PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Marco Antonio y Cleopatra no eran tan bellos

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 20:53
Marco Antonio y Cleopatra, que formaron una de las parejas más románticas de la Historia, no eran tan bellos como se les caracterizó en películas o en la literatura, según una moneda antigua que exhibe la Universidad inglesa de Newcastle.
Con motivo de la celebración este miércoles de San Valentín, día de los enamorados, el Museo Shefton de ese centro de estudios expone esta peculiar moneda de plata, que por un lado muestra a Marco Antonio y por el otro a Cleopatra.
 (Segueix)

COLOMBIA - El tesoro Quimbaya

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 20:41

Figuras de la cultura Quimbaya. FOTO/Tomada de internet/Papel Salmón

Muchas piezas de oro salieron del Quindío antes de que se fundara el Museo del oro. El ex presidente Carlos Holguín le dio a la reina regente de España, María Cristina de Habsburgo, un fabuloso tesoro. Los dirigentes del Quindío piden al gobierno español que se los devuelvan. Al rescate. Alfredo Cardona Tobón* - Papel Salmón
 (Segueix)

CHINA - ADN para probar una tradición legionaria china

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 20:35

5 Febrero, 2007 on 7:44 pm | En Curiosidades |

Los residentes de un remoto pueblo chino están deseando que las pruebas de ADN demuestren una de las leyendas más improbables de la historia, la que sostiene que descienden de unos legionarios romanos que se perdieron en la antigüedad.

Los científicos han tomado muestras de sangre a 93 individuos residentes en los alrededores de Liqian, un emplazamiento en el noroeste de China, en los límites con el desierto del Gobi, a más de 300 kilómetros de la ciudad más cercana.

 (Segueix)

ANDORRA - Andorra rescata els murals de Santa Coloma

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 18:13

Els frescos tornaran definitivament al Principat a final de mes després d'un periple de vuit dècades

Imatge pertanyent a l'exposició que es va dur a terme a Andorra
sobre els frescos de Santa Coloma.


A. VIVES. Barcelona
«Avui és un dia històric per a Andorra, la meva pàtria.» El ministre d'Afers Estrangers, Cultura i Cooperació del Principat, Juli Minoves, pronunciava aquestes paraules just després d'haver signat, amb la República Federal d'Alemanya, la comunitat d'hereus del baró Cassel van Doorn i la Fundació Prussiana per al Patrimoni Cultural, un acord que atribueix la propietat dels frescos de Santa Coloma al Principat, on retornaran abans que acabi el mes. La repatriació d'aquest conjunt pictòric excepcional del romànic andorrà, que els ha costat 4 milions d'euros, clourà un periple de gairebé vuitanta anys per Europa. Al Principat s'està condicionant un espai, al costat de la sala d'exposicions del govern, al centre Andorra la Vella, fins que es construeixi el nou museu nacional.

+

Ben bé aquesta història podria pertànyer a l'argument d'un best seller d'èxit, d'aquells que després van a parar a les grans pantalles. Però forma part d'una lluita que el govern andorrà va encetar a final de la dècada dels vuitanta i principi de la dels noranta amb l'objectiu de recuperar part del patrimoni que els van espoliar durant la Segona Guerra Mundial.

Aquest llarg procés que ahir va cloure el ministre Minoves s'enceta l'any 1988, quan la Conferència de Washington sobre els béns de l'època de l'Holocaust desencadena una declaració del govern federal alemany, dels lands i de les autoritats locals en què es comprometen a restituir l'art confiscat pels nazis als seus legítims propietaris. Aleshores el govern andorrà va començar un llarg procés, en primer lloc per trobar els hereus dels frescos de Santa Coloma d'Andorra i després per fer els tràmits legals necessaris per poder-los adquirir.

Als anys trenta el Bisbat d'Urgell es va vendre aquest conjunt pictòric, que va acabar en mans del baró belga Cassel van Doorn, que era col·leccionista. El nou propietari els va instal·lar a la seva casa de la Costa Blava, a Canes. En esclatar la Segona Guerra Mundial, el baró, que tenia sang jueva, es va veure en la necessitat d'abandonar el país i refugiar-se als Estats Units. Quan els nazis van ocupar Occitània van confiscar la col·lecció d'art de Cassel van Doorn, en la qual s'inclouen els frescos de Santa Coloma, que van ser portats a Alemanya.

 (Segueix)

Powered by LifeType