PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


TARRAGONA - S'ensorra una arcada de Ca la Garsa de Tarragona, l'únic vestigi del call jueu

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:55

 

L'arcada de Ca la Garsa era un dels pocs elements del call jueu de la ciutat que es conservava. Foto: JUANPE RODRÍGUEZ


La regidora de Patrimoni afirma que ha caigut perquè l'anterior propietari l'havia apuntalat al revés

CARINA FILELLA.
Tarragona
L'edifici de Ca la Garsa, l'únic vestigi del call jueu de Tarragona, que ha patit una forta degradació en els últims anys a conseqüència del procés judicial que ha enfrontat el fins fa pocs mesos propietari –Finques Catedral– amb l'Ajuntament, ha patit un nou sotrac. Ahir es va ensorrar una altra arcada com a conseqüència, segons la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, que l'antic propietari havia apuntalat els arcs «al revés», de manera que «pressionaven l'arc a l'exterior». El consistori, que no preveu emprendre represàlies per aquest fet, reconstruirà l'arcada i hi impulsarà un centre d'interpretació de la vida jueva a la ciutat.

Poc després de tenir coneixement de la caiguda d'una altra de les arcades de Ca la Garsa, la regidora de Patrimoni va voler aclarir que «aquest fet no té més transcendència perquè les pedres no han patit fortes erosions i per tant es tornaran a aixecar els arcs i s'apuntalaran de manera adequada». La regidora va deixar molt clar que l'ensorrament de l'arcada «ha estat conseqüència d'un mal apuntalament d'aquest arcs des del moment en què es van paralitzar les obres»: «L'antic propietari d'aquest edifici [Finques Catedral], en el moment de la paralització de les obres, va apuntalar els arcs al revés, fent pressió cap enfora». Això, segons diu Rossell, «es va saber quan l'anterior consellera de Patrimoni, Maria Mercè Martorell, va convidar un grup d'arquitectes i de jueus a visitar l'edifici per valorar quina funció havia pogut tenir, i un dels arquitectes va alertar l'Ajuntament d'aquest apuntalament erroni»
.

Malgrat que aquesta s'apunta com a causa real de l'ensorrament, la regidora Rosa Rossell va descartar ahir emprendre accions judicials contra Finques Catedral. «Per part meva no hi haurà represàlies; tornarem a aixecar l'arc i punt», va dir la regidora, que va reconèixer que després del llarg procés d'expropiació i judicial que ha enfrontat en els últims anys Finques Catedral i el consistori tarragoní en aquests moments aquest vestigi del call jueu de la ciutat ja és de titularitat municipal i, per tant, el consistori ja podia entrar a la finca i fer-hi les intervencions necessàries. De fet, la regidora va voler destacar que ja estava convocada una reunió amb Urbanisme per aquest divendres al migdia, «per fer les primeres actuacions com ara sanejar l'espai, canviar els apuntalaments i tornar a posar les tanques a l'edifici». La reunió, però, no ha arribat a temps per evitar el desastre.

Ca la Garsa és una construcció del call jueu dels segles XII i XV, amb posteriors remodelacions. La importància de l'edifici no ve donada només per la seva arquitectura, sinó també per les restes arqueològiques d'època visigoda que amaga el subsòl i que es van descobrir quan es va desmuntar l'antiga casa. Rossell va confirmar ahir que el consistori realitzarà pròximament una excavació en extensió del solarper recuperar les restes visigodes i d'altres èpoques que hi puguin aparèixer.

La regidoria ja ha iniciat converses amb membres de la comunitat jueva per reconstruir la casa i impulsar-ne la construcció d'un centre d'interpretació de la vida jueva a Tarragona. Malgrat això, reconeix que molts dels elements significatius de l'antiga, com els balcons rodons i les reixes, «han desaparegut». Per Rosa Rossell, «el call jueu és un gran desconegut a la ciutat», per això ara volen impulsar-ne la divulgació amb l'organització, per exemple, d'un cicle de conferències sobre la vida jueva a la ciutat.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2540685


TARRAGONA - S'ensorra l'únic vestigi del call jueu de Tarragona perquè estava mal apuntalat

