PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


BROZAS - Descubren el palacio de Antonio de Nebrija en la villa extremeña de Las Brozas

noticies de extremadura — Publicat per josep.m @ 18:33
FRANCISCO RIVERA
EXTREMADURA. La casa palacio que poseía Antonio de Nebrija ha sido descubierta recientemente en la villa de Las Brozas tras el estudio realizado por el investigador Dionisio Martín en su trabajo «Antonio de Nebrija y sus hijos. Sus relaciones con Extremadura». Esta casa fue hasta hace unos años convento de Madres Carmelitas de la Tercera Orden, que impartían clases a los niños de la localidad, aunque anteriormente había sido el Convento de San Pedro o de las Madres Comendadoras de la Orden Militar de Alcántara. El estudioso del gramático, Dionisio Martín, afirmó en la presentación de su libro en la que fuera capilla del convento de San Pedro, hoy auditorio de Las Comendadoras, que el insigne gramático se refugió en Las Brozas en la casa de su hijo Marcelo de Nebrija, comendador de la cercana encomienda de la Puebla, y aquí vivió con todos su hijos.
En este edificio el escritor de la Gramática de la Lengua Española concluyó, tras caer enfermo, su Diccionario Hispano Latino y sus Introducciones, corrigiendo además la segunda edición de su gramática, por lo que le cabe a la villa de Las Brozas el honor de poseer dos insignes estudiosos de la Gramática: Nebrija y Francisco Sánchez de Las Brozas, más conocido como El Brocense. Esta casa palacio es la única vivienda que se conserva de todas las que vivió Nebrija en España.
http://www.abc.es/20070509/cultura-patrimonio/descubren-palacio-antonio-nebrija
_200705090251.html


GIRONA - El turó de la Bateria va ser l'armeria i la ferreteria de Girona de fa 100.000 anys

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:07
Eudald Carbonell i Rafel Rosillo, al turó de la Bateria. Foto: L.P.
S'ha trobat gran quantitat de material lític que ho demostra

L. PORTAL. Girona
El turó de la Bateria de Girona va ser el lloc de proveïment de matèries primeres per a la construcció d'eines, fa entre 100.000 i 200.000 anys, dels pobladors de la vall mitjana del Ter. Aquest fet ha estat demostrat arran de la gran quantitat de material lític que ha descobert l'equip de quinze arqueòlegs que des de fa tres mesos excaven en aquest jaciment.

El turó de la Bateria era fonamentalment un lloc d'abastament perquè hi ha un gran percentatge –un 80 per cent– d'utillatge cortical, és a dir, el primer material extret de la pedra. Un dels directors de l'excavació, Bruno Gómez, membre de l'àrea de prehistòria de la Universitat Rovira i Virgili i de l'Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social, explica que el Ter aportava ja molt de material lític, com ara els còdols, i aquest fet converteix el lloc en ideal per trobar-hi les pedres per fer les eines d'aquells homes: «Que sigui cortical ens indica que som a l'inici de la cadena operativa i que, per tant, usaven aquell indret per aconseguir matèries primeres, una consideració que també avala el fet que sigui gairebé nul·la l'aparició d'elements retocats i la poca presència de nuclis.» Els instruments lítics descoberts estan elaborats principalment en quars, pòrfir i quarsita. Però aquesta zona també hauria estat utilitzada per a la caça, ja que el turó de la Bateria era un lloc estratègic per al trànsit tant d'humans com d'animals, no gaire lluny del congost de Sant Julià de Ramis i, per tant, a l'entrada de la plana que conformen Girona i Salt. A més, la presència del riu garantia els recursos hídrics necessaris per a la seva subsistència. De tota manera, la demostració de l'espai com a zona de cacera encara està pendent, ja que no s'han trobat restes que ho indiquin. En qualsevol cas, segons afegeix Gómez, tot fa d'aquest espai un lloc idoni per a la recuperació de gran quantitat de material del Plistocè. La direcció de l'excavació, Gómez la comparteix amb Antoni Palomo i Rafel Rosillo, de l'empresa Arqueolític.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2388882


CALDES DE MALAVELLA - Troben a Caldes set posts de fusta del segle I úniques a Catalunya

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 18:02
Muntatge del projecte de museïtzació a Caldes de Malavella. Foto: EL PUNT
Sostenien els banys i ara s'han traslladat al Centre d'Arqueologia Subaquàtica

LAURA PORTAL.
Caldes de Malavella
Els arqueòlegs Joan Llinàs i Gustau Vivar han localitzat i extret set posts de fusta del segle I dC de les termes romanes de Caldes de Malavella. Aquesta troballa és única i és la primera d'aquest tipus que es fa a Catalunya. Les peces –cinc de les quals fan un metre i mig i dues, 80 centímetres– s'han traslladat al Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC), a Girona, i estan en procés de conservació i restauració. Més endavant, es traslladarien al futur museu de les termes de Caldes.
Set posts de fusta que sostenien el sector nord-est de les termes romanes de Caldes de Malavella han estat localitzades pels investigadors aquesta primavera. La troballa es va donar a conèixer ahir, després dels treballs de recerca i el trasllat de les peces, especialment delicat.
-
 (Segueix)

