiblement enterraments.
 
http://www.tinet.cat/portal/sheet-show.do?id=12593

L'ESCALA - Sis milions d'euros per rellançar Empúries com a referent europeu del món grec i romà

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:33
Tresserras confirma que l'Esculapi tornarà coincidint amb el centenari

LAURA PORTAL.
L'Escala
Uns sis milions d'euros són els diners que es destinaran a la seu d'Empúries del Museu d'Arqueologia de Catalunya, entre inversions, exposicions i activitats científiques i divulgatives, per convertir el jaciment en un centre de referència europea per interpretar el món grec i romà. El motiu és la celebració del centenari, l'any que ve, de l'inici de les excavacions al jaciment. Així ho va anunciar ahir el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, durant la presentació del programa d'activitats.



+ Josep Maria Carreté, Pere Izquierdo i Joan Manuel Tresserras, ahir durant la visita a Empúries. / Foto: L.P.

Dels prop de sis milions que es destinaran a Empúries, amb motiu del centenari de l'inici de les excavacions, més de tres i mig corresponen als nous magatzems arqueològics –amb un pressupost de 847.427 euros–, a l'edifici del centre de recepció de visitants d'Empúries –amb una inversió aproximada de 2.062.317 euros i que se situarà a l'entrada del jaciment– i a la museïtzació i adequació del fòrum romà d'Empúries –amb una inversió de 690.000 euros–. Les inversions també cobriran l'ordenació urbanística dels aparcaments i accessos a Empúries.



UN LEMA NOU


El comitè organitzador del centenari, que presideix el conseller Joan Manuel Tresserras, va aprovar ahir el lema dels actes del centenari: Porta, pont, port, pacte. Tresserras va explicar que aquest lema resumeix allò que ha estat i que serà Empúries. El conseller va estar acompanyat per l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig; pel director general de Patrimoni Cultural, Josep Maria Carreté, i pel director del Museu d'Arqueologia de Catalunya, Pere Izquierdo.

Entre els objectius del centenari també hi ha situar el museu entre els cinc més visitats de Catalunya i aconseguir doblar el nombre de visitants, que segons les últimes dades és de 211.514. El conseller va assenyalar que a més de l'aportació pública de sis milions d'euros, també es prioritzarà intentar mobilitzar el patrocini privat del monument.



L'ESCULAPI


Tresserras va confirmar el retorn a Empúries de l'estàtua original de l'Esculapi, com una de les actuacions més simbòliques. L'estàtua arribarà el 23 de març del 2008, coincidint amb els cent anys de la data d'inici de les excavacions al jaciment. Abans d'arribar a Empúries, l'Esculapi s'exposarà a Barcelona i farà una ruta per Badalona i Mataró.



RECORD ALS NOUCENTISTES


Tresserras va afegir-hi que el centenari també pretén retre homenatge a les persones que fa cent anys van voler «construir un país amb ambició i sentint-se orgullosos del seu patrimoni», referint-se als noucentistes encapçalats per Puig i Cadafalch (se li farà un homenatge amb un acte acadèmic organitzat per l'Institut d'Estudis Catalans). Per commemorar el centenari, s'ha previst impulsar un seguit d'actuacions de recerca arqueològica, difusió científica, divulgació al gran públic i inversions. Així s'acabarà l'excavació de l'Insula 30 de la ciutat romana i dels carrers que la delimiten. Hi haurà també un projecte de recerca de les esglésies de Santa Magdalena i Santa Margarida, d'època medieval. Es faran diferents congressos, com ara el congrés internacional de la Societé Française Étude de la Céramique Antique en Gaule (SFECAG), al maig, sobre Les ceràmiques romanes a la Tarraconense, Narbonense i Aquitània; les IX Jornades d'Arqueologia de les Comarques de Girona, al juny; el 62è curs d'arqueologia d'Empúries, El Curs del Centenari, al juliol, i el congrés internacional a Empúries sobre la colonització grega en la Mediterrània, a l'octubre.

També s'editaran diverses publicacions científiques, com ara sis nous números de la col·lecció Monografies Emporitanes.