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 19:16

Ca la Garsa és l'únic vestigi del call jueu tarragoní. Foto: JUANPE


CARINA FILELLA. Tarragona

L'edifici de Ca la Garsa, l'únic vestigi del call jueu de Tarragona, que ha patit una forta degradació en els últims anys a conseqüència del procés judicial que ha enfrontat el fins fa pocs mesos propietari –Finques Catedral– amb l'Ajuntament, ha patit un nou sotrac. Ahir es va ensorrar una altra arcada com a conseqüència, segons la regidora de Patrimoni, Rosa Rossell, que l'antic propietari havia apuntalat els arcs «al revés», de manera que «pressionaven l'arc a l'exterior». El consistori, que no preveu emprendre represàlies per aquest fet, reconstruirà l'arcada i hi impulsarà un centre d'interpretació de la vida jueva a la ciutat.

Poc després de tenir coneixement de la caiguda d'una altra de les arcades de Ca la Garsa, la regidora de Patrimoni va voler aclarir que «aquest fet no té més transcendència perquè les pedres no han patit fortes erosions i per tant es tornaran a aixecar els arcs i s'apuntalaran de manera adequada». La regidora va deixar molt clar que l'ensorrament de l'arcada «ha estat conseqüència d'un mal apuntalament d'aquest arcs des del moment en què es van paralitzar les obres»: «L'antic propietari d'aquest edifici [Finques Catedral], en el moment de la paralització de les obres, va apuntalar els arcs al revés, fent pressió cap enfora». Amb tot, Rossell va descartar ahir emprendre accions judicials contra Finques Catedral. «Tornarem a aixecar l'arc i punt».

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2540315


El humor de NAPI

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:11

en Napi



JUDEA - Hallan la "tumba de Herodes"

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 18:53
Jana Beris
BBC Mundo, Israel

Herodium
Fue allí, en la ladera de la montaña sobre la que se halla el complejo palacio-fortaleza.

"No tengo dudas. Lo que encontramos es la tumba de Herodes". Con estas palabras, el profesor Ehud Netzer, del Instituto de Arqueología de la Universidad Hebrea de Jerusalén, resumió el hallazgo dramático en el desierto de Judea.

 


 

Herodes, rey de Judea entre los años 37 y 4 A.C., fue designado como monarca por el Imperio Romano. Su legado es ambivalente, según explicó a la BBC el doctor Noah Hacham, del departamento de Historia Judía en la Univesidad Hebrea.

Ehud Netzer
No tengo dudas. Lo que encontramos es la tumba de Herodes
Ehud Netzer, Universidad Hebrea de Jerusalén

Por un lado, Herodes -que provenía de una familia convertida al judaísmo- era odiado por sus correligionarios que lo consideraban un tirano cruel y un títere de Roma.

 

 

Ello podría verse confirmado en las propias palabras de Netzer en relación con la forma en que se hallaron los restos del sarcófago: destruido en numerosos trozos, a golpe de martillo.

"Parecía obra de alguien que lo odiaba, que quería romper todo vestigio de su recuerdo", comentó.

Sin embargo, según aclara Hacham, por otra parte, se recuerda a Herodes también en términos positivos, dado que durante su reinado hubo gran estabilidad, pero más que nada, por haber sido quien reconstruyó el templo sagrado de Jerusalén.

Herodium

La tumba de Herodes era buscada por los estudiosos hace ya mucho tiempo. El propio Netzer, arquitecto dedicado a la investigación de las imponentes construcciones de Herodes, trabaja con los arqueólogos desde hacía 35 años en el Herodium, donde se halló la tumba.

Herodium
Desde hace mucho tiempo buscaban la tumba de Herodes.
El Herodium es una de las construcciones más monumentales del citado rey y la única que lleva su nombre.

Fue allí, en la ladera de la montaña sobre la que se halla el complejo palacio-fortaleza del Herodium, a unos 15 kilómetros al sur de Jerusalén, que el propio Herodes construyó el sitio en el que se le daría sepultura.

Los elementos que convencieron finalmente a Netzer, hace tres semanas, de que se hallaba frente a la tumba de Herodes, son a su juicio, categóricos.

Están por un lado los restos de un sarcófago "único, casi sin precedentes, propio de un rey", de unos 2,5 metros de largo y además, la imponencia de unas estructuras construidas en el lugar como parte del complejo destinado a la sepultura.

El rey mismo había preparado su procesión fúnebre y su sepultura en vida y ello está descrito en el libro del historiador Flavio Josefo (Iosef Ben Matitiahu).

"Dramático"

El mausoleo en el que se hallaba la tumba fue destruido ya siglos atrás, pero permaneció en pie el podio, cuyas características, según Netzer, son propias de la sepultura de Herodes.

Dado que fue el propio rey quien decidió que allí descansarían sus restos, en un sitio singular, en medio del desierto, Netzer considera que la revelación de la tumba es un punto clave en su investigación del lugar.

Herodium
Una de las construcciones más monumentales de su reinado.
Hay aquí una serie de hallazgos relacionados con la tumba, que han llevado a arqueólogos a hablar de lo recién presentado, como una de las revelaciones más dramáticas en Israel en los últimos años.

En el lugar no han sido halladas inscripciones de ningún tipo, pero Netzer aclara que la investigación continúa. No tiene certeza de que logre algún día reconstruir con exactitud la forma completa del mausoleo, pero lo seguirá intentando.

Al preguntársele si considera que el hallazgo tiene importancia no sólo para los judíos o para los arqueólogos como profesionales en la materia, Netzer fue concluyente.

Señalando a las decenas de periodistas presentes en la rueda de prensa, respondió: "Esto es una muestra de que el interés es general, en el mundo entero".

Y agregó: "Herodes vivía cuando nació Jesús y eso ya es importante también para el mundo cristiano".

 

http://news.bbc.co.uk/hi/spanish/science/newsid_6635000/6635967.stm

SIRIA - Siria desentierra los secretos de la secta de los Asesinos

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 11:28
Image:Masyaf.jpg

Castillo de Maysaf

Foto.- http://en.wikipedia.org/wiki/Masyaf 

 Reuters - viernes, 13 de julio

MASYAF, Siria (Reuters) - Al pie de las montañas costeras de Siria, una antigua ciudadela se ha añadido al mapa turístico de la región por la restauración y excavación que ha revelado los misterios de la secta medieval de los Asesinos que una vez poblaron esa zona.

Saladino, líder musulmán, sitió el castillo en el siglo XII, pero se lo pensó dos veces antes de lanzar un ataque a los Asesinos, que tenían una reputación de matar a sus enemigos en las operaciones de ataque.

"Cualquiera que intentaba hacerse con el castillo de los Asesinos podía morir al día siguiente", dijo Haytham Ali Hasan, uno de los arqueólogos que trabajan en el proyecto de restauración.

Aunque Saladino conquisto los castillos de los Cruzados con defensas mucho más fuertes, los historiadores creen que la amenaza de muerte de los Asesinos forzaron al guerrero kurdo a dejar el asedio a Masyaf.

Situado en lo alto de una roca, el castillo ha sido restaurado por el Aga Khan Trust for Culture.

Desde el año 2000 se han limpiado toneladas de escombros, permitiendo a los investigadores aprender más sobre los misteriosos habitantes de la ciudadela.

Una de las principales conclusiones, dijo Hasan, era que los Asesinos no eran muy buenos en la construcción de castillos, pese a que el lugar está bien terminado y resulta impresionante a los visitantes de hoy en día.

"El sistema de defensa es muy pobre", dijo, repasando los nuevos conocimientos sobre la construcción de Masyaf.

Los Asesinos intentaron copiar los castillos de los Cruzados y de Saladino, "pero no muy bien", dijo, sugiriendo que la debilidad del fuerte podría ser una evidencia de la relativa pobreza del grupo.

Pero lo que los Asesinos perdían en fuerza, lo tenían en sigilo. El propio Saladino salió indemne de un intento de asesinato por sus caballeros.

Los Asesinos estaban liderados por Rashid Al-Din Sinan, también conocido como "El viejo de la montaña". Sinan utilizó Masyaf como base para difundir sus creencias de la secta islamista de Nizari Ismaili.

Los Nizari Ismailis, seguidores de una rama chií del Islam, hoy tienen a Aga Khan como líder espiritual.

/Por Tom Perry/

 

http://es.noticias.yahoo.com/rtrs/20070713/ten-gente-siria-asesinos-d3877cb.html

Powered by LifeType