BOLIVIA - Tumba en Akapana con piezas de oro pudo haber pertenecido a sacerdote tiwanakota

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 08:53
Foto: Restos encontrados en Akapana

ABI
Mayo 3, 2007, 2:26 EDT

La Paz, Bolivia --

La tumba arqueológica con piezas de oro en su interior encontrada en el sector sur de la Pirámide de Akapana pudo haber pertenecido a un sacerdote tiwanakota.

Este miércoles se realizó una inspección ocular al sector por técnicos de la Unidad Nacional de Arqueología, que confirmaron que se trata de una tumba arqueológica. El descubrimiento se efectuó el pasado 26 de abril y que fue anunciado por el viceministro de Desarrollo de Cultura, Pablo Groux.

El hallazgo se realizó cuando un grupo de arqueólogos liderados por Róger Angel Cossío Carrillo realizaban trabajos de excavaciones y compactación de los pisos descubrieron dicha tumba, en la que además de los restos humanos encontraron una diadema laminada de forma circular y un pectoral también laminado repujado con una imagen antropomorfa, ambas piezas de oro.

Entre los objetos que permanecieron siglos y siglos sin ser descubiertos también localizaron cerámicas y restos de un camélido que seguramente sirvieron de ofrendas que se hicieron durante su entierro, destacó Javier Escalante Moscoso Director de la Unidad Nacional de Arqueología del Viceministerio de Desarrollo de Culturas.

De la inspección ocular participaron el viceministro de Desarrollo de Culturas, Pablo Groux, que dijo "este trabajo se debe gracias al apoyo de instituciones como Soboce, la Corporación Andina de Fomento (CAF), el municipio de Tiwanaku, el Viceministerio de Culturas y la prefectura del Departamento de La Paz; los bolivianos debemos sentirnos orgullosos de estos trabajos".

Asimismo participaron de la ceremonia el Alcalde de Tiwanaku Lino Condori, de igual forma se vio la concurrencia de técnicos y otras autoridades de la región.

Róger Cossío, arqueólogo que descubrió la tumba, señaló "el entierro descubierto es primario directo, ya que muestra relaciones anatómicas entre sus elementos óseos al momento de su hallazgo, el individuo presenta una posición flexionada, las piernas apoyadas al pecho, aparentando una posición fetal, en la parte de la frente en encontró la diadema y en el pecho el pectoral" acotó.

Los estudios preliminares dan cuenta que probablemente los restos hallados pertenecieron a la periodo IV de la cultura Tiwanaku (aproximadamente hace 1000 años). En cuanto a la edad del individuo habría sido un varón de una edad aproximadamente entre 20 a 30 años de edad.

Javier Escalante destaca el hallazgo puesto que la Pirámide de Akapana fue desmantelada, saqueada en el periodo de la colonia y parte de la vida republicana de nuestro país, en más de las veces esta edificación sirvió de canteras.


-
 (Segueix)


ISRAEL - Uns investigadors descobreixen la tomba d'Herodes a Jerusalem

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 08:19
Ehud Netzer sosté una peça de la tomba d'Herodes. Foto:  EFE / JIM HOLLANDER
Ehud Netzer sosté una peça de la tomba d'Herodes. Foto: EFE / JIM HOLLANDER
EFE
JERUSALEM

La Universitat Hebrea de Jerusalem ha anunciat el descobriment de la tomba i la fossa on va ser enterrat el rei Herodes, que va governar Judea sota l'Imperi romà.

La troballa s'ha fet a la zona arqueològica coneguda com a Herodium, a prop de Jerusalem, i la universitat n'informarà detalladament en una conferència de premsa demà.

La investigació de la tomba d'Herodes, una de les restes arqueològiques més cobejades a la zona, ha estat dirigida pel professor israelià Ehud Netzer, segons informa el diari Haaretz.

'Rei dels jueus'

Herodes va néixer l'any 73 abans de Crist a Ashqelon, avui al sud de Tel Aviv, es va declarar jueu malgrat que els seus pares no ho eren, i va ser nomenat governador de Galilea als 25 anys.

Va ser declarat rei dels jueus pel Senat romà l'any 40 abans de Crist. Va regnar entre 34 i 40 anys, i les cròniques de l'historiador jueu Flavi Josep situen la seva mort al voltant de l'any 4 o 5 abans de Crist.

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=

CAT&idnoticia_PK=403759&idseccio_PK=1026


Powered by LifeType