PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


PALAFRUGELL - El món iber obre un cicle de conferències al Museu del Suro de Palafrugell

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:29
L.P.. Palafrugell

El Museu del Suro de Palafrugell ha programat un cicle de set conferències; les tres primeres dedicades al món iber i la seva relació amb els grecs, i les tres següents dedicades al món romà, des de la conquesta i romanització fins a la fi de l'antiguitat.

El cicle comença avui, a les vuit del vespre, amb la intervenció del professor titular d'arqueologia de la Universitat de Girona, Josep Burch, que oferirà la conferència Els ibers d'Indigètia. Una visió de conjunt. La xerrada s'ocupa, doncs, de la cultura autòctona de la tribu que habitava aquesta zona del Baix Empordà, des del segle VI aC fins a la plena romanització, dins el context històric i territorial de la Mediterrània occidental

Les excavacions dels darrers anys a Sant Sebastià de la Guarda i, especialment, les de l'última campanya han proporcionat un conjunt de dades remarcable que converteixen aquest poblat ibèric en un dels més ben coneguts del litoral català. A més, altres intervencions arreu del país han contribuït a la precisió del discurs històric centrat en l'època antiga d'aquest territori. Així, el cicle de conferències té per objectiu presentar aquest conjunt de novetats i donar una visió completa i general del període.

-



SANTA CRISTINA D'ARO - L'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro compra el castell de Solius

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:24

Restes del castell de Solius. Foto: EL PUNT
JOAN TRILLAS. Santa Cristina d'Aro
El castell de Solius, que es va construir molt probablement entre els segles XII i XIV, ja és municipal. L'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro ha adquirit la finca on és per 75.000 euros. L'alcalde, Ricard Herrero, ha remarcat la importància d'aquesta compra perquè permet recuperar patrimoni històric que forma part de les arrels del municipi. De moment, i amb el castell de Solius ja municipal, es treballaran idees i projectes per consolidar-lo i potenciar-lo com a atractiu del municipi.

El castell de Solius és a tocar del nucli que porta el mateix nom i del cim dels Carcaixells, que està format per un bloc de granit que separa el municipi de la depressió de la Selva. Les restes de la fortalesa estan situades al sud del terme municipal i emplaçades al damunt d'un turó de granit coronat per un munt de parets enderrocades, les quals sobresurten a uns 128 metres sobre el nivell del mar. L'existència del castell va respondre a la necessitat de vigilar el territori i poder-lo defensar d'invasions i atacs contra els senyors que tenien el domini del lloc; i aquesta fortalesa va ser, també, habitacle normal en temps de perill o de guerra.

L'alcalde, Ricard Herrero, ha remarcat la importància d'aquesta compra: «Ara, les restes del castell ja formen part del nostre patrimoni i, en conseqüència, són públiques. Nosaltres treballem per recuperar les nostres arrels i el castell de Solius, sens dubta, en forma part.»

.

 (Segueix)

CHINA - Halladas en norte de China 46 tumbas de distintas dinastias - imperiales

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:08

SHIJIAZHUANG, 24 feb (Xinhua) -- Los arqueologos chinos han descubierto 46 tumbas, algunas de ellas con una antiguedad de 1. 800 años, en el distrito Tangxian de la provincia septentrional china de Hebei.

Trece de los enterramientos pertenecen a la dinastía Han (206 a. C.-220 d.C.), dos a la dinasti­a Jin del Este (317-420), quince a la dinasti­a Jin (1115-1234), ocho a la dinasti­a Tang (618-907), cinco a la dinasti­a Yuan (1271-1368) y Ming (1368-1644) y tres a la dinasti­a Qing (1644-1911).

En sus excavaciones, los arqueologos chinos han hallado asimismo 276 objetos de gran valor historico, entre ellos vasijas de bronce, herramientas de hierro y piedra, ornamentos oseos y utensilios de ceramica.

Si bien todas las tumbas contaban con camaras subterraneas construidas con ladrillos, la forma de los techos difiere en cada dinasti­a.

Los hallazgos ofreceran elementos de valor para el estudio de la vida y las costumbres funerarias a lo largo de la historia China.

http://www.spanish.xinhuanet.com/spanish/2007-02/24/content_392783.htm

-




PERU - Hallan mas de 600 objetos precolombinos en selva peruana

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:05

LIMA, 9 sep (Xinhua) -- Alrededor de 500 piezas de cerámica y un centenar de
líticas (piedras) de la época precolombina fueron hallados en el departamento amazónico de Madre de Dios, a 1.400 kilómetros al sur este de Lima.

Según el arqueólogo y funcionario del Instituto Nacional de Cultura (INC), Wílber Bolívar, los objetos encontrados permitiran conocer el proceso de evolución social e histórica de los habitantes de la selva baja.

Las evidencias pertenecen a la etnia Masco, casi extinguida, contemporánea de la incaica.

Los objetos fueron ubicados durante el trazo de marcación de la ruta interoceánica Perú-Brasil, en 2002, entre los poblados de El Triunfo y Pamapa Hermosa, a unos 50 kilómetros al sur de la ciudad de Puerto Maldonado, capital departamental.

Boli­var dijo que la zona será declarada como zona protegida para evitar daños al lugar arqueologico. Como primera medida se solicito modificar el trazo de la carretera bicoceanica.

Asimismo añadió que se dispondrá de un equipo de investigadores para la búsqueda de restos arquitectónicos en la región y estudiar los cuencos, platos y artefactos de laja arenisca que tienen diversas formas, como hachas y piedras para moler.

http://www.spanish.xinhuanet.com/spanish/2006-09/10/content_311874.htm



ROMA - Hallazgo arqueológico importante encendido vía Aurelia.(*)

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 18:38
El descubrimiento de secciones un chalet romano en Castel di Guido en vía Aurelia, áspero 10 camino del anillo del kilómetro Roma exteriores ahora se ha confirmado oficialmente. El chalet, que fecha de nuevo al segundo o tercer ANUNCIO del siglo, es parte de un districto llamado Lorium (la Bottaccia en un mapa moderno), sabida históricamente como la primera parada en el consular vía Aurelia, y donde emperador Marcus Aurelius (ANUNCIO 121-180) vivió para un period.So lejos, las paredes que delimitaban el área termal del chalet se han destapado, mientras que el caldarium y el fridigarium, el últimos con un piso casi perfectamente preservado y superbly adornado del mosaico que representa medusa dirigieron en sus cuatro esquinas, una piscina de mármol y el nymphaeum, han sido totalmente excavaciones de excavated.Further conducidas por los arqueólogos de las universidades del la Sapienza y de Foggia que trabajaron originalmente en el sitio, comenzará otra vez en julio en que se espera para descubrir que el grado completo y la importancia histórica del descubrimiento inicial de villa.The fueran hechos en 2005 que seguían la detención por el policía de las finanzas del tombaroli (grave-robbers).who había robado algunos artefactos del área.

http://www.archaeologynews.org/story.asp?ID=178272&Title=

Important%20archaeological%20find%20on%20Via%20Aurelia.


Powered by LifeType