PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


La masia, objecte d'estudi arquitectònic i històric a «Masies que cal conèixer»

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:54
L. PORTAL. Barcelona

L'edifici català per antonomàsia, la masia, ha estat objecte d'estudi, en totes les seves vessants, en el llibre Masies que cal conèixer. El llibre, que ja es pot trobar a les llibreries, va ser presentat ahir a Barcelona, al Centre Excursionista de Catalunya.

El treball és una obra a quatre mans. D'aquesta manera, l'arquitecte garrotxí i professor de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura del Vallès (UPC) Joan Curós ha realitzat la part referida a la vessant estrictament arquitectònica. Curós va rebre un premi extraordinari de doctorat per la seva tesi sobre l'arquitectura rural catalana. A part d'ell, hi ha la responsable de l'Arxiu i Estudi de la Masia Catalana, Anna Borbonet, que s'ha encarregat de l'origen, la distribució geogràfica i l'organització de les masies; l'historiador i membre de l'Institut d'Estudis Catalans Antoni Pladevall, que s'ha referit a la part històrica i sociològica, i, finalment, el president de la Fundació Mas i Terra, Joan Maluquer, que ha tractat sobre el futur d'aquests edificis en el context del turisme rural.

-

 (Segueix)

PALAMOS - Els tècnics de Palamós ajornen la decisió de si cal preservar la biblioteca

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:51

ALBERT VILAR. Palamós

La comissió tècnica de Patrimoni de l'Ajuntament de Palamós reunida ahir al matí ha ajornat el seu posicionament respecte a la necessitat de preservar, ja sigui arquitectònicament o històricament, l'actual edifici de la biblioteca. La comissió, segons va explicar ahir el regidor de Cultura, Feliu Antúnez, demana més informació, que podria ser a través d'un expert extern del municipi, abans de pronunciar-se.

Malgrat tot, Antúnez ja va manifestar que l'informe no és vinculant. I, en aquest sentit, va voler recordar que el seu grup, ERC, defensa que es preservi pel seu valor històric. L'edifici, construït durant la II República com a centre escolar i des de l'any 1991 biblioteca municipal, no està catalogat com a element patrimonial.

Per això, l'alcaldessa, Maria Teresa Ferrés (PSC), tenia clar que en traslladar-se la biblioteca al nou edifici, l'actual seria enderrocat per no condicionar el futur servei, la llar de la gent gran. L'altre grup del govern, Ciutadans de Palamós, no es pronuncia encara. «S'ha d'aprofundir més en el tema i consensuar-ho en el govern», va dir el seu regidor, Antoni Bachiller.

Dins l'oposició municipal, les coses també estan enfrontades. Així, Entesa-ICV defensa preservar-lo; el PP creu que es pot enderrocar i CiU resta pendent de l'informe de la comissió de Patrimoni que ha de determinar si té algun valor.

http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2302670



VILA-SECA - Invertiran 371.000 euros en la primera fase d'obres al castell de Vila-seca

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:47

Castell de Vila-seca, en una imatge d'arxiu. Foto: EL PUNT
EL PUNT. Vila-seca
La junta de govern de l'Ajuntament de Vila-seca va aprovar dilluns la primera fase del projecte bàsic i executiu de rehabilitació del castell de Vila-seca, redactat per l'arquitecte Miquel Orellana, amb un pressupost total de 371.327 euros. El consistori també trametrà una còpia del projecte al Departament de Cultura de la Generalitat, ja que es tracta d'un bé cultural d'interès nacional. L'Ajuntament va comprar el castell a finals del 2005 per 3,3 milions d'euros. El seu origen data del segle XII. L'any 1899, Isidre de Sicart, primer comte de Sicart, va comprar el castell, que ha estat en mans d'aquesta família fins ara.
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2302812




CALAFELL - Arqueòlegs debaten a Calafell la societat del primer mil·lenni abans de Crist