Finalment, hi haurà altres activitats, com ara un cicle de teatre i dansa, un concurs de declamació i oratòria d'autors grecs i romans i la teatralització de les activitats quotidianes a la ciutat grega i a la romana, durant el mes de setembre, coincidint amb les Jornades Europees del Patrimoni. A més, també hi haurà un fòrum de cançó mediterrània.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2559446


CASTELLO D'EMPURIES - Desvelen com devia ser l'església romànica de Santa Maria de Castelló

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:09


La il·lustració de l'antiga església romànica. Foto: F. RIART

EL PUNT. Castelló d'Empúries

L'arqueòloga i historiadora Anna Maria Puig Griessenberger ha aconseguit donar una idea de com devia ser el temple romànic de Castelló d'Empúries i del seu emplaçament a l'època de la consagració, l'any 1064, a partir de les excavacions que s'han fet a la zona nord de l'església durant el novembre del 2006 i les prospeccions amb georadar del març passat. A partir de la documentació, l'il·lustrador Francesc Riart ha creat una representació tridimensional d'aquesta església, que probablement va existir fins al segle XIII. Puig va presentar la il·lustració en una conferència que va tenir lloc dimarts a la sala Gòtica de Castelló.
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2559433


CALAFELL - La Ciutadella Ibèrica de Calafell tancarà un any per renovar-se i «situar-se a Europa»

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:06



La Ciutadella Ibèrica, que ha rebut més de 300.000 visitants en els últims dotze anys,
ha estat reconstruïda arquitectònicament a escala real. Foto: EL PUNT

Els seus responsables creuen que el jaciment «ja ha exhaurit les seves possibilitats» i que calen accions per redefinir-lo

CARINA FILELLA.
Calafell
La Ciutadella Ibèrica de Calafell, que ha estat el primer jaciment arqueològic de la Península objecte d'un programa d'interpretació i reconstrucció arquitectònica a escala real, «ja ha exhaurit les seves possibilitats» i, si en el seu moment va ser un jaciment pioner a l'Estat, ara cal que se situï en el mapa europeu. Així ho va dir ahir Joan Santacana, arqueòleg i professor d'història a la Universitat de Barcelona, que lidera un ambiciós projecte de renovació i «redefinició» de la Ciutadella. Per això, el jaciment estarà tancat al públic durant un any, a partir del dia 1 d'octubre, moment a partir del qual dos equips de recerca de la UB elaboraran els programes necessaris per posar en marxa la nova Ciutadella. A més, es preveuen dur a terme excavacions arqueològiques.


«Hem de renovar tot l'equipament i fer un salt endavant.» Joan Santacana reconeixia ahir que la Ciutadella Ibèrica de Calafell va ser pionera a l'Estat espanyol a reconstruir arquitectònicament les restes ibèriques existents a escala real: «Però el projecte que li va donar origen ha exhaurit ja les seves possibilitats», i per això cal impulsar un projecte de redefinició i modernització del jaciment. Aquest procés de posada en valor de la Ciutadella també ha de servir, segons Santacana, per situar el jaciment dins una xarxa patrimonial europea. De fet, el responsable del nou projecte va destacar que a Europa hi ha nombrosos jaciments arqueològics considerats com a «museus a l'aire lliure», que s'agrupen en xarxes potents. És el cas, per exemple, del de Biskupin (Polònia), de l'edat del ferro; del de Lajre (Dinamarca), que reconstrueix elements del neolític, i el de Hallstatt (Alemanya). Santacana va anunciar que ja ha sol·licitat l'ingrés en aquesta xarxa que ha de permetre situar el jaciment de Calafell en el mapa europeu.

Per iniciar aquest procés de renovació, la Ciutadella Ibèrica tancarà les portes el dia 1 d'octubre i no les tornarà a obrir fins a l'octubre del 2008. Abans que no acabi l'any els equips científics de dos grups de recerca de la Universitat de Barcelona elaboraran els programes necessaris per posar en marxa la Ciutadella.

Posteriorment, entre gener i octubre del 2008 s'executaran els projectes, que a hores d'ara encara no estan concretats però que, segons va avançar Santacana, sí que inclouran excavacions a parts del jaciment on encara no han intervingut. De fet, segons Santacana, en l'espai que uneix la Ciutadella amb la discoteca Louie Vega pensen que hi ha restes d'instal·lacions portuàries, però mai no ha estat excavat. Finalment, d'octubre de 2008 a juny de 2009 reobrirà la renovada Ciutadella al públic i estarà en ple funcionament però «en fase de proves». Una quarta fase serà la de consolidació, «que requerirà una segona etapa que ha d'incloure necessàriament la renovació urbanística del sector, així com els accessos de vianants i amb vehicle». «Els jaciments no han de ser museus passius, com pessebres del passat, sinó referents científics basats en la contínua experimentació de les dades obtingudes», va dir Santacana.

