Al Diari de Tarragona.

05 Desembre, 2009 19:56
Publicat per csala, General

vaig publicar fa uns dies un article sota el títol "La Catalunya invertebrada", en ell parlava de l'opció reduccionista de Catalunya com a país per part del Tripartit.

Un cop repassats els pressupostos del Govern de la Generalitat per a l'any 2010, em refermo en que l'oblit pressupostari del Tripartit en l'àmbit inversor s'estén als àmbits territorials catalans no inclosos en l'entorn metropolità de la capital catalana. Es una mostra clara de governar afavorint una majoria de població en detriment de la immensa majoria del territori. Una manera de fer a la que fa nosa el mateix oncepte de país i que enlloc d'apropar oportunitats tracten el país amb una visió centralista i excloent que ofega el territori històricament més abandonat i econòmicament més necessitat.

Les xifres objectives ho indiquen. En els darrers pressupostos de CiU, l'any 2003, l'àmbit de les comarques metropolitanes s'emportaven el 49% de la inversió i la resta del pais el 51%. Ara, l'any 2010, els darrers pressupostos del tripartit, les inversions territorialitzables, representen a l'àmbit de les comarques metropolitanes un 65%, la resta del país és queda el 35% restant (poc més d'un 4,5% a les nostres comarques).

Al Camp de Tarragona, en el capítol d'inversions, l'any 2003 van pressupuestar-se 158,9m€, ara a l'any 2010, se'n preveuen 152,4m€, i això que el pressupost global de la Generalitat s'ha més que doblat des de l'any 2003 a l'any 2010 ( de 17.000m€ a 39.000m€).

Set pressupostos són suficients per definir tendències. Les del tripartit han perjudicat greument les nostres comarques, i aquesta és una situació que hem de revertir sinó volem que s'incrementin les diferències. Només així construirem una Catalunya amb igualtat d'oportunitats per a tots els seus ciutadans. L'equilibri territorial, és l'element essencial que dignifica i diversifica la qualitat de vida del conjunt de catalans allà on visquin.

 

Comentaris | 0 RetroenllaçOs