PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


Terres de l'Ebre- La residència del cabdill -ElPunt-

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:59
R.R.. Alcanar
Després de deu anys d'excavacions només s'ha excavat un 35% dels 600 metres quadrats de superfície que té el jaciment preibèric de Sant Jaume-Mas d'en Serra. «L'estructura està tan ben conservada que en alguns punts hem tret a la llum murs de fins a tres metres d'altura, això explica que anem tant a poc a poc», explica David Garcia membre del Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) i responsable de les excavacions en aquest jaciment. Segons Garcia, els últims anys s'ha acabat confirmant la hipòtesis que Sant Jaume no va ser un poblat sinó una gran residència, el centre polític i seu fortificada d'un cabdill que controlava un ampli territori situat al nord de la desembocadura del riu Sénia: a la Moleta del Remei, era on residia el gruix de la comunitat, mentre que a la Cogula i la Ferradura, tots dos a Ulldecona, tenien funcions de vigilància en una zona molt rica en metalls (plom i coure). Els últims descobriments a Sant Jaume han tret a la llum l'existència d'una porta fortificada, molt complexa i singular per a l'època, ja que no se'n troba cap més de semblant fins a 200 anys més tard. També s'ha descobert una mena de claveguera molt inusual per a l'època. A més d'aquest jaciment, s'han extret 25.000 fragments de ceràmica que han permès reconstruir més de 200 peces molt diverses, un 30% de les quals són fenícies.
http://www.vilaweb.cat/www/elpunt/noticia?p_idcmp=2167911


ALCANAR- Les peces clau que expliquen el procés d'«iberització» a l'Ebre -El Punt-

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:55
Una exposició a la Casa O'Connor recull materials trobats als jaciments ebrencs

ROSER ROYO. Alcanar
Coincidint amb la celebració del Simposi Contactes. Indígenes i fenicis a la Mediterrània occidental entre els segles VIII i VI a. de la n. e., el Museu del Montsià va inaugurar ahir a la Casa O'Connor d'Alcanar una mostra que explica el procés d'«iberització» a les Terres de l'Ebre. La mostra exposa material trobat a diferents jaciments ibèrics de les Terres de l'Ebre i estarà oberta fins a finals de maig, data en la qual està previst que s'inaugure el futur centre d'interpretació dels ibers d'Alcanar.
Foto: R.R
+ Imatge de la mostra i ceràmica indígena de Sant Jaume. Foto: R.R

L'exposició que ahir es va inaugurar a la Casa O'Connor d'Alcanar està estructurada en tres grans àmbits: la primera edat del ferro, segles VII i VI abans de la nostra era (a. de la n. e.); l'ibèric ple, segles VI i V a. de la n. e.; i l'ibèric final, segle III a. de la n. e. La mostra pretén explicar a través de l'abundant material localitzat als diferents jaciments preibèrics i ibèrics de les Terres de l'Ebre l'evolució dels antics pobladors del territori des de la primera edat del ferro, de la qual es destaca l'arribada del torn i de les ceràmiques fenícies, així com el canvi en els rituals funeraris –es passa de la inhumació a la incineració– fins a la desaparició del món ibèric per l'arribada dels romans. Per fer-ho s'han instal·lat tres grans panells explicatius i diverses vitrines on s'exposen materials

 (Segueix)

El món ibèric es debat a Alcanar

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 07:51
Experts de tot l'Estat participen en un simposi sobre els contactes entre indígenes i fenicis a la Mediterrània occidental

ROSER ROYO.
Alcanar
Vint experts provinents de diverses institucions i universitats de tot l'Estat participaran des d'avui i fins diumenge en el simposi Contactes, indígenes i fenicis a la Mediterrània occidental entre els segles VII i VI abans de la nostra era. La trobada ha estat organitzada per la Universitat de Barcelona (UB), el Grup de Recerca en Arqueologia Protohistòrica (GRAP) i l'Ajuntament d'Alcanar i se centrarà en les relacions comercials i culturals entre la població indígena i els fenicis, unes relacions especialment intenses a la zona d'Alcanar per la seua situació estratègica a la costa de l'Ebre. En paraules de Francesc Gracia director del departament de prehistòria de la UB, aquest simposi «posarà les bases del que ha de ser la recerca sobre el món iber els propers 20 anys».
+ Vista aèria del jaciment de Sant Jaume-Mas d'en Serra d'Alcanar. Foto: GRAP
 (Segueix)

Mosaicos romanos de Siria. Pintura de piedra -

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 06:37
El Museu Egipci de Barcelona expone mosaicos antiguos de Siria
• Las 40 piezas de la colección del Hotel Villa Real adornaron villas romanas entre los siglos II y VI
 Mosaico de la colección con una escena de caza, que destaca por su
 gran dinamismo. Foto:  EL PERIÓDICO
Mosaico de la colección con una escena de caza, que destaca
por su gran dinamismo. Foto: EL PERIÓDICO, MARTA CERVERA
Una interesante colección de mosaicos restaurados que hace siglos adornaban las villas romanas e iglesias de la antigua Siria se exhibe hasta el 19 de marzo en el Museu Egipci de Barcelona. Mosaicos romanos de Siria. Pintura de piedra sumerge al visitante en otra época a través de 40 piezas datadas entre el siglo II y el VI y procedentes de la colección de arte y arqueología del Hotel Villa Real de Madrid.

Algunas de ellas se muestran por primera vez, como el mosaico figurativo de más de tres metros de largo con una escena de caza que enfrenta a un ñu y un león. Otra gran creación, con un elefante como protagonista, pesa 300 kilos. "No habían salido del fondo de la colección hasta ahora debido a su gran tamaño y peso", explica Carlos Buenacasa, comisario de la exposición y profesor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).
 (Segueix)

El arco más antiguo tiene 17.600 años y fabricación 'alemana' -[terraeantiqvae]

noticies del mon - — Publicat per josep.m @ 06:34
El museo Reiss Engelhorn de Mannheim, al sureste de Alemania, ha presentado hoy al público el que se considera el arco más antiguo del mundo, un fragmento de madera de pino datado hace 17.600 años.
Una reconstrucción del arma, basada en el fragmento de madera de unos cuarenta centímetros que se conserva, ha hecho que los arqueólogos calculen que el arco tenía un tamaño total de unos 110 centímetros.

La pieza de madera, que lleva en un extremo una muesca para encajar la cuerda tensada, fue encontrada a finales de los años 70 en una cantera de grava en el barrio de Vogelstang en Mannheim, aunque hasta ahora no se había hecho una datación precisa sobre su antigüedad.
 (Segueix)

Powered by LifeType