PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


ALTAFULLA - La capilla de los Dolores deja al descubierto unos frescos inéditos

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:37
Unas pinturas en los laterales y el vértice del retablo (del siglo XVII) magnifican más esta obra barroca.
por joan boronat |

La capilla del Santísimo o de los Dolores, de la iglesia parroquial de Sant Martí de Altafulla, se ha convertido estos últimos días en noticia por casualidad. Unas pinturas en los laterales y el vértice del retablo han aparecido súbitamente por azar y servirán para engrosar el patrimonio artístico de la parroquia. La casualidad ha querido que estos frescos, posiblemente de más de 250 años, vuelvan a brillar en este espacio del templo.

La humedad y las filtraciones de agua obraron el milagro. La capa de cal que cubría los frescos de la pared de detrás del retablo barroco fue desprendiéndose lentamente. Las pinturas descubiertas recrean sendas figuras angelicales que sostienen majestuosamente unos cortinajes que permiten poder admirar la obra del escultor reusense Josep Vila, y el policromado del vallense Francesc Morales, elementos ya conocidos.

 (Segueix)

BARCELONA - Uns experts estudiaran la legalitat de 17 peces del Museu Egipci de Barcelona

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:34
AGÈNCIES. El Caire

Les autoritats arqueològiques egípcies enviaran una missió a Barcelona per estudiar el cas de 17 peces del Museu Egipci de la ciutat de les quals tenen sospites sobre la seva autenticitat i la legalitat de la seva adquisició.

Segons ha dit a Efe, Ibrahim Abdul Meguid, cap del sector de recuperació d'objectes del Consell Suprem d'Antiguitats (CSA), el viatge «encara no té data» i és fruit dels «amistosos contactes entre els responsables del museu i el CSA». Encara que ha exclòs que hi hagi cap animositat en aquesta gestió, la missió viatjarà acompanyada per advocats per examinar els tràmits legals en cas que es formuli la reclamació.

Entre les peces destaca pel seu valor la de la princesa Nafrat, esculpida en pedra calcària acolorida i que data de la V dinastia faraònica (2465-2323 a.C.), ha precisat Maguid.

De la seva banda, el secretari general del CSA, l'egiptòleg Zahi Hawas –en unes declaracions a la premsa local– ha expressat els seus dubtes sobre l'autenticitat de la peça en recordar que els antics egipcis no acostumaven a fabricar peces bessones. «Però si es demostra que la peça és autèntica, la comissió reiterarà la seva reclamació al museu barceloní», ha advertit.

Hawas va llançar fa cinc anys una àmplia campanya internacional per recuperar milers de peces que en les últimes dècades han estat passades de contraban fora del país.

 

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2395009


GAVA - El neolític comença a Gavà

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:30

 

Un grup d'alumnes escolta les explicacions d'una monitora, dijous passat, a la mina
reproduïda del complex. Foto: JUANMA RAMOS
El parc arqueològic de les mines fa mig any i ja ha rebut 20.000 visitants, sobretot escolars

RAÜL MAIGÍ.
Gavà
El misteri de la variscita i el subsòl prehistòric ha atret ja més de 20.000 persones a visitar el Parc Arqueològic Mines de Gavà, inaugurat el mes de novembre passat. Tot i que, paradoxalment, encara no es pot visitar cap mina autèntica (sí que es podia abans de l'obertura del parc), els responsables del complex es mostren satisfets de la resposta de públic, sobretot escolar i familiar, que és el principal segment al qual s'adreça el centre. L'interès de les escoles i la demanda de visites guiades per als caps de setmana genera optimisme entre els responsables de l'equipament. Els primers mesos han servit per anar ajustant el funcionament del parc, i l'equip tècnic treballa a fons perquè a la tardor es pugui dir que tot funciona al 100%. Una de les fites és la posada a punt de les mines 5 i 11, les dues úniques galeries reals que seran visitables, tot i que el centre disposa d'una mina reproduïda, amb accessibilitat garantida i recursos didàctics incorporats. També s'està treballant en una guia pedagògica per als mestres i una maleta didàctica que facilitarà el treball amb les escoles, així com en l'organització d'un casal d'estiu i visites nocturnes. Entre les activitats complementàries que s'estan gestant també hi ha un projecte en col·laboració amb la Diputació per instal·lar un mòdul sensorial adaptat per a invidents a la mina reproduïda. També es preveu que a partir del setembre es pugui posar en marxa, per fi, el bar.

El Parc Arqueològic Mines de Gavà parteix amb una dificultat doble: el gestiona un ajuntament, i això vol dir recursos ajustats, i es troba fora de Barcelona. Malgrat això, amb nou milions d'euros, és una de les inversions més importants en patrimoni cultural dels darrers anys, i la intenció és poder situar el complex en sintonia amb les xarxes arqueològiques d'Europa, a banda de treballar en la promoció turística comarcal i nacional. La immensa majoria dels visitants d'aquests mesos corresponen a l'àrea metropolitana.