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:36

Bianca Maria Giannattasio, durant la ponència que va presentar ahir a la tarda
en el marc de la Reunió Internacional. Foto: F.R

Ahir va arrencar la IV Reunió Internacional d'Arqueologia, que es clausurarà divendres a Tarragona

F. RODRÍGUEZ C. FILELLA.
Calafell
Un centenar d'arqueòlegs, estudiosos i especialistes en l'organització social en la protohistòria de la Mediterrània occidental prenen part en la quarta Reunió Internacional d'Arqueologia de Calafell, que va començar ahir sota l'aixopluc de l'Ajuntament de Calafell, la Universitat de Barcelona i l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC). Enguany el certamen tracta de L'espai domèstic i l'organització de la societat a la protohistòria de la Mediterrània occidental, o sigui, en el primer mil·lenni abans de Crist. Les ponències les imparteixen experts d'Europa, Àfrica i Estats Units, davant de més de cent participants.

Després de la jornada inaugural que ahir al matí va presidir Miquel Roso, tinent d'alcalde de Cultura, Bianca Maria Giannattasio va pronunciar una ponència sobre els espais domèstics de la zona del nord d'Itàlia i del golf de Lleó. Igual que els altres conferenciants, l'estudiosa italiana va parlar de com eren les cases, els espais i les activitats que s'hi duien a terme en el primer mil·lenni abans de Crist, per tal de poder comparar si seguien els mateixos paràmetres que els ibers o els lígurs, i també al nord d'Àfrica o la Sardenya, a partir de les troballes arqueològiques.

-

 (Segueix)

La Barcelona modernista se exhibe en el Museo Metropolitano de Nueva York

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 19:25

El sueño', de Salvador Dalí, es una de las obras que incluye la muestra. Foto: EFE.

AGENCIAS / INFORMATIVOSTELECINCO.COM
6 de marzo de 2007

La Barcelona de la dorada época modernista exhibe sus mejores galas en el Museo Metropolitano de Nueva York en una muestra que recoge a los genios artísticos que trabajaron en la capital catalana entre finales del siglo XIX y comienzos del XX. "Barcelona y la Modernidad: De Gaudí a Dalí", ha sido presentada con la presencia de el consejero de Cultura de la Generalitat catalana, Joan Manuel Tresserras; el alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, y el presidente del Museo Nacional de Arte de Cataluña, Narcís Serra.

La exhibición, que se inaugura el 7 de marzo, reúne más de 300 obras de arte catalanas que van de 1888 a 1939, y tiene como objetivo ayudar a entender "el binomio Barcelona-Cataluña como motor de modernidad en toda Europa", explicó el titular de Cultura del gobierno autónomo de esa región española.

Tresserras se refirió al "orgullo" que debe suponer para los catalanes exponer "desde la plataforma del Metropolitan" la obra de los artistas de la Renaixenþa, el Modernismo, el Noucentisme y las vanguardias, entre finales del siglo XIX y principios del XX.
-
 (Segueix)

ABU DHABI - No sólo París tiene su Louvre

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 19:16
El ambicioso proyecto Así será el museo que comenzará a construirse este año y se planea estrenar en el 2012.

El ambicioso proyecto Así será el museo que comenzará

a construirse este año y se planea estrenar en el 2012.

PARíS (DPA).- Más de 4.500 comisarios de museos, historiadores de arte y arqueólogos llevan meses criticando el gigantesco proyecto de la filial del Louvre en Abu Dhabi. Pero su esfuerzo fue en vano: los petrodólares son más fuertes que el frente del mundo del arte.

Efectivamente, el emirato más pequeño, y también el más rico, compró ayer el nombre de Louvre y el derecho a adquirir préstamos regulares de obras maestras durante 20 años por unos 917 millones de dólares.

El impresionante edificio, diseñado por el reputado arquitecto Jean Nouvel, se llamará "Louvre Abu Dhabi". Con una superficie de 24.000 metros cuadrados, costará 109 millones de dólares.

-

 (Segueix)

Powered by LifeType