L'alcalde, Jordi Sánchez, per a qui la Ciutadella «és la nineta del patrimoni de Calafell», va anunciar ahir que estan estudiant canviar el model de gestió del jaciment.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2559597


CALAFELL - Protegir Mas Mel

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:42

L'alcalde de Calafell, Jordi Sánchez, va destacar que el govern que encapçala «intentarà reconduir l'espai que va des de la Ciutadella Ibèrica fins al pont de Mas Mel per veure quins elements cal respectar». L'empresa promotora Gaudir ha projectat en aquesta urbanització (a partir d'un conveni amb l'anterior govern municipal) la construcció de diversos habitatges. Segons Sánchez, ara que ha canviat el govern intentaran «aturar el procediment de les últimes actuacions de Gaudir al territori». L'alcalde hi va afegir: «Ja hem iniciat les negociacions amb Gaudir per resoldre l'aprofitament que té l'empresa del nostre municipi», i va avançar que han començat els passos per revisar el POUM.
 
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2559599


PERU - El hallazgo de una cripta en Perú abre la puerta al descubrimiento de un noble inca

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 17:11
Algunos de los restos encontrados en una cripta con las características de un entierro inca en la iglesia de San Cristóbal del Cuzco pueden pertenecer al príncipe Paullo Inca, hijo del Inca Huayna Cápac.
 

Fotógrafo: Sengo Pérez/ EFE
Restos del entierro inca

 

 

 

EFE. Lima | El descubrimiento de una cripta con las características propias de un entierro inca en la iglesia de San Cristóbal del Cuzco abre las puertas al que podría ser el hallazgo del príncipe Paullo Inca, hijo del Inca Huayna Cápac, informó una fuente de la investigación.

La historiadora española María del Carmen Martín Rubio, estudiosa de la vida del personaje, hermano del Inca Atahualpa sometido en la conquista española, procedió esta semana a la apertura de dos criptas que presuntamente cobijan los restos del también líder. "Una vez abierta la tumba, aparece un hombre dentro de una orla de piedras de canto rodado, material de gran importancia en la construcción inca que remarca la jerarquía del sepultado", explicó la historiadora.

Agregó que junto a ese esqueleto, se encontró otro aparentemente de una mujer adolescente, "las preferidas por los incas" -según dijo-, así como otros dos cuerpos femeninos adultos, y dos más de niños de entre uno y tres años. "Todo ello conforma un contexto funerario que responde a la forma como los incas enterraban a sus muertos", señaló Martín, tras recordar que para aquellos "fallecer significaba pasar a otra vida". "Por ello se acompañaban siempre de sus mujeres, quienes les servían en el otro mundo, y purificaban su vida sacrificando dos niños pequeños", agregó.

A estos indicios se le suma el hecho de que todos los cuerpos miran hacia el Qorikancha, el denominado templo del sol. "Además, el antropólogo físico Mario Millones, que ha estado trabajando en la zona, ha comprobado que la edad de Paullo coincide con la de los documentos, y que el cráneo es de un hombre andino", detalló la historiadora.

Entierro católico

El contexto funerario presenta algunos signos de un entierro católico, religión a la que se convirtió Paullo Inca, tras la llegada de los españoles a Cuzco, con quienes colaboró. Testigo de ello es la posición de los brazos de los esqueletos, dispuestos en cruz, así como la ubicación de las criptas, encontradas bajo el altar de la iglesia de San Cristóbal.

Según la investigadora, todos estos indicios prueban que el cuerpo encontrado pertenece al de Paullo Inca, hijo del poderoso monarca andino Huayna Cápac, padre del último Inca Atahualpa. De confirmarse ese hallazgo, el descubrimiento tendría gran relevancia histórica, ya que se trataría del primer noble inca en ser encontrado.

Para comprobar su autenticidad, sin embargo, faltará cruzar el ADN o información genética del esqueleto encontrado con otro ubicado en el convento de Santo Domingo de Cuzco (antiguo Qorikancha), que según Martín, podría pertenecer al de Túpac Amaru I, sobrino de Paullo Inca.

 

  http://www.heraldo.es/heraldo.html?noticia=208404    
 


Powered by LifeType