 


-
 (Segueix)

MEJICO - La pirámide principal de Chichen Itza recobra todo su esplendor después de un importante proceso de restauración

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 08:47

 

 

 

 

 

 

 

La restauradora Claudia García pasó más de dos meses limpiando cada centímetro cuadrado de piedra y removiendo el musgo de las esculturas


A. Doménica/Efe

México
La pirámide principal de Chichen Itza, sitio arqueológico maya en el sureste mexicano que cada año visita un millón de personas, ha recobrado su esplendor después de un proceso de restauración y a unas semanas de que se conozca si será una de las siete nuevas maravillas del mundo. El proyecto general de conservación que comenzó a fines del 2006 ha devuelto el brillo al Templo Mayor de la gran pirámide, así como a una subestructura interna en donde hay dos reliquias mayas, un chac mool (escultura que representa un dios) y un jaguar, que se encuentran en excelente estado.La restauradora Claudia García Solís pasó más de dos meses limpiando cada centímetro cuadrado de piedra, removiendo el musgo que se había asentado sobre las esculturas y aplicando materiales en las juntas que el tiempo había deshecho.


"Se trata de devolverle el brillo original a cada escultura, sin interceder con materiales nuevos. Son esculturas o relieves que tienen cientos de años, y así deben ser apreciados", explicó la especialista a Efe.

El director de la zona arqueológica Chichen Itza, Eduardo Pérez, dijo que el continuo fluir de personas que cada año visitan este sitio y la rigurosidad del clima tropical de la península de Yucatán habían dejado sus huellas sobre estos vestigios mayas. Las formaciones de piedra caliza se resienten de manera particular del calor, la humedad y los vientos de la zona, y la conservación es la única forma de no perder ese tesoro maya.

 (Segueix)

EGIPTO - Descubren hornos para cerámica que datan de la época bizantina en Egipto

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 08:33

12/05/2007 | Actualizada a las 15:31h
El Cairo. (EFE).- Arqueólogos egipcios descubrieron enormes hornos que fueron usados para la fabricación de piezas de cerámica durante la época Bizantina, al noroeste de El Cairo, informó hoy el Consejo Supremo de Antigüedades (CAS) de Egipto.

Según un comunicado del CSA, dentro de los hornos, hallados en la zona de Qatur, provincia de Al Garbiya, los expertos encontraron varias estatuillas de reyes y divinidades de las eras faraónica y romana, precisa un comunicado.

Asimismo, encontraron vasijas, botellas, platos y piezas de marfil adornadas con figuras de vegetales como racimos de uvas, además de restos óseos de grandes animales, probablemente de caballos.

La nota afirmó que los arqueólogos han preparado un informe detallado para el ministro egipcio de Cultura, Faruq Hosni, con la finalidad de que disponga los fondos necesarios para completar las excavaciones en la zona.

Egipto formó parte del Imperio Bizantino entre los años 395 y 639, y luego fue conquistado por los ejércitos del Califato árabe de los Omeyas.

http://www.lavanguardia.es/gen/20070512/51345319254/noticias/

descubren-hornos-para-ceramica-que-datan-de-la-epoca-bizantina-

en-egipto-el-cairo-cairo.html




TARRAGONA - El jaciment del mamut trobat a Tarragona, salvat

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 08:06
Les obres de canalització del barranc de la Boella respectaran el paratge
FERRAN GERHARD
TARRAGONA

La Conselleria de Medi Ambient ha assegurat que la canalització del barranc de la Boella respectarà el paratge on el 2 de maig passat es van localitzar restes d'un mamut i eines de pedra que van posar de manifest que allà hi va haver vida animal i humana fa un milió d'anys. La canalització s'ha de portar a terme per evitar inundacions al polígon petroquímic sud de Tarragona.

La Generalitat i la patronal química AEQT es van comprometre a destinar 20 milions d'euros a projectes de canalització de diverses rieres, entre elles la de la Boella. Josep Lluís Pau, director territorial de Medi Ambient a Tarragona, ha explicat sobre això: "Analitzarem la qüestió i buscarem una solució tècnica d'acord amb les propostes dels arqueòlegs". Un portaveu de l'AEQT ha mostrat així mateix "total disposició" per col.laborar en la preservació de la troballa.

-

 (Segueix)

FIGUERES - Les obres al Castell de Sant Ferran enfronten l’alcalde amb el Consorci

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:37

 


El castell de Sant Ferran és la fortalesa militar més gran del continent europeu
El president de l’ens, Carlos Diaz Capmany, lamenta que l’Ajuntament no l’hagi avisat

FIGUERES - Emporda.info
12/05/2007 06:04

El president del Consorci del Castell de Sant Ferran, Carlos Díaz Capmany, ha denunciat que s’estan executant i projectant obres dins els terrenys de la fortificació sense el permís del propietari que, en aquest cas, és l’Estat espanyol.

Aprofitant que aquesta darrera setmana l’Estat ha cedit a Barcelona el castell de Montjuïc, Armangué ha demanat a l’Estat la cessió i la titularitat de la fortificació de la capital altempordanesa. Fins i tot l’alcalde de Figueres ha fet arribar aquesta petició al president del Govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i al president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla.
-
 (Segueix)

Powered by LifeType