PATRIMONI HISTORIC i ARTISTIC


La història dels cotoners, amb noms i cognoms - E Punt -

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:20
L'historiador Francesc Cabana repassa a «La saga dels cotoners catalans» qui van ser els artífexs de la industrialització del país, com se'n van sortir i quines van ser les causes del declivi

JOAQUIM MALUQUER / ORIOL RIBET.
Barcelona

La revolució industrial a la Gran Bretanya, encara que soni a un fet llunyà, va passar fa quatre dies en termes històrics: exactament a finals del segle XVIII. En el cas de Catalunya, la cosa és encara més recent. Cap a mitjan segle XIX, un grup d'empresaris va copiar el procés anglès i va iniciar la producció industrial de filats i teixits de cotó. Aquesta proximitat en el temps és el que ha permès a l'historiador de l'economia Francesc Cabana escriure La saga dels cotoners catalans. Un llibre que fa història però d'una manera que el fa especialment interessant: posant-hi noms i cognoms. No es tracta tant d'explicar com i per què es va fer la revolució industrial a Catalunya, sinó sobretot qui la va fer i en quines circumstàncies. Cabana coneix els descendents d'aquests empresaris, o coneixia els que ja són morts, i per tant disposa d'una font informativa de primer ordre.

 (Segueix)

SCALA DEI - S'inicia el pla de millora de la Cartoixa d'Escaladei -Diari de Tgna.-

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 20:13

La Direcció General del Patrimoni Cultural finançarà un pla de millora de la Cartoixa d'Escaladei, en espera de la redacció del futur pla director que ha de regir l'espai. L'actual projecte millorarà l'aspecte visual de l'indret i l'accessibilitat. D'altra banda, s'iniciaran excavacions arqueològiques per conèixer millor l'espai i refermar les actuacions de consolidació.

El Projecte bàsic i d'execució de la restauració de la Cartoixa d'Escaladei ha estat elaborat pels arquitectes Jordi Bergadà i Jordi Sardà. Ha comptat amb l'assessorament de l'arqueòleg Jaume Massó, de l'historiador Ezequiel Gort, de la biòloga Anna Zahobero i de les restauradores Mercedes Bruned i Anna Maria Miralles. Els arquitectes expliquen en el seu Projecte que la darrera intervenció feta a la Cartoixa, redactada per la Direcció General de Patrimoni Cultural, ha acabat d'actuar en l'interior de la nau principal de l'església i en la restauració parcial de dues cúpules laterals del claustre menor.

 

 (Segueix)

TARRAGONA - Un seminari i una exposició mostraran els deu anys d'obres a la catedral de Tarragona -El Punt-

noticies de T A R R A C O - — Publicat per josep.m @ 08:38
EL PUNT. Tarragona.Amb l'objectiu de difondre els treballs duts a terme pel pla director de la catedral de Tarragona els deu últims anys, s'han organitzat diverses activitats que donaran a conèixer el procés de restauració del temple. Així, els dies 29 i 30 de novembre i 1 de desembre hi haurà un seminari, al Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) a Tarragona, en què es presentaran ponències sobre la seu, des del seu valor arquitectònic fins a la recerca arqueològica.
 (Segueix)

GIRONA- Neix l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural -El Punt-

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:34
DANI CHICANO. Girona

+ D'esquerra a dreta, Albert Bou, Anna Maria Geli, Joan Manuel del Pozo i Gabriel Alcalde, ahir. Foto: D.C.

Les dependències del rectorat de la Universitat de Girona van ser el marc ahir d'un acte històric: la constitució de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, Fundació Privada (ICRPC), sota els auspicis del Departament d'Educació i Universitats de la Generalitat i la Universitat de Girona. L'ICRPC el dirigirà el doctor Gabriel Alcalde.

Els estatuts del nou ICRPC estableixen que la seu de la fundació queda fixada al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona, un aspecte que, d'alguna manera, reconeix la tasca encetada el 1998 amb la creació, en l'àmbit de la universitat gironina, de l'Institut del Patrimoni Cultural.

 (Segueix)

L'Ajuntament de Valls restaurarà els quatre arcs gòtics de Ca Magrané -EL PUNT-

noticies de C A T A L U N Y A - — Publicat per josep.m @ 08:29
C. FILELLA. Valls
L'Ajuntament de Valls ha aprovat el projecte bàsic i d'execució de la restauració dels quatre arcs gòtics de Ca Magrané i la pavimentació de tot l'àmbit. El projecte, pressupostat en 250.000 euros, suposarà la recuperació dels arcs i permetrà «crear un espai obert als ciutadans en una de les àrees més singulars del barri antic de Valls».

+ Estructura dels quatre arcs gòtics conservats a Ca Magrané. Foto: I.M.
 (Segueix)

Powered by LifeType