MAL D’ESCOLA, Daniel Pennac

Ara que s’acosta la setmana de Sant Jordi, us presento un dels llibres que més ha influït en la meva carrera de docent.

Daniel Pennac ha viscut la cara i la creu de l’ensenyament. A Mal d’escola parla de la seva experiència docent, però també del fracàs escolar, que va patir en pròpia pell quan era un alumne amb una discapacitat coneguda com a disortografia que afecta l’aprenentatge de llengües. Pennac sent tenir més en comú amb els nois víctimes del fracàs escolar que no amb l’enginyós professor que els vol treure del forat.

Pennac es meravella que ell mateix, una nul·litat acadèmica, es convertís amb els anys en professor de secundària i en un novel·lista de renom internacional. En aquest text, a mig camí entre l’assaig i l’autobiografia, fa un homenatge als educadors i als nens que sempre han estat els últims de la classe. Una obra plena de reflexions pedagògiques que no deixarà a ningú indiferent.

El llibre ha arrasat a França, potser perquè el seu autor sap dosificar, com pocs, l’assaig més acadèmic amb els records autobiogràfics. Entre aquests últims, la narració del miracle: com s’ho va fer aquell col·leccionista de suspensos per convertir-se en professor de literatura. Un professor, per cert, obsedit a fer aprendre textos de memòria als seus alumnes.

 

Quant a Josep Roig

Em dic Josep Roig i Bonet, sóc de Valls. La meva formació acadèmica com a docent és la suma del conjunt dels meus estudis i de les meves experiències laborals:- Llicenciatura en Història UdL - Llicenciatura en Antropologia UB - Actualment 3r Grau de psicologia UOC-- Penso que som uns privilegiats, vivim en una societat pròspera però que ara està passant uns temps complicats i en que tenim un sistema educatiu universal, públic i gratuït. Amb un nivell acceptable de recursos i amb un professorat ben preparat, això no ho poden dir gaires països al món. Els nens, nenes i adolescents tenen l'obligació d'estudiar fins als 16 anys i nosaltres (família i educadors) com a persones adultes tenim el DEURE d'ajudar-los a formar-se intel·lectualment, socialment i culturalment. Entre tots, hem de posar tots els nostres esforços per convertir el que a vegades és un senderó pedregós en un camí planer
Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *