PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


ALTAFULLA - El centre d'interpretació de la vil·la romana dels Munts pren forma

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 10:36

  Francesc Tarrats i els dos arquitectes, en la presentació del projecte del centre d'interpretació. Foto: C.F.


Els arquitectes han presentat el projecte de construcció d'aquest edifici de divulgació del jaciment

CARINA FILELLA.
Altafulla
Els arquitectes Estanislau Roca i Ramon Sastre són els responsables del projecte executiu del nou centre d'interpretació de la vil·la romana dels Munts, un edifici situat a la mateixa entrada del jaciment que servirà per divulgar la que es considera «una de les vil·les romanes més importants d'Hispània», segons Francesc Tarrats, director del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT). L'edifici tindrà dues plantes i es caracteritzarà per la seva «simplicitat de formes» i per la seva sostenibilitat, ja que hi haurà plaques solars i també s'hi recollirà l'aigua de la pluja, que es canalitzarà en un dipòsit per regar l'hortus de la vil·la.


+ Francesc Tarrats i els dos arquitectes, en la presentació del projecte del centre d'interpretació. Foto: C.F.

Els dos arquitectes, juntament amb el director del MNAT, Francesc Tarrats, ja han presentat el projecte del centre d'interpretació al consistori d'Altafulla, encapçalat per Francesc Farré. De moment encara no hi ha data d'inici de les obres, tot i que la primera fase, pressupostada en aproximadament 500.000 euros, podria estar enllestida l'any que ve.

L'edifici, que ha de servir per donar les claus de lectura de la vil·la romana dels Munts, se situarà en el punt d'entrada al jaciment. De fet, «el mateix edifici serà la porta d'entrada i de sortida del recinte», segons Estanislau Roca. L'edifici, d'aproximadament 1.200 metres quadrats, tindrà dues plantes i es caracteritzarà per les formes simples i «minimalistes», i en destacaran les dues gran vidrieres, que permetran veure les restes romanes des del recinte. A la planta inferior s'hi situaran els tallers, magatzems i altres serveis per als investigadors, i a la planta superior hi haurà una sala d'actes i una gran sala museogràfica amb una exposició permanent que explicarà les característiques d'aquesta vil·la romana que va tenir sis segles d'ocupació estable (segle I-VI/VII), a través de suport gràfic i documental, maquetes, reconstruccions de les troballes i peces originals, que ara es conserven i s'exposen al MNAT.

Construït amb formigó blanc autocompactable, els arquitectes han volgut que fos un edifici sostenible, per la qual cosa s'equiparà amb plaques solars tèrmiques horitzontals. A més, intentaran recollir l'aigua de la pluja, que es canalitzarà en un dipòsit (situat a la planta inferior del centre) i que servirà per regar l'hortus (jardí) de la vil·la romana.

La construcció del centre d'interpretació de la vil·la dels Munts és fruit del conveni que van signar l'any 2005 el MNAT i l'Ajuntament d'Altafulla a través del qual es va impulsar un pla director que marca les línies d'actuació en tres aspectes: recerca, conservació i adequació de les restes i la seva museïtzació i difusió. És en aquest darrer apartat que s'inscriu el projecte del centre d'interpretació, per a la realització del qual ha col·laborat l'empresa residencial Balís. L'equipament és, segons Francesc Tarrats, «necessari per acabar de motoritzar tota una dinàmica en la qual els Munts és molt propícia, pel que fa als visitants i el nom i prestigi per a l'arqueologia de Catalunya».

El pla director del jaciment inclou altres actuacions, des d'intervencions arqueològiques fins a la creació de diferents itineraris de visita.

 

TROBALLES IMPORTANTS

Les intervencions arqueològiques dutes a terme en els últims anys al jaciment han estat del tot fructíferes. Fa dos anys, per exemple, es van descobrir les restes d'un mitreu, un edifici de planta rectangular dedicat al culte oriental, que supera en grandària el de les termes de Caracalla, a Roma.
 
 
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2505902


TURQUIA - Turquía devolverá a Israel una tablilla que describe la destrucción del Templo de Jerusalén

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 10:35

Las autoridades turcas anunciaron su intención de devolver a Jerusalén una tablilla de 2.700 años de antigüedad de gran valor simbólico para el pueblo judío y actualmente expuesta en el Museo Arqueológico de Estambul.

El intendente de Jerusalén, Uri Lupolianski, obtuvo el compromiso del embajador turco en Israel, Namik Tan, de hacer lo posible para devolver esta tablilla a la ciudad donde fue hallada en 1880 por arqueólogos británicos, que se la entregaron al Imperio Otomano, que entonces controlaba la zona.

"Hay una actitud positiva por parte de las autoridades turcas, que han mostrado su voluntad de devolver la pieza", precisó la municipalidad.

La tablilla contiene la denominada inscripción de Siloam, donde se describe la época del primer templo de Jerusalén, destruido por Nabucodonosor en el año 586 antes de nuestra era, y la construcción por el rey Ezequías del túnel en que fue hallada.

Esta construcción, que aparece mencionada en el Antiguo Testamento, permitía transportar agua a Jerusalén desde un arroyo situado fuera de las murallas de la ciudadela en torno al año 700 d.c.

"La tabla será previsiblemente devuelta "como gesto de buena voluntad y de amistad entre los dos pueblos", subrayó la municipalidad.

Lupolianski se comprometió, por su parte, a promover la construcción de un monumento en homenaje a los soldados turcos muertos en el actual Estado de Israel (entonces Palestina) durante la Primera Guerra Mundial.

 

 http://www.aurora-israel.co.il/nota.php?art_id=21148



EGIPTO - Descubren tumba de guardia real de 2.500 años de antigüedad

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 03:30

La tumba de un guardia real de la XXVI dinastía, de 2.500 años de antigüedad, fue descubierta por una misión arqueológica egipcio-checa en el sur de El Cairo, dijo hoy el ministro de Cultura de Egipto Farouq Hosni.

Un gran sarcófago de piedra caliza, en cuyo interior se encontraba otro ataúd, fue descubierto mientras los arqueólogos buscaban monumentos faraónicos en la zona de Abu-Sir, a cerca de 27 kilómetros al sur de El Cairo, señaló Hosni.

La caja está hecha de diorita y tiene inscripciones pertenecientes al Libro de los Muertos, agregó.

La tumba, perteneciente a Menkhep-Nikaw, también contiene mobiliario funerario, incluyendo loza fina, amuletos de la buena suerte y piedras de cornalina, agregó.

Zahi Hawwas, secretario general del Supremo Consejo Egipcio de Antigüedades, dijo que el nuevo descubrimiento demuestra que Abu-Sir es un área virgen con muchos misterios faraónicos bajo su superficie.

Hawwas señaló que los grabados, que representan capítulos completos del Libro de los Muertos, son de hecho los más cautivantes de entre los dibujos faraónicos descubiertos entre la XXVI y XXVII dinastías (664-405 A.C.).

Tomando como base su experiencia, Hawwas dijo que la misión egipcia-checa fue el segundo grupo de personas que visitó la tumba después de los saqueadores de la época de los antiguos faraones.

Fuente: Xinhuanet


http://www.spanish.xinhuanet.com/spanish/2007-08/03/
content_467325.htm

 

http://www.egiptologia.com/content/view/2310/74/

Powered by LifeType